Glavni urednik

Vreme čitanja: 2 minuta

Godina za nama bila je druga godina postojanja medijskog portala Talas. Kada smo u martu 2018. godine na Talasu objavili prve tekstove, znali smo da nam je potrebno neko vreme da se uhodamo i stanemo na noge u našoj digitalnoj medijskoj sferi.

Posmatrajući našu drugu godinu postojanja, moramo da budemo zadovoljni onim što smo kao medijski portal za politiku, ekonomiju i ideje do sada postigli.

 

Talas u brojkama

U ovoj godini Talas je posetilo oko 730.000 korisnika koji su ostvarili preko milion poseta.

Duboko verujemo da je ovakva posećenost i sve veća popularnost Talasa potvrda da su većina novina koje smo ove godine uveli naišle na pozitivan odjek kod publike.

 

Stalni i gostujući kolumnisti

Početkom godine za Talas su počeli da pišu naši mesečni kolumnisti. Njihove prodorne i često provokativne kolumne o aktuelnim domaćim i globalnim temama podsticale su rasprave i dodatno širile područje političke diskusije. Ovom prilikom zahvaljujem svim našim stalnim kolumnistima: Ani Novaković, Bobanu Stojanoviću, Dimitriju Miliću, Ivani Jeremić, Milanu Krstiću, Milošu Popoviću, Nikoli Parunu i Zoji Kukić.

Pored redovnih kolumnista, značajno smo uvećali i broj gostujućih autora koji svoje autorske kolumne objavljuju u sekciji Slobodni ugao. Svojim kvalitetom i intelektualnim kapitalom svi ono zajedno presudno utiču na oblikovanje brenda Talasa.

 

Talasna dužina

U slično vreme započeli smo i emitovanje naše podcast emisije Talasna dužina. Od marta ove godine, to jest od epizode koja se bavila percepcijom Zapada 20 godina posle NATO bombardovanja, do kraja decembra i epizode o filantropiji u Srbiji, objavili smo ukupno 29 epizoda Talasne dužine.

 

Moj porez

Značajna novina bilo je i pokretanje platforme Moj porez koja na brz i jednostavan način upućuje na to koliko poreza plaćamo državi i kako država taj novac troši.

Izbori ili bojkot

Pored velikog broja političkih, ekonomskih i ideoloških tema koje smo na Talasu otvarali tokom godine, posebno se izdvaja serijal autorskih tekstova Izbori ili bojkot. Uočili smo da se ovoj temi pristupa previše emotivno, navijački, gotovo dogmatski.

Rešili smo da pozovemo 15 istaknutih pojedinaca sa izgrađenim stavom da argumentovano i staloženo obrazlože svoje viđenje ove dileme. Odjek ove rasprave na Talasu prevazišao je sferu društvenih mreža, pa se o tome raspravljalo i u drugim elektronskim i štampanim medijima.

Politički ugao

Želimo da javnost čuje šta političke partije predlažu kao odgovore na probleme građana. Iz tog razloga, na Talasu smo od oktobra lansirali posebnu sekciju Politički ugao kao mesto za sve političke partije koje ćemo pozivati da se pozabave onim temama za koje smatramo da su građanima posebno važne – životni standard, nezaposlenost, zdravstvo, obrazovanje, nivo kvaliteta javne uprave i još mnogo toga.

 

2020 – godina zajednice

Ukoliko je ova 2019. bila godina značajnih novina, trudićemo se da nova 2020, pored novina, pre svega bude godina Talas zajednice. Svim svojim čitaocima, slušaocima, gledaocima, autorima, saradnicima i partnerima želimo srećne predstojeće praznike.