Vreme čitanja: < 1 minut

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da ćemo početkom juna lansirati naš novi specijalizovani serijal Srbija i strani kapital. Ovaj serijal tekstova i podcast epizoda imaće za cilj da ponudi dublji uvid po pitanju uloge stranih investicija i međunarodnih kredita, ali takođe i da skrene pažnju na njihove šire političke i društvene efekte.

Tokom ovog serijala bavićemo se osnovnim pitanjima o tome koji je značaj stranog kapitala u razvoju privrede Srbije, odnosno odakle i kako strani kapital dolazi. Upoznaćemo se takođe sa relativno novim konceptima korozivnog kapitala – zašto on predstavlja izazov i koji su aktuelni primeri toga. Propitaćemo pored ostalog i model privlačenja stranih direktnih investicija subvencijama koje država isplaćuje.

Pitanja transparentnosti izuzetno su važna u kontekstu sklapanja ovih međunarodnih aranžmana. Ova kao i pitanja očuvanja životne sredine čini se da sve više zaokupljuju pažnju javnosti pa samim tim predstavljaju teme koje ćemo obraditi sa posebnom pažnjom.

Na kraju, spoljnopolitički aspekt odnosno geopolitički kontekst  takođe sve više igraju veoma važnu ulogu u ovoj oblasti što ih čini nezaobilaznim temama našeg novog serijala.

Pored analitičkih tekstova u sklopu specijalizovanog serijala Srbija i strani kapital, posvetićemo i određeni broj epizoda našeg podcasta Talasna dužina ovim pitanjima. Prvi od ovih tematskih podcasta Značaj investicija za razvoj Srbije u kojem smo razgovarali sa ekonomistom Sašom Ranđelovićem sa Ekonomskog fakulteta imaćete priliku da ispratite od nedelje 16. maja na našem YouTube kanalu.