Consumer Choice Center

Vreme čitanja: 5 minuta

Foto:Canva

Tekst je deo serijala Kriptovalute koji objavljujemo u saradnji sa ECD kripto menjačnicom.

 

Ubrzo nakon početka agresije Rusije protiv Ukrajine, videli smo niz novih sankcija, kako protiv Rusije i sredstava u posedstvu centralne banke Rusije, tako i protiv pojedinaca u vrhu i bliskim samom vrhu vlasti u ovoj državi. 

Zajedno sa ovim merama pojavila su se i pitanja – da li se i u kojoj meri kriptovalute koriste da bi se izbegle sankcije? Kako se najveće kripto menjačnice odnose prema sankcijama? Mogu li oligarsi da sakriju svoje bogatstvo koristeći kriptovalute?

 

Da li je moguće sakriti se na blokčejnu?

Da bismo dali uspešan odgovor na ova pitanja, potrebno je pre svega da se upoznamo sa nekim osnovama blokčejn tehnologije. Naime, jedna od osnovnih karakteristika, kako bitkoin blokčejna, tako i drugih blokčejnova jeste njihova nepromenjivost. Jednom izvršena transakcija ostaje trajno zapisana na mreži, i u skladu sa prirodom same mreže, svako može da u bilo kom trenutku proveri istoriju transakcija, uz tačno vreme i iznos bilo koje transakcije koja se desila od nastanka tog blokčejna. 

 

 

Postoje na desetine alata koji se uspešno koriste za proces koji se naziva chain analysis odnosno analiza lanca transakcija i koje se koriste za nadziranje transakcija na mreži. Bitkoin, kao i mnogi drugi najveći blokčejnovi trenutno nisu u potpunosti anonimni. Oni su pseudo anonimni. 

Pseudoanonimnost znači da iako se na samom blokčejnu ne nalaze podaci kao što su ime korisnika koji vrši transakciju već isključivo niz karaktera koji predstavlja adresu novčanika sa kojeg je transakcija izvršena, svaka transakcija koja se ikada desila sa tog novčanika može biti proverena od strane bilo koga drugog i povezavana sa prethodnim transakacijama. 

Ovo dozvoljava analizu i praćenje sumnjivog ponašanja korisnika i omogućava uvid u transakcije koje bi potencijalno bile sumnjive. Ukoliko bi neka država ili oligarh želeo da milione dolara ili bilo koje druge valute pretvori u bitkoin na primer, ta transakcija bi bila jasno vidljiva na mreži.

Satoshi Nakamoto, osoba ili grupa ljudi koja je napravila bitkoin je bila svesna ovoga. Zbog toga je Satoshi, za što veći stepen privatnosti i bezbednosti, savetovao korišćenje nove bitkoin adrese za svaku transakciju. Iako ovo ostaje solidan nivo zaštite, kao i uzimajući u obzir da su se u međuvremenu pojavili dodatni servisi koji pomažu anonimiziranju transakcija, bilo kakva značajnija transakcija kao one koje bi bile potrebne državi kao što je Rusija ili oligarsima sa multimilionskim sredstvima da bi izbegli sankcije bi i dalje bila jasno vidljiva na blokčejnu. 

Dakle, sve transakcije na blokčejnu se mogu lako pretražiti, ostavljaju trajni trag, i javne su. Stavimo ovo u kontrast sa tradicionalnim finansijskim sistemom. U oktobru 2021. smo imali priliku da čitamo takozvane Pandorine papire (Pandora Papers) koji su kroz 2.9 terabajta podataka dali odličan uvid u načine i metode koje su mnogi političari, članovi kraljevskih porodica pa i religijske vođe koristile za aktivnosti od pranja novca do izbegavanja sankcija.

Kroz mrežu od više od 20,000 ofšor kompanija i razrađen sistem izbegavanja prijavljivanja pravog vlasništva kao i korišćenja shell kompanija, sistem koji je daleko anonimniji i godinama korišćen za izbegavanje sankcija od strane različitih diktatora već postoji i odgovoran je za ubedljivo najveći udeo ovih aktivnosti.

 

Da li Rusija može da pokuša tako nešto?

Da bismo dobili jednostavan odgovor na ovo pitanje, potrebno je samo da uporedimo neke osnovne podatke da bismo stavili ovu mogućnost u perspektivu. Jedan podatak to naročito dobro ilustruje – kapitalizacija svih kriptovaluta osim bitkoina je tek nešto veća od skoro 650 milijardi dolara koliko centralna banka Rusije ima u svojim rezervama. Ogromna količina tih sredstava je pod sankcijama i nepristupačno Rusiji. 

 

 

Celo tržište kriptovaluta ima dnevni obrt koji može da varira između 20-30 milijardi dnevno, pa je jasno koliko veliki trag bi bilo kakav značajniji pokušaj centralne banke Rusije da svoja sredstva prebaci u kriptovalute ostavio. To bi ostalo trajno i nepromenljivo zapisano na blokčejnu i u poređenju sa shell kompanijama značajno olakšalo finansijskim institucijama da prate tok tog novca. 

 

Da li kripto menjačnice poštuju sankcije?

Kratak odgovor je, da. Duži odgovor bi bio da su 2022. godine kripto menjačnice vrlo regulisane institucije koje su ne samo dužne da poštuju zakone na teritorijama na kojima posluju već i podložne striktnim proverama i regulativnim izazovima. Takođe, zbog ranije opisane prirode blokčejna, svakoj transakciji je relativno jednostavno ući u trag.

Za početak, da bi se učestvovalo na centralizovanoj kripto menjačnici gde se kriptovalute mogu zameniti za valutu kao što je dolar ili euro, potrebno je proći nekoliko nivoa verifikacije koji od korisnika zahtevaju da dokaže svoj puni identitet, uključujući i slanje fotografija svojih ličnih isprava. Kompanije takođe koriste tehnička rešenja za izuzimanje adresa sa određenih teritorija, kako zbog nekompatibilnih regulatornih sredina, tako i u slučajevima sankcija. Iran i Severna Koreja na primer su na toj listi već duže vreme.

Najveća kripto menjačnica u Sjedinjenim Američkim Državama, Coinbase, je objavila neke od metoda koje koriste da bi bili sigurni da poštuju sankcije a koje nam daju dobar uvid u to koje mere ova industrija implementira da bi zaštitila kako svoj integritet tako i sebe od potencijalnih zakonskih problema.

Tokom ranije spomenutog procesa verifikacije vaš dokument se proverava i upoređuje sa listama osoba pod sankcijama. Ukoliko se vaše ime nalazi na listi osoba koje su pod sankcijama, neće vam biti omogućeno da kreirate svoj nalog, a još manje da ga iskoristite za izbegavanje sankcija. 

Veliki broj menjačnica koristi nezavisne institucije koje redovno proveravaju učinkovitost ovih metoda i upozoravaju na bilo kakve potencijalne propuste. Postojeći nalozi koji dospu na listu onih pod sankcijama se gase, a menjačnice preduzimaju i proaktivne korake da bi utvrdili koji su nalozi sa kojima ti pojedinci vrše transakcije i u slučaju sumnjivih aktivnosti zabranjuju pristup i tim nalozima.

Podrži Talas donacijom

Coinbase je naveo i primer koji sjajno oslikava način na koji blokčejn tehnologije pomažu u sprečavanju računa pod sankcijama da trguju na kripto menjačnicama. 2020. godine Sjedinjene Američke Države su stavile pod sankcije pojedinca iz Rusije i prosledile tri adrese povezane sa ovom osobom. Kroz analitiku je u vezu sa ovim adresama povezano još 1,200 različitih adresa koje su takođe blokirane od korišćenja usluga. 

Jasno je videti zbog čega će ipak ubedljivo najveći broj oligarha i osoba pod sankcijama ipak izabrati tradicionalni finansijski sistem za izbegavanje sankcija.

 

Dobitnici i gubitnici

Jasno je da osobe pod sankcijama, a posebno države pod sankcijama u najvećoj meri neće moći da iskoriste benefite koje kriptovalute nose sa sobom. Ali postoje i jasni dobitnici, odnosno oni kojima kriptovalute mogu spasiti život. 

To su pojedinci koji imaju tu nesreću da moraju beže sa teritorije na kojoj je samo do juče bio mir i kojima je to možda jedina mogućnost da prenesu svoju ušteđevinu i obezbede sebi trenutnu egzistenciju. To su i humanitarni ciljevi, više od 35 miliona dolara je u donacijama stiglo na adrese povezane sa humanitarnim akcijama u Ukrajini, a i sama vlada ove zemlje je oberučke prihvatila kripto donacije. 

Organizovano je više NFT kolekcija od kojih je prihod išao u ove ciljeve, organizovane su DAO (decentralizovane autonomne organizacije) gde  se hiljade pojedinaca udružilo oko humanitarnih ciljeva, a doniran je čak i Cryptopunk #5364, iz jedne od najpopularnijih NFT kolekcija, čija se vrednost procenjuje na 200,000 dolara. 

Cryptopunk #5364

Iz ovih razloga, može se reći da su kriptovalute odigrale za sada mahom izuzetno pozitivnu ulogu u ovom tragičnom sukobu. Od sprečavanja izbegavanja sankcija kroz blokčejn tehnologiju preko spašavanja egzistencije nesrećnih pojedinaca koji beže iz svojih domova, do organizovanja globalne zajednice oko humanitarne pomoći ljudima u nevolji, kriptovalute su još jednom dokazale svoj neverovatni potencijal, ali i aktuelnu primenu i mogućnost da pomognu i u nekim od najtežih situacija.

 

Tekst je deo serijala Kriptovalute koji objavljujemo u saradnji sa ECD kripto menjačnicom.   

Ovaj tekst predstavlja osvrt na neke trendove i razmišljanja o budućnosti tržišta kriptovaluta i blokčein industrije uopšte. Ali ovaj tekst ne predstavlja bilo kakav finansijski savet, niti usmerenje kako da postupate sa ličnim finansijama i ulaganjima.