Šta očekujemo od novih članova REM-a?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

Nenad Zorić, kandidat za člana Saveta REM-a, u izjavi za Talas ističe da će izbor novih članova osvežiti rad REM-a, dok novinar Vladimir Kostić smatra da su ove izmene rezultat dijaloga i pritiska, a ne želje za nezavisnim regulatornim telom.

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine utvrdio je ove nedelje konačnu listu od šest predloženih kandidata za tri nedostajuća člana u Savetu REM-a. Od šest predloženih ličnosti, dve je kandidovao sam Odbor – Nenada Zorića, na predlog Stranke moderne Srije, i Juditu Popović koju je predložila poslanička grupa LDP-LSV-SDA.

Podsećamo da je reč o izboru tri člana Saveta REM-a, budući da Savet trenutno broji 6 umesto predviđenih 9 članova, dok se u kontekstu dijaloga o izbornim uslovima govorilo i o promeni dva aktuelna člana.

O očekivanjima od izbora novih članova, kao i o perspektivi boljeg funkcionisanja REM-a razgovarali smo sa Vladimirom Kostićem, novinarom CINS-a, i Nenadom Zorićem, kandidatom za člana Saveta REM-a.

 

Zorić: Izbor novih članova će osvežiti rad REM-a

„Prihvatio sam kandidaturu jer me je predložila Stranka moderne Srbije. U razgovoru sa njima sam se uverio da, iako me je jedna stranka predložila, ne bih imao nikakve obaveze prema stranci već bih mogao da radim profesionalno. To je bio motiv za prihvatanje“, objašnjava Nenad Zorić, dugogodišnji urednik i novinar u brojnim medijima u Srbiji.

Kako kaže, SMS ga je predložila jer ga prepoznaju kao nekoga ko svoj posao radi profesionalno, što planira da nastavi i ukoliko bude izabran u Savet REM-a.

Kada je reč o očekivanjima, Zorić ističe da će izbor novih članova u Savetu, bio to on ili neko drugi, svakako osvežiti rad ovog regulatornog tela. Međutim, on dodaje i da ima utisak da su rasprave o REM-u prenagalašene u poslednje vreme, posebno zbog toga što je ovo pitanje trenutno u fokusu javnosti. „Još uvek nisam izabran, ali ako do toga dođe, želeo bih najpre da vidim kako stvari unutra funkcionišu i šta može da se radi bolje“, dodaje.

Komentarišući navode o izboru „3+2 člana Saveta REM-a“, Zorić je kazao da bi to podrazumevalo da dva člana podnesu ostavke, te da bi primoravanje na podnošenje ostavki takođe bilo vrsta pritiska na nezavisno telo. Kako kaže, do ovih izmena svakako neće doći istovremeno sa izborom tri nova člana, usled rokova za podnošenje potrebne dokumentacije, kako je objasnio i predsednik Odbora za kulturu i informisanje.

 

Kostić: Očigledna potreba za članovima REM-a koji nisu direktno povezani sa SNS

„Očigledno je da postoji neka potreba da se izaberu članovi (Saveta REM-a) koji nisu direktno povezani sa vlašću. To posebno vidimo na primeru Bratislava Petkovića koji je povukao kandidaturu, a koji je očigledno bio povezan sa Srpskom naprednom strankom. SNS nije predložio nijednog kandidata, to su radile druge partije – SMS, LDP, SRS“, kaže za Talas Vladimir Kostić, novinar CINS-a.

Kostić smatra da sam izbor tri nova člana neće mnogo doprineti promeni rada REM-a budući da će Savet imati ukupno devet članova, dok je potrebno da većina članova bude nezavisna kako bi se steklo poverenje da će REM raditi u službi građana.

„Ako budu promenjena još dva člana, odnosno ukupno pet, to u krajnjem slučaju može da proizvede većinu koja će drugačije odlučivati“, ocenjuje naš sagovornik i dodaje da u ovom trenutku nije jasno šta se dešava sa ta dva člana jer je u javnosti jedno vreme postojalo očekivanje da će oni podneti ostavke ili biti smenjeni u Skupštini, i to do kraja godine.

„Čini mi se da se ne teži ka tome da se suštinski promeni rad REM-a, već se sve ovo dešava zbog dijaloga i pritiska EU“

Kada je reč o neophodnim izmenama kako bi ovo nezavisno regulatorno telo kvalitetnije radilo svoj posao, Kostić ističe da REM nikada u praksi nije bio nezavisan, čak ni pre dolaska SNS na vlast, te da je uvek postojao neki oblik kontrole – bilo političke ili od strane emitera. „Mi očekujemo da se vrši nadzor tokom predizbornih kampanja, da članovi REM-a rade ono što tvrde da nije njihova zakonska obaveza, a ranije su radili, kao i da u isto vreme sankcionišu televizije sa nacionalnom frekvencijom u slučajevima govora mržnje, manipulacija koje dolaze sa ekrana i slično“, objašnjava Kostić.

Konačno, naš sagovornik je naglasio i da izmena sastava Saveta REM-a dolazi kao rezultat aktuelnog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a ne kao proizvod želje za nezavisnim REM-om. „Čini mi se da se ne teži ka tome da se suštinski promeni rad REM-a, već se sve ovo dešava zbog dijaloga i pritiska EU“, zaključuje Kostić.

Pročitajte i:

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke