Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Canva Stock

 

Pored toga što je mesto za deljenje kvalitetnih fotografija sa odmora, Instagram je godinama unazad optuživan i da je mesto na kojem korisnici razvijaju brojne probleme sa mentalnim zdravljem. Najgori efekti primećeni su kod tinejdžera, a magazin Wall Street Journal nedavno je objavio nešto prilično loše za Fejsbuk, kompaniju koja poseduje Instagram – gotovo svi unutar Instagrama bili su svesni negativnog efekta ove društvene mreže na tinejdžere. Preciznije – na tinejdžerke.

 

Instagram – razlog zašto tinejdžerke mrze svoje telo?

Početkom septembra Wall Street Journal objavio je seriju različitih izveštaja pod nazivom The Facebook Files koji prikazuju Fejsbuk u ne baš najlepšem svetlu. Iako se izveštaji odnose na različite aspekte poslovanja Fejsbuka, glavni zaključak većine njih jeste da je Fejsbuk vrlo svestan problema koje njihovo poslovanje stvara po dobrobit ljudi. „Iznova i iznova, dokumenti pokazuju da su istraživači unutar Fejsbuka prepoznali negativne efekte platformi. Iznova i iznova, uprkos saslušanjima pred Kongresom, sopstvenim obećanjima i brojnim medijskim izveštajima, kompanija ih nije rešila”, navodi Wall Street Journal

Jedan od izveštaja koji je privukao veliku pažnju drugih medija i roditelja navodi interna Fejsbukova istraživanja o brojnim negativnim efektima Instagrama po mentalno zdravlje tinejdžera. Već dugo se u medijima spekuliše o problematičnom uticaju platforme koja u prvi plan stavlja fizički izgled, idealizovanu estetiku i podstiče intenzivno društveno poređenje, ali je PR tim Fejsbuka uvek bio tu da ukaže da u pitanju nisu potkovana istraživanja i da pružaju samo deo slike o Instagramu. Instagram može i da poveže ljude, što je sigurno dobro za njih, zar ne? Ipak, izveštavanje novinara Wall Street Journal navodi da i interna istraživanja Fejsbuka pronalaze vrlo slične negativne efekte. U istraživanju iz 2019. godine učestvovalo je preko 22 hiljade korisnika Instagrama iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Indonezije, Japana, Turske i Indije, uključujući odrasle i tinejdžere. Fokus je bio na 13 različitih mentalnih problema, a korisnici su odgovorali na pitanja o ličnom osećaju nakon i tokom upotrebe Instagrama. Ovo treba imati na umu i tokom tumačenja rezultata istraživanja – istraživači nisu merili kakav Instagram zaista ima na ispitanike, već samo kako oni sami procenjuju sopstveno iskustvo na platformi.

 

 

Najupečatljivije zapažanje istraživanja jeste da preko 32% tinejdžerki koje se osećaju loše u vezi svog tela navode da provođenje vremena na Instagramu učini da se osećaju još gore. Jedan od prezentacionih slajdova istraživanja navodi da usled upotrebe Instagrama jedna od 3 tinejdžerke ima gore probleme sa percepcijom svog tela. Korisnici su naveli i da očekuju da im Instagram pruži više kontrole nad onim što vide na platformi, kao i da treba da porade na aspektu društvenog poređenja sa drugim korisnicima. Na jednom od Fejsbukovih prezentacionih slajdova navodi da među tinejdžerima sa sucidialnim mislima, oko 13% ispitanika iz Britanije može da njihov izvor pronađe na Instagramu. Interno istraživanje iz 2021. godine pokazuje i da se petina tinejdžera oseća lošije u vezi sebe zbog upotrebe Instagrama. Svi negativni efekti Instagrama su još izraženiji kod tinejdžera sa narušenim mentalnim zdravljem. Neki od negativnih pojava na platformi koje tinejdžeri navode su pritisak da se uklopimo u postojeće društvene norme, pokažemo novčano izobilje i savršeno izvajano telo, potreba za validacijom u vidu broja lajkova i pratilaca, kao i vršnjačko nasilje. Istraživači navode i da su neki od negativnih efekata isključivo povezani sa Instagramom i da nisu toliko prisutni na platformama kao što je TikTok. Još jedan zabrinjavajući podatak jeste i da preko 40% tinejdžera u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama žele da provode manje vreme na na Instagramu, ali da često ne uspevaju u tome zbog nedostatka samokontrole.

Fejsbuk je ubrzo nakon objavljivanja ovog serijala obelodanio i pomenuta istraživanja, odnosno njihove prezentacije sa pridodatim komentarima o njihovim rezultatima. Na svom blogu Fejsbuk je objavio i tekst u kojem ističu da upotreba Instagrama ima i pozitivne i negativne efekte, kao i da su rezultati istraživanja uticali na promene u okviru Instagrama. Ono gde su Fejsbuk i Instagram ponajviše pokušali da reše probleme tinejdžera jeste u oblasti vršnjačkog nasilja, a jedna od inicijativa jeste i pravljenje Instagrama za decu preko 13 godina. Ipak, nakon burne reakcije javnosti privremeno je obustavljen rad na platformi Instagram for kids.

 

Šta ovo znači za tinejdžere u Srbiji?

Kao i za veliki broj psiholoških i društvenih istraživanja, moguće je pronaći drugačije interpretacije rezultata, ali čak i uz sve Fejsbukove komentare očigledno je da tinejdžeri osećaju da u pojedinim oblastima svog života Instagram ne pruža pozitivan uticaj i podršku. Iako istraživanje nije uključivalo i mlade iz Srbije, njihovo prisustvo na Instagramu je značajno, pa su za njih možda značajni i neki od negativnih efekata. Istraživanja pokazuju da preko 75% ispitanika u Srbiji ima nalog na ovoj platformi, dok je procenat verovatno još veći za mlade. Anksioznost i različiti mentalni problemi prisutni su sve više u populaciji koja ima između 15 i 29 godina u Srbiji, oko 45% ispitanika navodi da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok 28% mladih navodi da im se dogodi da zaplaču bez jasnog razloga. Mentalno zdravlje mladih u Srbiji naročito je pogođeno i od početka pandemije. U već napetom okruženju negativni efekti Instagrama mogu biti samo još izraženiji.

Prisustvo na Instagramu naravno ne znači automatski loše mentalno zdravlje. Korisnici mogu birati koga žele da prate i šta žele da vide na platformi, a uvek imamo moć da ograničimo prisutvo na platformi. Ipak, ovo postaje sve teže u okruženju gde imamo sve manje pažnje, a sve više želje da pobegnemo u tuđe živote kako bismo oterali negativna osećanja ili puku dosadu. Zato je važno da budemo svesni uticaja Instagrama i svih ostalih mreža na naše mentalno zdravlje, kontrolišemo količinu vremena na Instagramu i svesno biramo šta želimo da vidimo na svom Instagramu Feed-u. To možemo i bez pomoći Marka Zakemberga.