Vreme čitanja: 4 minuta

Foto:iStock

Beograd, kao pokretački duh Srbije, poseduje ogroman, još uvek neoslobođen ekonomski potencijal. Prostor koji spaja istorijsko nasleđe sa modernim izazovima, glavni grad je dom za širok spektar industrija, od tehnoloških inovacija do bogate poljoprivredne proizvodnje.

Međutim, ovaj potencijal ostaje delimično neiskorišćen zbog nedostatka sinergije između urbanog inovacionog duha i ruralnih resursa, kao i zbog prepreka poput infrastrukturnih ograničenja, administrativnih barijera i endemske korupcije. Oslobađanjem ovog skrivenog bogatstva kroz strateške inicijative, Beograd ne samo da može ojačati svoju ekonomsku poziciju u regionu, već i postati ključni igrač u evropskoj i globalnoj ekonomiji, demonstrirajući kako inovacije i tradicija zajedno dejstvuju na stvaranju održive i prosperitetne budućnosti.

Ključ za održivi razvoj Beograda leži u međusobnoj povezanosti i sadejstvu između urbanog centra i ruralnih područja. Zato je prvi korak temeljno unapređivanje putne infrastrukture, preko centra grada, do prigradskih područja i udaljenih seoskih naselja. Temeljna rekonstrukcija GSP, kroz nabavku novih vozila, povećanje broja vozača i poboljšanje uslova rada, uvođenje novih linija, samo je prvi korak u boljoj pokrivenosti čitave teritorije Beograda. Sledi kupovina novih kompozicija za „Beovoz“, sa većim brojem polazaka, posebno u jutarnjim i poslepodnevnim „špicevima“. Ubrzaće se aktivnosti na realizaciji projekta beogradskog metroa, kao i ideje o uspostavljanju rečnog saobraćaja sa pratećim sadržajima, na više od 100 km priobalja Save i Dunava. Takva infrastruktura će omogućiti bolju povezanost svih delova grada sa centrom i međusobno, što će stvoriti uslove za ubrzan ekonomski razvoj.

Naša vizija Beograda je tzv. „gospodin seljak“ koji će moći da pre podne obrađuje njivu, ili da radi online sa svog imanja i da zatim popodne sedne na „Beovoz“ i pogleda film u bioskopu u Mladenovcu, Obrenovcu ili predstavu u Narodnom pozorištu. Zato je važan zadatak jačanje dometa i kvaliteta širokopojasnog interneta u seoskim područjima, jer time dobijamo bolju povezanost i ravnomerniji pristup informacijama za sve stanovnike Beograda.

Beograd ima potencijal da postane lider u oblasti održive poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta. Stvorićemo fond iz kojeg će mladi poljoprivrednici moći da uzimaju beskamatna sredstva za realizaciju kvalitetnih proizvodnih projekata. Pored toga, biće obezbeđene gradske subvencije za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Grad će se aktivnije uključiti u organizovanje otkupa i plasiranje poljoprivrednih proizvoda, podržavajući inicijative koje osnažuju domaće proizvođače. Akcenat će biti stavljen na razvoj prerađivačkih kapaciteta, što će višestruko uvećati dobit i stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mesta, uz razvoj domaće mašinske industrije. Svesrdno ćemo finansirati obuke i studijska putovanja za poljoprivrednike. Privredna komora Beograda mora da uzme daleko značajnije učešće u podršci i odbrani interesa svojih beogradskih poljoprivrednika i preduzetnika, na međunarodnom nivou.

Ukoliko želimo kompetitivnu poljoprivrednu proizvodnju neophodno je rešiti problem vodosnabdevanja i kanalizacije u različitim delovima 17 beogradskih opština. Takođe, jedan od prioriteta je izgradnja centralnog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u zoni Velikog Sela.

Za razvoj modernog Beograda, ključno je ulaganje u inovacije i preduzetništvo. Osnivanjem centra (haba) za beogradske mlade, početničke kompanije (startape), inspirisanog pozitivnim iskustvima Naučno-tehnološkog parka Beograd, pružićemo neophodnu podršku mladim preduzetnicima. Oslobađanjem od plaćanja gradskih taksi za novoosnovane firme, u prve dve godine poslovanja, podstaći ćemo preduzetnički duh i stvaranje novih radnih mesta. Beogradski startap hub će biti uspostavljen u zgradi Beogradske štedionice, spomeniku beogradskog preduzetništva, koji će biti centralno mesto za razvoj i podršku startapova sa teritorije Beograda. Osim dodeljivanja bespovratnih sredstava, ulagaćemo u obrazovanje i podizanje kapaciteta mladih preduzetnika i poljoprivrednika. U ovoj zgradi će biti obezbeđen najbrži internet u Beogradu.

Dodatno ćemo podsticati beogradsku poslovnu zajednicu da aktivnije radi na mentorisanju i finansijskoj podršci mladim kompanijama. Posebno ćemo podsticati startap zajednicu da razvija inovativna rešenja u oblasti poljoprivrede, čime ćemo povezati preduzetničke napore u ruralnim i urbanim delovima grada. Grad Beograd će biti mesto gde se slivaju najbolje ideje svih njegovih žitelja. Posebnu pažnju Beogradski startap hub će staviti i na podršku ženskom preduzetništvu, kroz niz beskamatnih zajmova namenjenih isključivo preduzetnicama, njihovo umrežavanje, obuku i dodatno obrazovanje.

Posebna pažnja biće usmerena na dovođenje visokotehnoloških kompanija iz inostranstva, čije aktivnosti zahtevaju angažman beogradskih malih i srednjih preduzeća, transfer tehnologije, uz ultimativnu zaštitu životne sredine. Stvorićemo okvir za brži rast IT sektora, sa rešenjima koja su privlačna za povratak brojnih srpskih eksperata iz inostranstva.

Sve ove inicijative mogu biti uspešne samo ako se sprovedu u okruženju koje je slobodno od korupcije. Transparentnost i odgovornost u gradskoj upravi su neophodni za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i privlačenje investicija. U borbu protiv korupcije na nivou Grada ulazimo osnivanjem institucije Gradskog revizora. Ova nezavisna institucija će nadzirati i pregledati sva trošenja sredstava iz gradskog budžeta, sa posebnim fokusom na javne nabavke. Izveštaji o radu Gradskog revizora biće javno dostupni i predstavljani na mesečnom nivou.

Najveća snaga Beograda su Beograđanke i Beograđani. Beograd je grad svojih ljudi, i kao takav, treba da odražava njihove ideje i kreativnost. Pokrenućemo niz inicijativa za uključivanje građana u proces donošenja odluka. Primer jedne takve inicijative koju želimo sprovesti je i ideja da studenti arhitekture i njihovi profesori osmisle praznične dekoracije grada kao nezavisne prostorne celine, na autentičan i maštovit način. Beograd mora da vrati svoj prepoznatljiv duh i zato ćemo osnovati Savet Grada, sastavljen od istaknutih, časnih pojedinaca iz različitih oblasti, koji će nepristrasno komentarisati, davati ocene i sugestije na svaku gradsku odluku.

Na početku mandata postavićemo jasne pokazatelje uspeha, fokusirajući se na broj ljudi kojima smo pomogli da započnu sopstveni posao i zapošljavaju druge. Nova radna mesta i usklađen razvoj svih delova grada biće osnovno merilo kvaliteta našeg rada.

Beograd ima potencijal da postane model urbane i ruralne sinergije, koji će ne samo unaprediti kvalitet života svojih stanovnika, već i poslužiti kao primer drugim gradovima u regionu i šire, kroz čovekoljubivo socijalno okruženje, razvoj, inovacije i ekonomski napredak.

Autor: prof.dr. Ratko Ristić

 

*Stavovi izraženi u kolumnama predstavljaju isključivo lične stavove autora, a ne stavove uredništva Talasa.