Slučaj BIRN-ovog teksta: Zašto baš sada?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

 

Nedavno je portal Talas napunio tri godine. Ovaj značajan datum podstakao me je na neka razmišljanja – o tome zašto smo pokrenuli Talas, gde smo danas i šta planiramo u budućnosti, kao i o važnoj ulozi svih onih koji nas godinama prate i koji su vremenom postali naša redovna publika.

Prvi utisak mi je da je razlog zbog koga smo pokrenuli Talas i dalje tu. To su trendovi koji su poslednjih godina sve prisutniji na medijskoj sceni Srbije.

Prvi je trend tabloidizacije medija, senzacionalizma u izveštavanju, fokusa na klikove umesto na vrednost koja se daje čitaocu, površnosti i odsustva kvalitetnih analiza, stavova, i ideja. Ovaj trend primećuju mnogi pažljivi čitaoci, ali na njega imaju malo uticaja. Medije nastavljamo da koristimo po inerciji, a klikbejt naslovi i senzacionalizam čine da se ipak na portalima zadržavamo više nego što smo planirali. I dok je to dosta dobro za džepove medijskih kompanija, kao društvo nas ostavlja uskraćenim za kvalitetnu raspravu o važnim pitanjima. I ovaj trend nije političke prirode, ali ima političke posledice.

Drugi trend je politički trend. To je trend sve veće kontrole države nad medijima u Srbiji. Ovaj trendi dokumentuju organizacije kao što je Freedom House i, prema svojim opservacijama, spuštaju rejting Srbije na međunarodnim indeksima slobode. Tako se o Srbiji sve više priča kao o “delimično slobodnoj” zemlji. Ipak, ovaj trend je još pre toga postao jasan mnogim kritički orijentisanim građanima Srbije – od napada na novinare putem skupštinskih govornica i tabloida pod uticajem vladajuće stranke, do otvorenih pretnji nasiljem i nasilnim obračunima sa novinarima kao što je slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića, novinara koji je istraživao malverzacije u opštini Grocka. Dok traju ovi napadi, nastavlja se trend kupovine medija od strane državne firme Telekom Srbija.

Ova dva trenda obezglavljuju javni diskurs u Srbiji – u vreme kada kontrola države nad društvom postaje sve veća, a ponašanje vlasti na mnogim poljima sve upitnije, mnogi građani uviđaju da je neophodna kritika vlasti i rasprava o novim idejama i licima u politici.

Utisak je da je domaćoj medijskoj sceni već dugo potrebno osveženje i inspiracija. I upravo u ovoj potrebi smo našli razlog da pokrenemo Talas. Od samog početka do danas, naš smer je bio desenzacionalizacija, razbijanje zabluda, ali i nuđenje novih i inovativnih rešenja za bitne političke i ekonomske teme. U ovom smislu, Talas je od starta za cilj imao da srpskoj medijskoj sceni ponudi produbljivanje i dopunu.

Tokom protekle tri godine objavili smo skoro 2000 tekstova – analiza, komentara, stavova, u kojima smo se na dublji način bavili idejama za ekonomsku i političku budućnost Srbije. Konkretno, okupili smo neke već poznate, ali i mnoge sasvim nove autore, da raspravljaju o viziji Srbije kao prosperitetnog društva – gde je brzi ekonomski razvoj praćen i sve boljim stanjem slobode izražavanja, slobode medija, preduzetništva, poštovanjem osnovnih ljudskih prava pod plaštom vladavine prava.

O sadržajima sa Talasa se diskutovalo u velikim medijima, u Skupštini, i gotovo svakodnevno na društvenim mrežama.

Medijski portal koji smo napravili tokom protekle tri godine čitalo je preko million i po ljudi, a mnogi su nastavili da se vraćaju, prijavljuju na naš newsletter, i da nam putem mreža šalju poruke, komentare i važne informacije koje inspirišu naš sadržaj. 

Ljudi nam često govore kako je upravo zaobilaženje senzacionalizma, te okrenutost balansiranom pristupu i analizama, ono što Talas izdvaja od drugih.

Tokom ove tri godine sve jasniji je postao još jedan trend. Mediji kao što je Talas zahtevaju jasan, konstantan, i dvosmeran odnos sa publikom. Oni, za razliku od komercijalnih medija, ne zavise od sponzora, već od spremnosti publike da ih podrži. 

Donatori malih nezavisnih medija u svetu sve više dolaze iz same publike, a mi smo od ove godine odlučili da isprobamo ovaj model u Srbiji. Tokom prošle godine radili smo na tome da omogućimo publici da nas podrži svojim donacijama online, kroz svega nekoliko klikova. Zbog komplikovanog regulatornog okvira u Srbiji ovaj posao nije bio lak, ali smo uspeli.

Ishod je koncept “Prijatelji Talasa” gde naša publika može da podrži naš rad mesečnim ili godišnjim donacijama. A pošto je ovaj odnos uvek dvosmeran, mi svim čitaocima koji podrže rad Talasa dajemo mogućnost za bonus sadržaje i online događaje koje organizuje naša redakcija.

U Srbiji je potreba neprofitnih medija za direktnom finansijskom podrškom publike sve veća. Na sreću, sve je više građana koji shvataju značaj podrške medijima i spremni su da podrže medije svojim donacijama. Ista je stvar i sa Talasom – za jedan medij nema veće privilegije od finansijske podrške sopstvenih čitalaca. Istovremeno, ta podrška predstavlja i važnu osnovu razvoja.

Iz tog razloga, a povodom trećeg rođendana Talasa, pozivam sve vas koji nas pratite, da svojom donacijom podržite dalji rad i razvoj Talasa i omogućite da kvalitetne analize, komentari i nove ideje svakodnevno budu dostupne svim zainteresovanim građanima.

Podrži Talas