Politikolog, doktorand na Fakultetu političkih nauka

Vreme čitanja: 5 minuta

Foto: iStock  

 

Nakon izbora, naravno da se otvara pitanje ko će biti predsednik ili predsednica Vlade Republike Srbije (u daljem tekstu: Premijer). I pre izbora je otvorena ta tema, a kladionice i mediji su najviše pričali o Siniši Malom i Ani Brnabić. Bilo je naravno još nekoliko imena, a pokušaću u ovom tekstu za sve potencijalne kandidate da ukažem da li i zbog čega imaju šanse da postanu premijer/ka.

 

Rok trajanja, okvir poslovi i vođenje SNS-a

Prvi je svakako planirani vremenski rok trajanja nove Vlade Republike Srbije. Ukoliko gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nije „sam od sebe“ izjavio da bi možda trebalo uskoro raspisati i nove vanredne parlamentarne izbore, onda to svakako može biti faktor koji će uticati na to ko će biti novi premijer. Ukoliko je rok nove vlade manji od godinu dana, onda bilo ko može biti novi/stari premijer. Gotovo da uopšte nije ni važno. Mada, može biti i faktor koji će uticati na to da se neko novo lice ne stavi u poziciju da mu nova Vlada traje tek nekoliko meseci. Svakako, ukoliko budemo imali novu kratkotrajnu Vladu, onda me ne bi začudilo da taj tehnički posao ponovo obavi Ana Brnabić.

Drugi važan faktor pri izboru novog premijera jeste okvir poslova koji su najvažniji u budućem periodu. Ako je neko zbog pitanja investicija, BDP-a, inflacije, ekonomskog razvoja i slično smatrao da bi to mogao da bude Siniša Mali, onda su se svakako primarni poslovi buduće Vlade promenili u prethodna dva meseca. Sada je za očekivati, ukoliko se planira duže trajanje Vlade da to bude neko ko bi Vučiću mogao da pomogne oko međunarodnih pitanja, oko Zapada, oko Istoka, oko sankcija, oko svega što ima veze sa međunarodnim poslovima. Jedno ime u ovom tekstu u potpunosti odgovara ovakvom opisu poslova. Naravno, pitanje je koliko će rat u Ukrajini potrajati i to će svakako uticati na to koliko ćemo čekati na izbor nove Vlade.

 

 

Treći važan faktor jeste pitanje da li će Aleksandar Vučić posle desetina najava zaista otići sa čela Srpske napredne stranke. Ukoliko se odluči za to – onda je od toga ko će biti premijer možda i važnije ko će biti novi predsednik stranke. A možda to bude i ista osoba, od koje će Aleksandar Vučić u narednom periodu pokušati da napravi osobu broj dva u partiji/državi i koju će potencijalno da sprema za predsedničke izbore 2027. godine. Mnoga imena koja su bila u opticaju ove ili prethodnih godina automatski ispadaju iz užeg izbora za premijera zbog ovog faktora. Svakako opet ukazujem na faktor broj jedan, možda ovo bude samo prelazna vlada – a nove ljude i kandidate krene da sprema nakon nekih izbora 2023. ili 2024. godine.

 

Ko su kandidati i kolike su im šanse?

Aktuelna premijerka Ana Brnabić

Teško je za očekivati da može da bude reizabrana od strane Aleksandra Vučića za bilo kakve ozbiljnije političke funkcije. Ona može biti izbor samo za Vladu koja može da potraje manje od godinu dana. Rezultat u Beogradu koji je ostvarila kao poverenica gradskog odbora SNS-a izbacuje je iz bilo koje dalje trke za poziciju formalno najvažnije osobe u političkom sistemu Srbije. Neki su spominjali i da Aleksandar Šapić može da bude i kandidat za premijera, nakon izbora u Beogradu na kojima SNS i SPS nemaju većinu ni on nema nikakve šanse za ovu poziciju. Dodatno, Ana Brnabić se nikako ne uklapa u ono što je Vučiću potrebno za navedene faktore dva i tri.

 

Goran Vesić

Jedan sam od onih koji je javno „kandidovao“ Gorana Vesića za premijera, kao potez kojim bi Aleksandar Vučić u potpunosti ponizio kako opoziciju, tako i sve opozicione birače, intelektualnu javnost, a posebno Beograđane. Ipak, uslov za ovo je bilo osvajanje lagodne većine u Beogradu, što se nije desilo – pa se neće desiti ni da Goran Vesić bude premijer, a da nas Vučić sve ponizi. Ipak mu Beograd to nije omogućio. Dodatno, Goran Vesić se nikako ne uklapa u ono što je Vučiću potrebno za navedene faktore dva i tri.

 

Siniša Mali

Nisam bio sklon uverenju da Siniša Mali može da bude premijer. Verujem da ima šanse i da je Vučić možda i razmišljao da svog oficira za „finansije“ postavi i na mesto premijera, ali nisam siguran da ako ćemo imati dugotrajnu Vladu u novim svetskim okolnostima (rat u Ukrajini) da Vučić želi sam da se bavi time. Ukoliko bi Mali bio premijer, opet bi Vučić ostao jedini na koga idu svi pritisci, svi pozivi, bez prilike da odgovornost podeli sa nekim. Takođe, kao prethodna dva kandidata – Siniša Mali se nikako ne uklapa u ono što je Vučiću potrebno za navedene faktore dva i tri.

 

 

Ivica Dačić

Vodio je kampanju za premijera, ostvario značajno bolji rezultat nego pre dve godine, veoma doprineo pobedi Vučića na predsedničkim izborima, ali nije tas na vagi i ne može se očekivati da dobije mesto premijera (SNS sa Mađarima i SPP ima većinu). Posebno mu ne odgovaraju nove međunarodne okolnosti u kontekstu toga kakvu je kampanju vodio, a s obzirom na faktor tri – Ivica Dačić otpada iz te priče svakako.

 

Miloš Vučević

Blizak saradnik braće Vučić bio je jedan od kandidata za premijera i pre dve godine. Verujem da je i sada. Odan partijski vojnik od poverenja, ali u prilog mu ne ide ni ostvareni rezultat u Novom Sadu, ali ni odsustvo poznavanja i iskustva u međunarodnim odnosima (ne samo međunarodnim, nego i nacionalnim politikama).

Dodatno, pitanje je koliko Miloš Vučević može biti kalibar za budućeg predsednika Srpske napredne stranke. Svakako više od svih prethodno navedenih, za razliku od svih njih – ali i nekih drugih – ima čistu diplomu državnog univerziteta u Srbiji što je ozbiljna prednost u odnosu na konkurenciju. Da li je ipak sve ovo dovoljno – ne bih rekao.

 

Podrži Talas donacijom

 

Nikola Selaković

Još od 2016. godine sam smatrao da će Nikola Selaković imati važnu funkciju u državi i stranci. Iako nije tada dobio neke od formalno najvažnijih funkcija (bio ministar pravde pre toga), Nikola Selaković je podsetiću vas bio generalni sekretar Predsednika Republike Srbije više od 3 godine (praktično jedan od najbližih Vučićevih saradnika). Nakon toga je 2020. godine preuzeo ulogu ministra spoljnih poslova.

Selaković je od 2001. godine Vučićev saradnik i partijski kolega, kao i Vučević jedan je od retkih kadrova u vrhu Srpske napredne stranke i oko Vučića koji nema problem sa fakultetskim diplomama (čak i radio u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu), dodatno čak nije doktorirao u međuvremenu (što je baš iznenađujuće za SNS) iako mu je npr. to potrebno ukoliko želi da nastavi jednog dana da se bavi akademskom karijerom. Dodatno, iako ima i on svojih problematičnosti, jedan je od retkih ministara koga ne biste mogli da povežete sa aferama kojima se javnost bavila.

Ako Vučić od nekoga može da napravi iole pristojnog političara unutar SNS-a onda je to Nikola Selaković. Dodatno, setimo se faktora dva – najvažniji posao naredne vlade će biti međunarodni poslovi i održavanje spoljno političkih pozicija za šta se Selaković spremao prethodne dve godine. Samo je pitanje koliko će nekim eksternim faktorima odgovarati baš on na toj poziciji.

Meni je iz ovog kratkog pregleda potencijalnih kandidata možda i više nego jasno ko ima najviše šansi da bude novi premijer. Upravo ćemo možda iz tog izbora moći i da tumačimo koliko se planira da nova Vlada traje, kao i šta je potencijalna budućnost i pravac kuda će ići Srpska napredna stranka.

Naravno, postoji i ona suluda mogućnost da nakon svega – SAD nateraju Vučića da na mesto premijera postavi Nebojšu Stefanovića. To bi bio ozbiljan potres. A iako su mediji pisali o tome da je Vučić baš Stefanoviću sve oprostio, to nije tačno. Samo Stefanović ima čime da trguje i podsetiću – Vučić mu očigledno ne može ništa iz više razloga. I da – jeste za mene ovo nerealna situacija, ali što ne porazmisliti i o tome. Informacije o Marku Đuriću kao predsedniku SNS-a (ili premijeru) – to zaista ne mogu ni da pokušam da protumačim.

 

*Stavovi izraženi u kolumnama predstavljaju isključivo lične stavove autora, a ne stavove uredništva Talasa.