Da li bojkot ima smisla u Šapcu?

Pravnik; Savez mladih Šabac

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock 

„Ali prekršiće Sporazum sa narodom“ – neće, jer Sporazum obavezuje na bojkot samo tamo gde nema uslova za izlazak na izbore.

 

U isto vreme kada su „1 od 5 miliona“ saopštili da izlaze na parlamentarne izbore zato što će možda neko izaći na lokalne izbore u nekim gradovima, na društvenim mrežama se otvorila polemika da li Šabac i Paraćin treba prepustiti bez borbe naprednjacima, i ostati dosledan bojkotu, ili se pak treba boriti kako bi se sačuvala sloboda u ova dva grada.

Kao Šapčanin, i neko ko se duži niz godina bavi političkim i građanskim aktivizmom, te kao neko ko odlično poznaje situaciju „na terenu“, smatram da imam obavezu da i građane van Šapca informišem o stanju stvari i da u jednom tekstu navedemo sve argumente za i protiv bojkota lokalnih izbora u Šapcu.

 

Parlamentarni izbori

Hajde da najpre krenemo od bojkota parlamentarnih izbora. Da li je opravdan?

U novembru mesecu, kada su Srbiju potresale dve ogromne afere, od kojih bi svaka za sebe bila dovoljan razlog da Vlada padne u bilo kojoj uređenoj zemlji (afere „Krušik“ i „Jovanjica“), Nova srpska politička misao je uradila istraživanje javnog mnjenja u kojem se videlo da podrška Srpskoj naprednoj stranci nije pala ni za 1%. Samo ovo je dovoljan dokaz da su mediji toliko zatvoreni da do građana Srbije ne dopiru informacije i da dobar deo naroda živi u nekom paralelnom izmaštanom svetu. U takvim uslovima je potpuno nemoguće da građani formiraju slobodnu volju za koga će glasati, što je osnovni preduslov za slobodne izbore.

Da ne postoji nijedan drugi problem (a postoji mnoštvo, i mnogi su pisali o tome), samo ovo bi bio dovoljan razlog za bojkot. U ovakvim uslovima je besmisleno učestvovati u izbornoj trci.

 

Šta je cilj bojkota?

Bojkot je sredstvo da se dođe do fer i slobodnih izbora. Cilj je da se oduzme legitimitet glasanju koje se predstavlja kao izbori, a koje podseća na slična glasanja u Severnoj Koreji. To je sve. Bojkot nije cilj za sebe. Bojkot je sredstvo.

 

Kakva je situacija u Šapcu?

Najkraće rečeno – drugačija.

Pre svega, mediji su slobodni. U Šapcu postoje dve televizije i dva nedeljnika, a naravno i brojni internet portali. Svi oni objektivno i profesionalno izveštavaju o događajima u gradu, o lokalnim pitanjima i komunalnim problemima, dajući prostora i strankama vlasti i strankama opozicije, kao i lokalnim pokretima i udruženjima.

Izbore sprovodi Gradska izborna komisija (GIK) koja je u svom radu nezavisna od Republičke izborne komisije (RIK), i koja je sposobna da spreči izbornu krađu, i zakonito sprovede izbore.

Grad Šabac je prvi i jedini grad u Srbiji koji je u lokalnu upravu uveo FUK (finansijsko upravljanje i kontrolu), koji predstavlja jedan od mehanizama za zaustavljanje prikupljanja kapilarnih glasova.

Dakle, ono što su osnovni zahtevi opozicije na republičkom nivou, na lokalnom su već ispunjeni.

 

Kontra argumenti

„Ali Šapčani se informišu i iz republičkih medija“ – to je tačno, i verovatno najjači razlog protiv izlaska na izbore. Ipak, i pored toga, Šapčani su u velikoj meri informisani pre svega o lokalnim pitanjima.

„Ali SNS će uložiti sve resurse da pregazi Šabac“ – i ovo je tačno, ali nije argument protiv izbora. Legitimno je pravo svake stranke da uloži onoliko novca koliko zakon dozvoljava u jednoj kampanji. Sa druge strane, bojkot parlamentarnih izbora će zahtevati velike resurse na republičkom nivou, pa je pitanje koliko je pametno ulagati tamo gde gotovo sigurno ne možete da uzmete vlast.

„Ali SNS će poslati batinaše“ – Šabac je veliki grad, u kojem je policija do sada profesionalno obavljala svoj posao, grad koji ima svoju komunalnu policiju, i koji ima odličnu saradnju sa zemljama EU koje će pažljivo posmatrati izbore. Manevarski prostor za batinaše će biti praktično eliminisan.

„Ali, princip. Bojkot u celosti ili ništa“ – ne postoji „bojkot u celosti“ jer su parlamentarni i lokalni izbori različiti, postoji samo bojkot kao sredstvo da se dođe do izbora. A iz istraživanja javnog mnjenja se vidi da će mnogi Šapčani izaći na izbore i na parlamentarnim glasati za SNS, a na lokalnim za Nebojšu Zelenovića.

„Ali prekršiće Sporazum sa narodom“ – neće, jer Sporazum obavezuje na bojkot samo tamo gde nema uslova za izlazak na izbore. Tamo gde postoje uslovi, iz samog Sporazuma vrlo jasno prozilazi da će potpisnici učestvovati.

 

Pitanje legitimiteta

Na republičkom nivou, stranke okupljene u Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Dosta je bilo,i još neke stranke i pokreti su proglasili bojkot. Na izbore će izaći samo pokreti i stranke koje ili čine vlast, ili su „konstruktivna opozicija“, ili imaju podršku ispod 1%. Dakle, vrlo je jasno da naredni parlamentarni izbori neće biti legitimni, jer ih opozicija bojkotuje, što će biti osnov da se takvi „izbori“ ne priznaju.

U Šapcu, sa druge strane, celokupna opozicija izlazi na izbore, to je jasno. Koalicioni partner u lokalnoj vlasti je takođe najavio izlazak na izbore. Zapravo, jedina nedoumica je da li će Nebojša Zelenović izaći ili ne. Dakle, na izborima u gradu neće biti moguće postaviti pitanje legitimiteta, jer će sigurno svi politički subjekti učestvovati, osim možda jednog.

A pored toga, kako postaviti pitanje legitimiteta izbornog procesa koji vi sami organizujete? Da li je to priznanje da gradska uprava grada Šapca nije sposobna da sprovede zakon? Ili je tvrdnja da se vladajućoj stranci u gradu ne sviđa sistem koji je sama napravila?

 

Da rezimiramo

Izborni uslovi u Šapcu su svakako drugačiji nego na republičkom nivou. Oni nisu idealni, jer postoji veliki uticaj republičkih medija, ali do Šapčana stižu informacije.

Sistem za koji se opozicija zalaže na republičkom nivou je uspostavljen na lokalnom. Lokalni izbori će svakako biti legitimni, učestvovao Nebojša Zelenović ili ne. I ako se grad preda u ruke naprednjacima, neće postojati nikakva mogućnost da se traži ponavljanje izbora, ili vanredni izbori, za razliku od parlamentarnih.

Kako onda logički pravdati bojkot? Koji je razlog bojkota u Šapcu? Ako smo obezbedili ono što tražimo, zašto ne izlazimo na izbore? Jedno ne sledi iz drugog.

Važno je naglasiti da ovo nije pitanje procenata, podrške ili prilike za uspeh, već izbornih uslova i uspostavljenog sistema. Primetićete da nisam napisao ništa o uspesima gradske vlasti, o podršci koju stranke na lokalu imaju ili o prilici za pobedu na izborima, jer to uopšte nije pitanje.

Lokalni izbori će svakako biti legitimni, učestvovao Nebojša Zelenović ili ne.

Nebojša Zelenović, kao izabrani gradonačelnik, nema tu slobodu da odlučuje u svoje ime. On ima odgovornost prema građanima Šapca – i to kako prema onima koji su glasali za njega (i koji mu neće oprostiti ako grad preda u ruke naprednjacima), tako i prema onima koji su bili protiv njega (i čiju volju ne sme da prekraja pretnjom da neće priznati izbore koje sam organizuje).

Na kraju, jedini razlog za bojkot jeste princip, bez svoje suštine. Ali da li je takav princip dovoljan za odricanje od slobode?

 

*Autor je član Povereništva Demokratske omladine, ali stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove DS-a već lični stav autora 

 

Pročitajte i:

*Stavovi izraženi u kolumnama na Slobodnom uglu predstavljaju isključivo lične stavove autora, a ne stavove uredništva Talasa.