Vreme čitanja: < 1 minut

Od ponedeljka 19. jula započinjemo veliku akciju poklanjanja knjiga našim čitaocima. Najvernijim pratiocima poklanjamo veliki hit popularne nauke – Ponoć u Černobilju: neispričana priča o najvećoj svetskoj nuklearnoj katastrofi.

U saradnji sa izdavačkom kućom Heliks dodeljujemo 3 primerka ovog popularnog dela koje je od prošlog meseca dostupno i na srpskom jeziku, a koje je ponajviše služilo kao osnova sjajne serije u produkciji HBO.

Akcija dodeljivanja odvija se preko našeg Instagram naloga.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Talas.rs (@talasrs)

Kako bi se učestvovalo u akciji potrebno je da se prati stranica Talasa i da se u komentarima na glavni post o knjizi taguju dva prijatelja. Ova akcija trajaće do petka 23. jula, a dobitnike objavljujemo u ponedeljak 26. jula.

Autor predgovora srpskom izdanju ovog dela je naš redovni autor iz rubrike Popularna nauka, fizičar Milan M. Ćirković. U svom predgovoru on napominje da značaj ovog dela prevazilazi dubinsko upoznavanje sa katastrofom u Černobilju i predstavlja svojevrsno “upozorenje za budućnost”.

Kontekst i dalje aktuelne pandemije COVID-19 samo nas podseća koliko će procesi analiziranja i upravljanja rizicima u kompleksnim, ali krhkim sistemima biti sve zahtevniji. Izazovi budućnosti, od klimatskih promena, sve do bioetičkih pitanja tehnologije ljudskog poboljšanja samo će dodatno usložnjavati našu stvarnost. Prilagođavanje neminovnim opasnostima, incidentima i gubicima koji nas očekuju u budućnosti moraju da imaju oslonac u naučenim lekcijama iz onih nesreća koje čovečanstvo nažalost nije uspelo da spreči. Zato pored upozorenja, najveća svetska nuklearna katastrofa predstavlja i podsetnik, kako ističe Ćirković, o značaju načela i tekovina prosvetiteljstva, naučnog metoda i poštovanja prema istini.

U vremenu širenja teorija zavere, antiprosvetiteljskog i antinaučnog pogleda na stvarnost kao i uspona lažnih vesti, nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju popularizaciji nauke na našem portalu.