Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock

Interesovanje za industriju kanabisa u Evropi je i više nego očigledno – samo do sada je u ovu industriju uloženo preko 500 miliona evra, a procenjuje se da će njena vrednost do 2028. godine porasti na čak 123 milijarde evra. Industrija kanabisa uključuje kanabis koji se koristi u medicinske svrhe ili rekreativno, a često se tu svrstava i  kanabidiol, skraćeno CBD. Izveštaj organizacije Prohibition Partners ukazuje na zanimljive trendove u evropskoj industriji kanabisa, ali i na sve propuste koje je Srbija napravila u regulaciji kanabisa, bilo da se govori o upotrebi u medicinske ili rekreativne svrhe.

U pitanju je četvrto izdanje izveštaja The European Cannabis Report, a izveštaj se bavi statusom i upotrebom kanabisa u Srbiji. “Pokušaji da se omogući pristup medicinskom kanabisu trenutno su blokirani usled zabrinutosti zakonodavaca zbog negativnog uticaja kanabisa”, navodi se u delu izveštaja koji je posvećen Srbiji.

 

Evropa –  najveće svetsko tržište za medicinski kanabis?

Industrija kanabisa u Evropi je za sada najviše uspeha imala sa kanabisom koji se upotrebljava u medicinske svrhe. Evropa je na dobrom putu da postane najveće tržište za medicinski kanabis s obzirom na to da ima čak 742 miliona stanovnika, a za zdravstvo se ukupno izdvaja 2.3 biliona evra godišnje. Od Irske pa sve do Portugala i Češke, otvaraju se brojne ustanove za istraživanje i razvoj medicinskog kanabisa, a proširuje se i lista simptoma za koje se kao rešenje prepisuje neki vid kanabisa.

“Naš izveštaj pokazuje da momentum u Evropi trenutno jasno podržava legalizaciju medicinskog kanabisa i donosi vidljivost i zrelost ovoj industriji koja sve brže raste”, navodi The European Cannabis Report. Iako je kanabis i dalje nelegalno koristiti čak i u medicinske svrhe u velikom broju evropskih zemalja, situacija je značajno drugačija u Nemačkoj koja je legalizovala upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Tržište za medicinski kanabis u Nemačkoj je trenutno treće najveće tržište na svetu, odmah iza SAD i Kanade, a u Nemačkoj trenutno postoji čak 40.000 pacijenata koji u nekom vidu koriste kanabis.

Italija i Portugal su takođe legalizovali medicinski kanabis, Španija sve više toleriše upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe, a u Holandiji je takođe moguće konzumirati kanabis u medicinske svrhe, navodi The European Cannabis Report. Ovaj izveštaj procenjuje i da će vrednost tržišta medicinskog kanabisa dostići 55 milijardi evra do 2028. godine. U porastu je i popularnost CBD-a u Evropi – pored upotrebe u medicinske svrhe, on je sve više prisutan kao dodatak u kafi, hrani, ali i u uljima i kremama za telo. Kao najveće prepreke široj upotrebi CBD-a navode se problemi klasifikacije i infrastrukture za proizvodnju i procesuiranje.

Od početka 2018. godine u više zemalja, uključujući Nemačku, Dansku, Maltu i Grčku, raspravljalo se o mogućnosti legalizacija kanabisa u rekreativne svrhe. Posebno se izdvajaju Amsterdam i Barselona kao mesta gde se polako razvija “kanabis turizam” – turisti svesno dolaze u ove gradove zbog dostupnosti kanabisa.

The European Cannabis Report sadrži podatke i o upotrebi kanabisa u Evropi, a ovde možemo jasno videti koliko bi veliko tržište kanabisa tek moglo da bude ukoliko bi njegova upotreba bila u potpunosti legalizovana. Prema rezultatima ovog izveštaja, samo u Evropskoj uniji i Norveškoj 23 miliona ljudi je reklo da je konzumiralo kanabis u prošloj godini, a 12 miliona da ga je konzumiralo prošlog meseca.

Uprkos visokim kaznama, crno tržište kanabisa u Velikoj Britaniji vredi oko 2.9 milijarde evra, u Francuskoj svakog dana kanabis konzumira oko 700.000 ljudi. Francuska je prema podacima iz 2016. godine svetski rekorder po broju tinejdžera koji koriste kanabis. Dekriminalizacija posedovanja kanabisa takođe dobija sve više na poplarnosti u Evropi – Nemačka, Španija, Švajcarska, Hrvatska i Grčka su proteklih godina postepeno smanjivale kazne za posedovanje kanabisa za ličnu upotrebu.

 

Šta je sa industrijom kanabisa u Srbiji?

Ne postoji velika dilema oko statusa kanabisa u Srbiji – gotovo svaka upotreba ili distribucija kanabisa je nelegalna i kažnjiva. Prošlog oktobra se u medijima pojavila i vest da će pojedine kazne za posedovanje kanabisa biti pooštrene – od 1. decembra 2019. godine osobama koje budu uhvaćene sa većom količinom droge (za sopstvenu upotrebu), na primer 300-400 grama, preti kazna od najmanje tri godine zatvora, bez mogućnosti umanjenja kazne, navode Večernje novosti.

The European Cannabis Report kao jedan od glavnih razloga za oštar stav srpske vlade po pitanju upotrebe kanabisa navodi i rad Komisija za psihoaktivne kontrolisane supstance. Izveštaj navodi kao pozitivne primere zagovaranja legalizacije medicinskog kanabisa organizaciju IRKA (Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa), rad Zelene partije i činjenicu da se za legalizaciju medicinskog kanabisa zalagao pokret Dosta je bilo.

Kao najvažnije polje za upotrebu medicinskog kanabisa u Srbiji, The European Cannabis Report izdvaja činjenicu da Srbija ima jednu od najviših stopa stanovnika obolelih od dijabetesa u Evropi, a da su troškovi lečenja dijabetesa visoki za prosečnog građanina. Istraživanja koja su sprovedena do sada pokazuju kako upotreba kanabisa može da dovede do stabilizacije nivoa šećera i ublažavanja bola i zapaljenja, što govori da medicinski kanabis može imati veliku primenu u Srbiji, čak i ako u obzir uzmemo samo njegov potencijal kod lečenja dijabetesa. Primer pozitivnog napretka je i saradnja Srbije sa kanadskom kompanijom Eviana Healthcare radi proizvodnje medicinskih proizvoda na bazi konoplje, navodi The European Cannabis Report.

Pored medicinskog kanabisa, velika ekonomska prilika za Srbiju leži i u legalizaciji upotrebe marihuane u rekreativne svrhe. Pomenuti izveštaj navodi i prvu studiju o konzumiranju narkotika koja je bila sprovedena u Srbiji 2014. godine. Studija je uključivala preko 5.000 ispitanika, a rezultati su pokazali da je konzumiranje narkotika na nižem nivou od proseka zemalja u EU – oko 8% odraslih ispitanika u Srbiji je nekada konzumiralo narkotike. Najčešće se konzumira upravo kanabis, a njegova upotreba je češća kod muškaraca nego kod žena.

Ukoliko se trend liberalizacije stavova po pitanju upotrebe kanabisa bude nastavio u Evropi, šansu za razvoj jedne potpuno nove industrije imaće i Srbija. Ono što je važno pre svega jeste promeniti sporne zakone (što trenutno deluje daleko), što bi bio početak drugačijeg odnosa države prema kanabisu, čime bi se Srbija pridružila brojnim drugim zemljama koje polako počinju da kanabis vide kao potencijalno korisno medicinskog sredstvo i prostor za ulaganje i otvaranje novih radnih mesta.