Glas preduzetnika na izborima u Hrvatskoj – gradonačelnik Bjelovara za Talas
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock 

O predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, kao i o inicijativi Glas poduzetnika razgovarali samo sa Dariom Hrebakom, gradonačelnikom Bjelovara (HSLS)

 

Hrvatski Sabor doneo je, nakon najave premijera i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića, odluku o raspuštanju 15. maja, nakon čega je predsednik Hrvatske Zoran Milanović raspisao parlamentarne izbore za 5. jul. Na biračkim mestima u zemlji glasaće se 5. jula, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u subotu 4. jula i nedelju 5. jula.

Budući da su prethodni redovni parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani u septembru 2016, ove godine nije o reč o vanrednim, već o nešto ranijim izborima u izbornoj godini. Deo objašnjenja za održavanje izbora u julu umesto u septembru leži u povoljnoj epidemiološkoj situaciji – naime, u poslednjem saopštenju štaba civilne zaštite navodi se da u protekla 24 sata nije registrovan nijedan novooboleli, te da je ukupan broj obolelih od korona virusa trenutno 2.244. Kako je procena da je održavanje izbora u ovim uslovima bezbedno, u narednim danima očekuje se epidemiološki okvir i smernice za njihovo sprovođenje, dok nije izvesno kako će stanje izgledati za nekoliko meseci.

Drugi deo objašnjenja diktiran je stanjem u ekonomiji – budući da hrvatska privreda u velikoj meri zavisi od turizma, očekuje se veliki pad aktivnosti tokom leta, što će nesumnjivo značiti daleko nepovoljniju ekonomsku situaciju u septembru. Već u prvoj nedelji marta zabeleženo je 30% manje dolazaka turista nego prethodne godine, a najpesimističnije prognoze predviđaju pad prihoda od turizma koji bi bio na nivou ispod 30% prošlogodišnjeg. U tom smislu, odluka o izlasku na izbore u trenutku kada vladajuća HDZ ima relativno visok rejting (što je generalno trend sa većinom lidera u svetu u kontekstu krize) deluje racionalno, budući da će na jesen ekonomska situacija u većoj meri određivati raspoloženje birača.

 

Glas poduzetnika – inicijativa mikro, malih i srednjih preduzetnika

Usled očekivanih udara na ekonomiju, kao i već primetno smanjene aktivnosti, Vlada RH predstavila je tokom marta mere za pomoć privredi.

Kao reakcija na mere Vlade i na ekonomske probleme usled epidemije, u martu je osnovana inicijativa „Glas poduzetnika“ koja okuplja male i srednje preduzetnike i koja je početkom aprila registrovana kao udruženje. Reč je o udruženju koje se bavi „zastupanjem prava mikro, malih i srednjih preduzetnika, paušalaca, samozaposlenih i zaposlenih u privatnom sektoru, kako bi im se osigurao što povoljniji ekosistem za poslovanje“. Kao ciljeve, između ostalog, navode „uticanje na smanjivanje administrativnih zahteva prema preduzetnicima, uticaj na olakšavanje poslovanja u privatnom sektoru, smanjenje broja regulativa, ograničenja i propisa koji trenutno nepotrebno opterećuju poslovanje“, kao i podršku ubrzanju digitalizacije javne uprave.

Dok Glas poduzetnika neće podržati nijednu političku opciju na predstojećim izborima, više političara podržalo je njihove zahteve. Jedan od njih je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara i član Predsedništva Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) koji je krajem marta predstavio mere za pomoć privredi u ovom gradu. Kako kaže u razgovoru za Talas, zahtevi udruženja poklapaju se sa programom njegove partije.

„Glas Poduzetnika je novoosnovana udruga poduzetnika u skladu s liberalnim načelima koju mi kao prva liberalna stranka u Hrvatskoj snažno podržavamo. Konkretno, udruga je poslala upitnike svim političkim strankama u Hrvatskoj da se jasno izjasne je li podržavaju njihovih šest zahtjeva, odnosno šest reformi koje traže na razini Republike Hrvatske, a nije slučajno da smo mi podržali sve. Štoviše, HSLS-ove politike i zahtjevi udruge su u potpunosti komplementarni i to nije slučajno. Mi te mjere već provodimo u gradu Bjelovaru, a provest ćemo ih i na razini Republike Hrvatske“, navodi Hrebak.

Imajući u vidu prethodno opisanu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, Hrebak dodaje da HSLS podržava odluku o raspuštanju Sabora i raspisivanju izbora. Kada je reč o posledicama epidemije po privredu, on ističe da će one zasigurno biti značajne, i da je upravo zbog toga važno da Hrvatska na jesen ima stabilnu vladu koja će moći da sprovede nužne reforme. „Kao što i sami znate, prihod od turizma je jedan od značajnijih prihoda za hrvatski proračun, te će upravo pad prihoda od turizma i inovativni koraci koje Hrvatska mora poduzeti u turizmu biti jedna od važnijih tema u kampanji. Treba napomenuti da je Vlada već poduzela mjere kako bi se šteta uzrokovana epidemijom smanjila na najmanju moguću mjeru iako je nesporno da će ekonomske posljedice uzrokovane ovom pandemijom još potrajati“, ocenjuje Hrebak.

Kako HSLS zastupa liberalne ekonomske politike, Hrebak navodi da ova partija pregovara sa svim strankama koje podržavaju njihov temeljni zahtev – transparentnost javnih finansija. „Mi smo to uspješno proveli u Bjelovaru, i to građani zaslužuju na razini čitave Republike Hrvatske. Građani moraju znati kako se troši njihov novac. Uz to, HSLS želi efikasniju i tanju državu. Državu na usluzi građanima, državu bez parafiskalnih nameta, te provođenje reformi u poreznoj politici uz smanjenje rashoda proračuna. Sve te politike smo uspješno proveli u Bjelovaru i zato možemo slobodno reći, HSLS to može i svaka stranka koja to iskreno također želi je dobrodošla za suradnju“, poručuje naš sagovornik.

Kada je reč o vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), Hrebak ističe da je ona prema svima istraživanjima i dalje najsnažnija politička partija u Hrvatskoj. „Proveli su svoje unutarstranačke izbore početkom ove godine čime su se dodatno konsolidirali, a Vlada RH predvođena HDZ-om je uspješno odgovorila na izazove koje je postavila epidemija COVID-19. Ali izbori će i dalje biti vrlo neizvjesni, polako se sve stranke grupiraju, nažalost jedino će liberali izaći u nekoliko blokova i time si bitno smanjiti šanse za ozbiljniji izborni rezultat“, zaključuje naš sagovornik.

 

Pročitajte i:

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke