Uspon i pad Bake Praseta?

Autorka

Vreme čitanja: 7 minuta

Foto: iStock

Bogdan Ilić, jutjuber poznatiji kao Baka Prase, nakon nekoliko meseci različitih kontroverzi 21. jula objavio je video pod nazivom ”Moj poslednji video” u kojem je izjavio da planira da odvoji vreme i razmisli o daljem angažovanju na Jutjubu. Baka Prase sa 1,84 miliona pratilaca zasigurno spada u najpoznatije srpske jutjubere, sa bazom pratilaca po čitavom regionu, a njegovo prisustvo je na različite načine oblikovalo srpsku Jutjub scenu. Sa velikom popularnošću su došle i kritike od strane zabrinutih roditelja, drugih jutjubera, feministkinja i Tviter javnosti. Posebnu prašinu je podigao poslednji skandal, kada je otkriveno da je imao seksualne odnose sa maloletnicom.

Uprkos dramatičnom nazivu videa, nije potpuno izvesno da će Baka Prase zaista i prestati da snima i proizvodi video sadržaj, s obzirom na to da postoji velika baza njegovih fanova. Da bi se u potpunosti analizirala njegova karijera, neophodno je zakoračiti unazad i pogledati njegov angažman hronološki, razumeti zašto je postao popularan i kakav uticaj on ima na svoju publiku koju uglavnom čine tinejdžeri.

 

Prvi čin: pijanista i gejmer

Iako je njegov sadržaj prvenstveno namenjen mlađoj publici, Baka Prase će u septembru ove godine napuniti 24 godine, a veću popularnost na Jutjubu je stekao pre otprilike 3 godine. Sadržaj po kojem je prvenstveno postao poznat je gejming, naročito po igranju popularne video igrice League of Legends (LOL). Bogan Ilić je završio srednju muzičku školu tokom koje je svirao klavir, dok u intervjuima navodi da je pokušao da upiše Fakultet muzičke umetnosti, ali da nije uspeo i da se nakon toga posvetio Jutjub karijeri.

On je ubrzo počeo da diverzifikuje svoj sadržaj ‒ krenuo je da snima recenzije različitih pesama domaćih izvođača i objavljuje autorske pesme. Ovde ipak treba naglasiti da u pitanju nisu obične recenzije pesama, već je u pitanju tip videa poznat kao “reakcija”, u kojima je često akcenat na tome da se ismeje izvođač ili pesma. S druge strane, njegove pesme mahom pripadaju specifičnoj vrsti pesama koja je na Jutjubu postala poznata kao disstrack. U pitanju je najčešće rep pesma u kojoj pokušavate da pošaljete određenu poruku ljudima sa kojima ste u sukobu ili koji vas ne podržavaju. Ukratko, disstrack služi za direktan ili indirektan napad, uglavnom na druge jutjubere. Takođe, drugi jutjuberi su ukazali i na to da je Baka Prase u svojim pesmama više puta koristio matrice već postojećih pesama, da postoje velike sličnosti između njegovih spotova i spotova poznatih repera, a njegove pesme su često uklanjane sa Jutjuba upravo zbog kršenja autorskih prava.

Ovde dolazimo i do onoga što zauzima veliki deo kanala Bake Praseta i što mu je značajno pomoglo da stekne popularnost ‒ “drama” sadržaj. Drama se odnosi na sukobe sa drugim jutjuberima ili javnim ličnostima, a slično kao i u rijaliti programima, postoji motiv za jutjubere da započinju sukobe jedni sa drugima. Svađe, sukobi i “izdaje” donose preglede, a Baka Prase je to shvatio dosta rano, usled čega je bio uključen u gotovo svaku “dramu” koja se dogodila na srpskoj Jutjub sceni u poslednje dve godine. Iako ovo može delovati trivijalno, drame snažno vezuju naročito mlade gledaoce za sadržaj upravo zato što postoji gotovo inherentna znatiželja za sukobe poznatih, naročito ukoliko je “napadnut” jutjuber koga dugo pratite i podržavate. Baka Prase svoje fanove naziva “unucima”, pokušavajući da na taj način stvori određeni osećaj zajedništva i gotovo familijarnog odnosa sa njima, što znači da će oni biti uvek spremni da ga brane kada je to neophodno. Povodi za sukob sa Bakom Prasetom mogu biti razni, od autorskih prava, pa sve do toga ko može da govori u svojim video snimcima određenu uzrečicu (u pitanju je fraza “Šaim se”) i koristi je na robi koju prodaje. Interesantno je da Baka Prase često i otvoreno govori o tome da je drama odlična za gledanost i zaradu od pregleda, ali ovo nije uticalo na to da njegovi pratioci budu manje investirani u njegove sukobe sa drugim influenserima kao što je Stefan Janković, poznat na Jutjubu kao Janko.

Diverzifikacija sadržaja je uspela ‒ njegov kanal je početkom januara prošle godine dostigao brojku od milion pratilaca, a uspeh je došao i uz brojna sponzorstva i novac od pregleda videa. Neosporan je njegov preduzetnički duh jer je pored novca od pregleda i sponzora pokrenuo i različite proizvode sa uzrečicom “Ša’im se”, dok je takođe naplaćivao i pojavljivanja na javnim događajima. Jedna od kontroverznijih biznis odluka uključivala je i to što je nedavno započeo prodaju brendiranih zaštitnih maski po ceni od 899 dinara, za koje se na kraju ispostavilo da nemaju gotovo nikakvu funkciju zaštite. Bez obzira na to, procenjuje se da je Baka Prase uspeo da od njihove prodaje zaradi oko dve hiljade evra.

 

Drugi čin: arogancija, novac i flex kultura

Kako je sa popularnošću došao i novac, Baka Prase je odlučio da taj novac i pokaže svojim pratiocima. Brendirani satovi, skupoceni automobili (jedan od njih je dobio i ime ‒ “Poni”), torbe luksuzne marke Luj Viton su samo neki od primera kada je Baka Prase želeo da javno pokaže koliko zapravo dobro zarađuje.

Ovo je otišlo i korak dalje u februaru prošle godine, kada je zakupio 60 bilborda u Beogradu sa porukama kao što su “Broj 1. na Jutjubu”, a na bilbordima možemo videti njegov Rolex sat i skupoceni Porše. Baka Prase navodi da je na ovaj poduhvat potrošio oko 30.000 evra, ali je zaista nejasno šta je bio cilj ovih bilborda. On na bilbordu ne reklamira ništa, njegova ciljna publika svakako zna ko je on, dok ostatku posmatrača ništa neće biti jasno iz jednog bilborda. Jedini zaključak koji se može izvući jeste to da je u pitanju čista želja za pokazivanjem zarađenog novca, slave i uticaja, koja se danas često označava terminom fleksovanje. Ovo nije nova pojava za sve one koji su gledali MTV početkom 2000-ih, kada je jedna od najpopularnih emisija bila upravo o kućama bogatih i slavnih, a hvaljenje i razbacivanje novcem je postalo uveliko prisutno i u hip-hop muzici. Fleksovanje suštinski označava pokazivanje luksuznih stvari koje posedujete na ne baš skroman način, a ovakav sadržaj je prisutan i van srpskog Jutjuba kod poznatih jutjubera kao što je Džejk Pola.

Baka Prase je nesumnjivo svestan koliki akcenat na svom kanalu stavlja upravo na novac i luksuz, s obzirom na to da je pre nešto više od dva meseca objavio video u kojem izaziva samog sebe da 24 sata “ne fleksuje”, odnosno da ne pokazuje eksplicitno svoje bogatstvo. Videi u kojima pokazuje skupocene stvari koje poseduje definitivno su mu doneli kritičare, ali nema sumnje da postoji deo publike kojoj je ovakav sadržaj zanimljiv. Za većinu u Srbiji je stil života Bake Praseta nedostižan, pa stoga postoji velika znatiželja i neko posredno uživanje u gledanju nekoga ko poseduje stvari koje bismo i mi želeli. Dodatno, za gledaoce koji ga dugo prate verovatno je izrazito interesantno i to što Baka Prase nije nužno počeo karijeru kao dete iz bogate porodice, usled čega je njegov put ka finansijskom uspehu nešto što je gradio paralelno sa bazom pratilaca i fanova.

Bilo kako bilo, izvesno je da se njegov sadržaj sa početka karijere značajno razlikuje od onoga po čemu je kasnije postao poznat.

 

Seksualizacija žena i vršnjačko nasilje

Jedan od čestih tipova videa koje Baka Prase snima jesu upravo njegove reakcije i kritike na aktuelne muzičke spotove. Međutim, ukoliko krenete da gledate ove reakcije, postaje očigledno da je često akcenat zapravo na ocenjivanju fizičkog izgleda ukoliko je izvođač žena, a ne nužno na samoj pesmi. Ne samo da je u pitanju ocenjivanje nečijeg fizičkog izgleda, već je u pitanju otvorena seksualizacija. Ukoliko ovo nije bilo eksplicitno navedeno u rekacijama na pesme, postalo je očigledno u nizu videa pod nazivom “OCENJIVANJE GUZA BALKANSKIH YOUTUBERKI”, gde on otvoreno komentariše i ocenjuje fizički izgled jutjuberki, uz izrazito neprimerene komentare. Komentarisanje izgleda samo po sebi nije nužno problematično, ali je ovde u pitanju otvorena seksualizacija i opšte dehumanizovanje nekoga do te mere da ocenjujete delove njegovog tela.

Koliko daleko je Baka Prase spreman da ode u korišćenju uvreda na račun fizičkog izgleda jutjuberki koje mu se ne dopadaju, postalo je jasno prošle godine tokom jedne od najvećih kontroverzi na srpskoj Jutjub sceni. U oktobru prošle godine pojavio se video “Drama” u kojem je nekoliko srpskih jutjubera ukazalo na loše trendove naše Jutjub scene: klikbejt, reakcije kojima se negativno komentariše sadržaj nekog drugog jutjubera, hvaljenje skupocenom odećom i kopiranje drugih jujutbera. Baka Prase nije direktno pomenut u videu, ali je iz nekog razloga osetio da su kritike upućenje njemu, usled čega se pobunio protiv čitavog poduhvata. Sve je eskaliralo u trenutku kada je popularna jutjuberka Kristina Đukić, poznatija kao Kika, objavila video pod nazivom “Fuj”, u kojem je osudila ponašanje pojedinih srpskih jutjubera. Ona je naročito izdvojila sadržaj Bake Praseta kao problematičan, a on nije štedeo kritike na njen račun. Ono što je naročito problematično jeste to što ne samo da je Baka Prase kritikovao nju, već je navodio da je za sve seksističke komentare koje je dobila ona kriva zbog toga što snima sadržaj u kojem koristi svoj erotski kapital i seksualnost. Ovo podseća na opravdanja koja često čujemo kada se govori o seksualnom uznemiravanju ‒ ako se provokativno oblačite ili ponašate, vi time izazivate seksualno uznemiravanje, usled čega ono nije toliko strašno.

Sličan odnos prema ženama smo mogli videti i kada je nedavno u javnost dospela informacija da je Baka Prase imao seksualne odnose sa maloletnicom, kao i da je preko društvenih mreža ugovarao viđanja sa devojkama koje su maloletne. Njegova prva reakcija bila je da javno ponizi devojku koja je objavila neke od ovih prepiski, nazivajući je “narkomankom” i drugim pogrdnim imenima. S druge strane, njegova odbrana bila je to da jednostavno nije znao da je u pitanju maloletna devojka, kao i to da se danas maloletnice oblače i ponašaju tako da izgledaju starije. Ovo je potencijalno tačno, ali je zanimljivo to da ni jednog trenutka Baka Prase nije zastao da se zapita da li je on doprineo tome kroz brojne klipove u kojima seksualizuje i dehumanizuje devojke, čime se šalje poruka da je ultimativno vaš fizički izgled ono što određuje i vašu vrednost. On je otišao i korak dalje, kada je objavio dve pesme pod nazom “Maloletnice” i “Lična”, a potpuno odbacivanje odgovornosti je izazvalo dodatne kritike. S obzirom na to da je postojao dosta jednostavan mehanizam da Baka Prase utvrdi godište maloletnice u pitanju (lična karta is still a thing), kao i da postoji ogromna asimetrija moći između njega i nekog ko ima 16 godina, najveći deo javnost nije stao u njegovu odbranu. Ne samo da su se kritike nastavile, već su ubrzo i njegovi sponzori počeli da otkazuju saradnju s njim, usled čega je on izbrisao gotovo svaku fotografiju sa svog Instagram profila i najavio da se na neko vreme povlači sa Jutjuba.

 

Baka Prase ‒ uzor mladima danas?

Nema sumnje u to da je uspeh jutjubera i drugih internet influensera iznenadio sve one koji nisu odrasli uz društvene mreže. Postoji donekle inherentan generacijski jaz među decom i roditeljima, možda najbolje predstavljen u frazi “ok boomer”, ali deluje da jutjuberi, njihova popularnost i uticaj na decu naročito iznenađuje roditelje u Srbiji. Usled ovoga smo videli brojne novinske naslove koji govore o “lajk generaciji” kojoj je idol Baka Prase, što je iz nekog razloga tumačeno kao dokaz “propasti” mladih u Srbiji. Usled blago rečeno kontroverznog sadržaja, pojavila se zabrinutost da neko kao on nije najbolji idol mladima danas.

Iako nije baš jasno ko je “dobar uticaj” na mlade, nesporno je da pratioci i fanovi Bake Praseta imaju specifičnu povezanost sa njim, usled čega je njegov uticaj na njih veliki. Takođe, njegov kanal zauzima veliko mesto na srpskoj Jutjub sceni. Brojne mane njegovog sadržaja su prisutne i kod drugih srpskih jutjubera, ali je njegov poslednji skandal kap koja je prelila čašu upravo zato što je pokazao dublje probleme njegovog sadržaja. Ipak, upitno je koliko dugo će Bogdan Ilić odlučiti da živi bez svoje uloge kao Baka Prase i da li će njegovo “otkazivanje” potrajati. Teško je ukloniti nekoga sa milionskim brojem pratilaca sa Jutjuba, ali je izvesno da njegov sadržaj više neće moći da bude isti.