Međunarodni dan sećanja na Holokaust 2020.
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Danas, 27. januara, obeležava se Međunarodni dan sećanja na Holokaust i 75. godišnjica oslobođenja Aušvica.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2005. godine ustanovljen je međunarodni datum obeležavanja sećanja na Holokaust, budući da su Crvene armije 27. januara 1945. oslobodile Aušvic-Birkenau, najveći nacistički koncentracioni logor.

Sedamdeset pet godina kasnije, kultura sećanja na žrtve najstravičnijeg zločina u dvadesetom veku i dalje je od ogromne važnosti. Njeni simboli, lica žrtava i heroja, obavezuju nas da održavamo sećanje i promišljamo o posledicama i nasleđu Holokausta danas.

Dok čekamo da Srbija dobije dugo očekivani Memorijalni centar Staro sajmište, podsećamo na rasprave koje su još uvek i te kako aktuelne.

 

Zašto ne smemo da zaboravimo Anu Frank

Ana Frank, devojčica jevrejskog porekla ubijena tokom Holokausta, postala je simbol nečega većeg od nje same. Njena sudbina postala je deo kulture sećanja na Holokaust, kulture koja stalno želi da iznova podseti na zločine i žrtve iz prošlosti, kao i da pokrene diskusiju o njihovim uzrocima i posledicama u sadašnjosti.

 

Da li ćemo konačno dobiti Memorijalni centar Staro sajmište?

U oktobru protekle 2019. godine održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište”, dok se očekuje da se Nacrt zakona uskoro nađe na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije.

 

Pravednici – spasavanje Jevreja u okupiranoj Srbiji

Jad Vašem, svetski centar za sećanje na žrtve i heroje Holokausta, 1963. godine započeo je sa programom priznavanja ljudi izvan jevrejske zajednice koji su spašavali Jevreje tokom Holokausta, uz dodeljivanje počasnog zvanja “Pravednik među narodima”. Ko su bili Pravednici u okupiranoj Srbiji?

Šta nama danas znači Holokaust? Utisci iz Jad Vašema, memorijalnog centra u Jerusalimu

 

Antisemitizam danas

Iako smo daleko odmakli od doba nacističke Nemačke, antisemitizam je i dalje prisutan, a antisemitski incidenti u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama su, prema istraživanjima, česti.

 

Pročitajte i: