Testiranje mora da postane prioritet – iskustva drugih u borbi sa korona virusom
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock

U Srbiji su, zaključno sa 18. martom, registrovane 83 osobe zaražene korona virusom, a do tada je ukupno testirana 421 osoba. Uvedeno je vanredno stanje, na snazi je policijski čas, kao i zabrana kretanja starijima od 65, odnosno 70 godina, škole i univerziteti su zatvoreni, a nastava se odvija onlajn, kao i preko RTS-a za učenike osnovnih škola. Snažno se savetuju samoizolacija i rad od kuće, dok je još uvek pitanje da li će, i u kom trenutku, kafići i restorani biti potpuno zatvoreni, a zabrana kretanja proširena na sve građane Srbije.

Cilj ovih mera je sprečavanje, odnosno usporavanje širenja virusa – što je jedna od dve najvažnije stavke koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kao i jedna od dve najvažnije lekcije koje možemo da naučimo iz iskustava drugih zemalja, prvenstveno Kine i Italije.

Druga mera, koja je u proteklim danima sve više u fokusu stručnjaka i javnosti, odnosi se na testiranje. Insistiranje na testiranju, pored izolacije i fizičkog udaljavanja ljudi, dolazi usled saznanja da veliki broj zaraženih uopšte ne razvija simptome COVID-19. Reč je o asimptomatičnim slučajevima kod pojedinaca koji, ne znajući da su zaraženi, predstavljaju veliki rizik za svoje okruženje i veoma lako nastavljaju da prenose korona virus.

 

Direktor SZO: Testirajte, testirajte, testirajte

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus poručio je da sve zemlje moraju da imaju sveobuhvatan pristup krizi izazvanoj korona virusom, ali i da je najdelotvorniji način da se spreče zaraze i smrtni slučajevi – prekidanje lanca prenošenja virusa. Da bi se to postiglo, naglasio je, zemlje moraju da testiraju i izoluju.

„Ne možemo da zaustavimo ovu pandemiju ako ne znamo ko je zaražen. Naša poruka svim zemljama je jednostavna: testirajte, testirajte, testirajte. Testirajte svaki slučaj za koji postoji sumnja – ako je rezultat pozitivan, izolujte te osobe i saznajte sa kim su sve bile u kontaktu do dva dana pre pojave simptoma, a zatim i te ljude testirajte“, poručio je Gebrejesus i dodao da je SZO poslala oko 1,5 miliona testova u 120 zemalja, te da sarađuju sa kompanijama kako bi testovi bili dostupniji.

Istu poruku imao je i Brus Ejlvord, kanadski epidemiolog i jedan od vodećih stručnjaka SZO u borbi protiv pandemije. Ejlvord je izjavio da je karantin nužan za suzbijanje korona virusa, ali da to ne može da se postigne bez ekstenzivnog testiranja. U intervjuu za New Scentist, on je ukazao na primer Kine koja je, pored zabrane putovanja i kretanja, shvatila važnost testiranja.

„Kako bi zaustavila virus, Kina je morala brzo da testira sve sumnjive slučajeve, odmah izoluje svakoga čiji je rezultat pozitivan ili za koga se sumnja da je zaražen, a zatim sve koji su sa njima bili u bliskom kontaktu stavi u karantin na 14 dana kako bi se utvrdilo da li je neko iz te grupe zaražen. To su mere koje su u Kini zaustavljale prenošenje virusa, a ne zabrana putovanja i zatvaranje svega“, objasnio je Ejlvord.

 

Italijansko naselje u kojem su svi meštani testirani – dva puta

Verovatno najsveobuhvatniji „eksperiment koji je do sada sproveden u pogledu korona virusa odigrao se u italijanskom naselju Vo (Vo’ Euganeo) koje broji nešto preko 3.000 stanovnika, a u kojem je krajem februara identifikovan prvi smrtni slučaj povezan sa COVID-19. Profesor Luiđi Zingales (Padova) sa Univerziteta u Čikagu prikupio je dostupne podatke i, kroz razgovor sa stručnjacima, objavio analizu dešavanja u ovom italijanskom mestu.

„Poenta je jednostavna: veliki broj zaraženih ljudi je asimptomatično“, istakao je autor, ukazujući na podatak da preko 50% zaraženih ne pokazuje simptome COVID-19. On objašnjava kako je, nakon prvog registrovanog slučaja, guverner italijanske regije Veneto doneo odluku da testira sve meštane ovog naselja (Financial Times prenosi da je reč o 95% populacije), i to dva puta. Prvi put, testiranje je sprovedeno pre odluke o zatvaranju naselja, tj. odsecanju od ostatka Italije, a drugi put dve nedelje kasnije.

Kako se dalje navodi, „22. februara, 3% meštana bilo je zaraženo. Nakon dve nedelje, tokom kojih je grad bio potpuno zatvoren, bilo je samo 0,25% zaraženih. Kada su zaraženi izolovani, naselje je ponovo otvoreno, i nakon toga nije bilo novih slučajeva“. Ovi zaključci ukazuju na to da potencijalni uspeh strategije zavisi od primene sveobuhvatnog testiranja, kako bi čak i oni pojedinci koji ne pokazuju simptome mogli da budu izolovani, čime se sprečava njihovo dalje širenje korona virusa.

Upoređujući ovo iskustvo sa sa britanskim kruzerom Diamond Princess, Zingales navodi zaključak da, u uzorcima u kojima je testiranje sveobuhvatno, stopa smrtnosti iznosi 1, odnosno 1,1%. Osvrćući se na primer Južne Koreje, koja takođe ekstenzivno testira građane i u kojoj iz dana u dan pratimo ohrabrujući razvoj događaja, on zaključuje da je testiranje krucijalno – „da bismo razumeli kako možemo da zaustavimo širenje zaraze, moramo da imamo tačan broj zaraženih“.

Dok se svet i dalje bori sa brojnim nepoznanicama ove pandemije, značajan pad broja novih zaraženih u Južnoj Koreji ukazuje na važnost testiranja kao prioriteta u ovoj borbi.

 

Island testira i ljude koji ne pokazuju nikakve simptome

Island, ostrvska zemlja sa nešto preko 350.000 stanovnika, započela je široko testiranje na korona virus – uključujući građane koji ne pokazuju nikakve simptome, prenosi BuzzFeedNews.

„Broj stanovnika Islanda stavlja nas u jedinstven položaj, pa imamo visoke kapacitete za testiranje, uz pomoć kompanije deCode Genetics koja je ponudila da sprovede masovno testiranje“, izjavio je Torolfut Gudnason, vodeći epidemiolog sa Islanda, i dodao da većina zemalja u ovom trenutku testira samo pojedince koji pokazuju simptome. Vlada Islanda objavila je početkom nedelje da je, od 3.787 testiranih u tom trenutku, ukupno 218 pozitivno. Dodatno, od 1.800 testiranih pojedinaca koji ne pokazuju simptome, zabeleženo je 19 zaraženih. Kao i u prethodno opisanim slučajeva, negde oko 50% zaraženih ne pokazuje simptome.

„Rani rezultati ukazuju na to da je mali procenat generalne populacije zaražen virusom, a oko polovine identifikovanih zaraženih ne pokazuje simptome“, izjavio je Gudnason u razgovoru za BuzzFeed i dodao da podaci iz njegove zemlje mogu da budu korisni u budućim naučnim studijama virusa.

Imajući u vidu kapacitete Srbije i našeg zdravstvenog sistema, u ovom trenutku nije jasno kako će izgledati strategija testiranja u narednom periodu. Uz vesti o isporuci novih testova za detektovanje korona virusa iz Kine, kao i izjave zvaničnika o dovoljnom broju testova, ostaje da vidimo koliko će lekcije iz drugih zemalja biti primenljive u našem slučaju.