Vreme čitanja: < 1 minut

1. U nekoliko rečenica, kako bi opisao poljoprivredni sektor danas u Srbiji? Šta je to što najviše izvozimo i na koja tržišta, a šta najviše uvozimo i odakle?

2. Koliko je poljoprivredni sektor važan za našu celokupnu privredu?

3. Koliko je poljoprivreda, kao razvojna šansa maštanje, a koliko realnost?

4. Da li naša poljoprivreda može da i dalje drži korak, bazirajući se na slabo plaćenom radu na malim gazdinstvima, imajući u vidu i kretanja na tržištu rada? Koje bi bile druge konkurentske prednosti koje možemo da iskoristimo?

5. Uskoro kreće politička kampanja za izbore u aprilu, ako već nije počela. Veoma popularne stvari vezane za poljoprivredu su povećanje subvencija (bilo po hektaru, bilo po grlu stoke/litru mleka) ili otežavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda (najčešće pominjana žrtva je paradajz iz Albanije). Kakav dugoročan efekat imaju poljoprivredne subvencije, i da li pretežu one pozitivne ili negativne?

6. Koliko je važno uspostavljanje funkcionalnih institucija za ceo sistem, od poljoprivrednih instituta i fakulteta, do onih koje se bave bezbednošću i kvalitetom hrane?

7. Rast cena hrane je nešto što većina ljudi primećuje kada uđe u radnju. Cene hrane ne rastu samo u Srbiji, nego i u svetu? Koji su glavni okidači za ovakvo stanje, što na globalnom, što na našem lokalnom tržištu?

 

 

Gost: Goran Živkov, programski direktor SEEDEV-a

Autor i voditelj: Mihailo Gajić, urednik ekonomskog sadržaja Talasa

Produkcija: Talas 2022