Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Canva

Ako je čitanje ovog članka nešto što radite dok čekate u redu na kasi supermarketa ili u prevozu – niste sami. 

Ukoliko pogledamo oko sebe u bilo kom trenutku na javnom mestu, uključujući najčešće i svoje radno mesto, videćemo ljude koji neprekidno gledaju u uređaj koji drže. Primedbe za preteranu upotrebu smartfona i interneta uglavnom ćemo čuti od generacija rođenih nakon 1960-ih, usled čega ih često odbacujemo kao posledicu generacijskog jaza i tehnološke nepismenosti. Ipak, šta ako super povezanost, nikad veća dostupnost zabave i informacija zapravo podrivaju našu sposobnost da radimo na ciljevima do kojih nam je stalo? Da li je rešenje upravo u dubokoj koncentraciji, koja podrazumeva isključivanja tehnoloških sprava koje danas doživljavamo skoro kao produžetke svog tela? Upravo o takvoj vrsti fokusa piše Kal Njuport (Cal Newport) u sada već čuvenoj knjizi Deep Work (“Duboka koncentracija”) iz 2016. godine.

 

Gde je nestao naš fokus?

Kal Njuport predstavlja osobu koja je po većini parametara izuzetno uspešna. Završio je doktorat iz oblasti informatike na američkom Masačusetskom tehnološkom institutu, jednom od najprestižnijih na svetu, a sada radi kao profesor na poznatom Univerzitetu u Džordžtaunu. Njuport je otac troje dece, autor mnogobrojnih značajnih akademskih članaka i kolumni za velike američke magazine, ali i pisac sedam knjiga, od kojih su neke bestseleri. Još impresivnije – ima samo 39 godina. U pitanju je neko ko očigledno (pored značajnih intelektualnih kapaciteta) zna kako da bude uspešan i prisutan u različitim oblastima svog života. Pre nego što je napisao Deep Work, Njuport je u više knjiga davao savete koji su specifično usmereni ka studentima, a veliki deo njegovog rada posvećen je uticaju digitalne tehnologije na rad i blagostanje. 

U knjigi Deep Work autor eksplicitno navodi dva jasna cilja kojima teži. Prvi cilj je da čitalac uvidi važnost rada sa punom koncetracijom koji Njuport naziva deep work, a drugi je da pruži konkretne savete svima koji žele da rade i žive sa više fokusa. 

Šta je deep work zapravo? U pitanju je rad na teškom zadatku ili poduhvatu (pisanje, istraživanje, kreativni rad i slično) sa punom koncentracijom, a bez stvari koje nam odvlače pažnju. Ukoliko ste nekada bili student pred velikim kolokvijumom, a bez motivacije, poznato vam je koliko su retki trenuci u kojima smo usredređeni i istinski fokusirani. Njuport ipak smatra da je deep work bitniji nego ikada za sve koji se bave bilo čim što nije manuelni posao. Samo uz pomoć značajne koncentracije možemo zapravo doći do značajnih pomaka, otkrića i napretka u bilo čemu što radimo. Rad sa punom pažnjom je takođe i ono što nam pruža najveće zadovoljstvo jer smo svesno usmerili pažnju i na taj način dobili kontrolu da oblikujemo kako se osećamo. Umesto emotivnog rolerkostera usled velikog uticaja spoljašnjih okolnosti, deep work nam omogućava da oblikujemo svoje iskustvo kroz kontrolisanje pažnje i fokus. Takođe, većina nas se najbolje oseća upravo onda kad smo potpuno posvećeni zadatku koji nas tera da maksimalno upotrebimo naše potencijale. 

Ipak, Njuport nas suočava sa važnom i pomalo razočaravajućom činjenicom: deep work je sve manje prisutan u modernom radnom okruženju. Radnici su podstaknuti da što brže odgovaraju na poruke, konstantno proveravaju pristigle mejlove, a koncentracija je dalek pojam ukoliko delite kancelariju sa velikim brojem ljudi. Ne samo da smo podstaknuti da budemo konstantno nefokusirani, već sličan nedostatak fokusa prenosimo i na ostale aspekte svog života. Stalna povezanost i laka dostupnost zabave/novih informacija znači da smo i nakon radnog vremena u porukama, Instagram postovima i novim serijama na Netfliksu. Upravo zato Njuport ističe da je deep work još važniji: svi koji umeju i mogu da svoju pažnju fokusirano usmere ka važnim projektima biće pobednici u modernoj ekonomiji. 

 

Prvo pravilo: radi sa punom koncentracijom

Ako je već koncentracija toliko važna, kako da stvorimo optimalne uslove za deep work? Prvo pravilo koje Njuport nudi je dosta očigledno: radi sa fokusom određeni vremenski period. Pošto je ljudska snaga volje da se odupre distrakcijama izuzetno ograničena, najbolje je potpuno ukloniti ih iz okruženja tokom sesija koncentrisanog rada. On navodi da je na početku teško raditi dug vremenski period fokusiran, ali da je u pitanju mišić koji se razvija vežbanjem. Na početku je teško sklopiti više od pola sata jasno usmerenog rada, ali se praksom ovo može povećati i na nekoliko sati. Kroz prikaze različitih načina organizacije koncentrisanog rada, Njuport pruža opcije koje čitaoci mogu implementirati u skladu sa svojim tempom života. Pored snažne motivacije (koja je često prolazna), važno je stvoriti rituale i navike kojih ćemo se pridržavati čak i kada nismo raspoloženi. Neophodno je osmisliti kako naš ritual rada sa punom koncentracijom izgleda, gde se odvija i u koje vreme. Nakon što ovakav tip rada postane navika, teže ćemo ga izbegavati.

Njuport ipak nije radoholik koji predlaže da svakodnevno radimo do iznemoglosti. On navodi da je za produktivan intelektualan rad neophodno odmoriti se, ali ne na način koji danas većinski radimo. Umesto odmora sa telefonom u ruci, Njuport nam savetuje da pokušavamo da budemo oflajn, bez proveravanja mejlova i napornih planiranja. Na kraju radnog dana možemo proveriti sve preostale zadatke i isplanirati kada će oni biti završeni, ali nakon toga je neophodno isključiti se potpuno. Njuport navodi i različite studija koje potvrđuju da su ponekada dosada i odmor ključni za kasniji produktivan rad. 

Kroz različite savete i uvide, Njuport pruža koristan vodič za sve one koji imaju ambiciozne ciljeve, a osećaju da im nedostaje fokusa. Rešenja koja Deep Work nudi nisu za svakoga, što autor otvoreno i priznaje. Ukoliko ste student koji koristi društvene mreže kako bi upoznao nove ljude i sklopio prijateljstva, za vas su verovatno Fejsbuk i Instagram važni alati, pa Njuportovi saveti mogu zvučati neupotrebljivo. Ipak, za većinu ljudi je važno da preispitamo digitalne alate koje koristimo i njihov uticaj na naš život. Da li nam Fejbsuk, Instagram, Tviter i brojne druge aplikacije pomažu da ostvarimo važne poslovne i lične ciljeve ili nas udaljavaju od njih i otežavaju fokus? Za Njuporta je odgovor poprilično očigledan.