Novinarka dnevnog lista "Danas"

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Talas

Dve godine od početka protesta “Jedan od pet miliona”, najmasovnijh demonstracija građana Srbije nakon petooktobarskih promena, navršilo se 8. decembra 2020. godine. Na taj dan održao se prvi protest u Beogradu zbog prebijanja opozicionog političara Borka Stefanovića. Zbog ovog događaja protesti su prvo nazvani “Stop krvavim košuljama” da bi vrlo brzo postali poznati pod imenom “Jedan od pet miliona”. Nazivu je doprinela izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “neće ispuniti zahteve demonstranata, sve i da ih izađe pet miliona na ulice”. Bes i nezadovoljstvo izveli su na desetine hiljada ljudi na subotnje šetnje koje su trajale mesecima. Tim povodom Talas je priredio i objavio serijal autorskih tekstova i intervjua o značaju, dometima, pa i propustima ovih protesta.

 

1. Vuk Velebit – Najveći uspeh protesta „1 od 5 miliona“ je oslobađanje od straha

Da li Srbija na kraju 2020. godine izgleda drugačije nego krajem 2018. godine? Da li je Srbija unutarpolitički slobodnija nego što je bila? Da li se vlast danas više plaši građana ili se građani još više plaše vlasti? Šta se promenilo u političkom životu Srbije za ove dve godine? Da li je opozicija danas snažnija nego što je bila, a vlast slabija i krhkija? Da li je moć građana na ulici danas veća i ko može da artikuliše njihovo nezadovoljstvo?

Ovo su neka od važnih pitanja koja je u svom autorskom tekstu postavio politikolog Vuk Velebit, koji je i sam bio učesnik demonstracija.

Pročitajte:

 

2. Dušan Petričić – Nikako da se dogovorimo ko obrazlaže naš cilj

Povodom dve godine od početka masovnih demonstracija kasnije nazvanih „Jedan od pet miliona“, za Talas je govorio Dušan Petričić, jedan od istaknutih javnih ličnosti koje su se obraćale hiljadama građana na masovnim demonstracijama širom Srbije.

Karikaturista NIN-a i portala Nova.rs, Petričić je sa nama podelio svoja očekivanja i viđenje sudbine ovih protesta, objašnjavajući zašto nije razočaran njima kao mnogi u Srbiji.

Pročitajte:

 

3. Tea Vukadin – Borba za promenu sistema nije sprint nego maraton

U svom autorskom tekstu, Tea Vukadin, sada zastupnica udruženja građana “Jedan od pet miliona”, učesnica protesta, iznela je zapažanja o dostignućima ovih šetnji. Tih subota, napisala je Vukadin, ulice širom Srbije postale su nacionalna frekvencija. Jer ono što je RTS skrivao, otkrivali smo svi mi zajedno na ulici. Nijedna afera vlasti nije ostala pod tepihom. Pod pritiskom naroda, pred kolonama ljudi, režim je bio prinuđen da reaguje. To su bile iznuđene male pobede naroda, navela je ona.

Pročitajte:

 

4. Miloš Nikolić – Zlostavljanje i samopovređivanje: političke pouke protesta 1 od 5 miliona

Šta se promenilo za ove dve godine od početka masovnih građanskih protesta? Da li je opozicija naučila da je teško da uslovljava režim vremenski oročenim zahtevima već da mora da pronalazi načine kako da politički oblikuje građansko nezadovoljstvo? Onu buku i onaj bes. Da li će opozicija da nastavi Kalimero pristup o izbornim uslovima ili će da prihvati da u Srbiji vladaju uslovi džungle iz koje bi trebalo da ponudi izlaz?

Ovo su neka od pitanja koja je o protestima postavio Miloš Nikolić, glavni i odgovorni urednik Talasa, u svojoj kolumni objavljenoj u okviru serijala.

Pročitajte:

 

5. Savo Manojlović – Revolucija koja se nije desila

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i član Skupštine slobodne Srbije, u svom autorskom tekstu naveo je tri ključne dobre stvari u vezi protesta ali i tri ključna propusta po njegovoj oceni. Pozitivno je to što su protesti razbili strah kod ljudi, stvorena je mreža aktivista i nastavljen talas protesta koji su započeli par godina ranije. Sa druge strane, protestima je nedostajao jasan i merljiv cilj, odlučnost da se ide do kraja, i podrška širih društvenih grupa koje bi stale iza zahteva protesta, ocenio je Manojlović.

Pročitajte:

 

6. Vesna Pešić – Propuštena šansa opozicije za vezu sa građanima

Ko je stajao iza protesta „Jedan od pet miliona“, da li je to uopšte važno, kakvu su lekciju političke stranke izvukle iz demonstracija, i ima li sličnosti između ovih i protesta protiv Miloševićevog režima, koje je predvodila kao predsednica Građanskog saveza, za Talas odgovara Vesna Pešić, borkinja za ljudska prava i jedna od nosilaca petootkobarskih promena.

„Da li su protesti započeli na tragu onih studentskih „Protesta protiv diktature“ ili su to organizovale stranke, jeste nerazjašnjeno pitanje, ali ne znam da li je to uopšte važno i kome. Važnije je – ko su ti građani koji su demonstrirali, zato što jesu u većem broju izlazili određeno vreme i to je najinteresantnije“, naglašava Pešić.

Pročitajte:

 

7. Nikola Parun – Šta su mase želele, osim šetnje?

“Mase ne žele te lidere. Mase ne žele te partije. Mase ne žele njihovu politiku, koja nikada nije ni postala zaista jedinstvena. Veliko je pitanje da li su mase u poslednjih 8 godina uopšte iskreno želele da Vučić padne.” Ovako u svom autorskom tekstu politikolog Nikola Parun odgovara na pitanje šta su zapravo želele mase koje su šetale neprekidno nekoliko meseci.

Pročitajte:

 

8. Jelena Vujanović – Od lidera smo očekivali jasan plan

Protesti “Jedan od pet miliona”, najmasovniji u prethodnih dvadeset godina, po oceni mnogih,  davali su mnogo nade da će nezadvoljstvo građana, upravo zbog njihove brojnosti na ulicama dovesti do promene. Zašto je ta promena izostala pitali smo, među mnogima, i one koji su učestvovali u organizaciji protesta. Jedna od njih je i Jelena Vujanović, koja je na šetnjama govorila kao doktorantkinja Fakulteta političkih nauka, a u međuvremenu je svoj aktivizam usmerila na osnivanje portala Pokreni.rs.

Pročitajte:

 

9. Milan Vujić – Građane pokreću strah i nada

O tome kako je izgledala organizacija protesta u Novom Sadu, za Talas je pisao Milan Vujić, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i aktivni učesnik u organizaciji protesta. Šta piše u njegovom blokčiću sa sastanaka organizatora, ko je žurio ranije sa protesta kući da bi gledao Ligu šampiona i zašto protesti neće smeniti aktuelnu vlast, saznajemo iz Vujićevog autorskog teksta.

Pročitajte:

 

10. Florijan Biber – Protesti deluju samo kao deo šire strategije, kao i bojkot

Iako je višemesečna eksplozija nezadovoljstva na protestima „Jedan od pet miliona“ odjeknula i u međunarodnoj javnosti, pravila su se poređenja sa „žutim prslucima“ ili „šarenom revolucijom“, promena koju su građani očekivali je izostala.

Koji su uzroci tome, šta razlikuje demonstracije u Srbiji od drugih sličnih pokreta u svetu i kako su protesti uticali na vlast u Srbiji, za Talas je odgovarao Florijan Biber, profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu.

Pročitajte: