Do izbora dve kolone – Ilić, Šapić i Samardžić za Talas
Vreme čitanja: 5 minuta

Foto: iStock 

„Protesti još uvek nisu iznedrili lidere, a bojkot samo odlaže probleme koji nas svakako čekaju“

U proteklih nekoliko meseci, u više navrata mogli smo da čujemo ideju o dve opozicione kolone na predstojećim parlamentarnim izborima. Dok je deo opozicije, tj. članice Saveza za Srbiju i inicijativa Ne davimo Beograd, ozvaničio odluku o bojkotu izbora još sredinom septembra, a deo već najavio učestvovanje u izbornoj trci, nekoliko partija i pokreta čeka raspisivanje izbora da bi se o učešću izjasnili.

U međuvremenu, opozicioni političari poput Sergeja Trifunovića, Zorana Živkovića i Dragana Šutanovca, govorili su o mogućnosti dve kolone unutar opozicije.

Linija podele bi, na osnovu njihovih izjava, izgledala ovako:

  • „…proevropske, građanske organizacije na jednu, a desno orijentisane i konzervativne političke opcije na drugu stranu…naravno pod uslovom da se izborimo za minimum izbornih uslova koji bi učešće na izborima učinili mogućim“ (Trifunović za Talas, septembar);
  • „…dve opozicione kolone, jedna koja je jasno za EU, druga koja je desničarska“ (Šutanovac za Blic, oktobar);
  • „…dve kolone koje će ideološki biti logične, jedna proevropska druga malo protivevropska, da se uhvatimo za ruke i idemo u istom smeru…ako se pre toga izborimo za minimum izbornih uslova“ (Živković, prenosi N1 krajem oktobra).

Da li ovakva konstelacija ima smisla – postoji li mogućnost da na proleće imamo dve opozicione kolone?

O tome su za Talas govorili Velimir Ilić, Nikola Samardžić i Aleksandar Šapić, dok je Jovo Bakić izjavio da je „ravnodušan prema svim kombinatorikama oligarhije“.

 

Ilić: Jedino rešenje za Srbiju je izlazak opozicije u dve kolone

Nedavno je predstavljena nova koalicija za predstojeće parlamentarne izbore – Narodni blok. Koaliciju su formirali Nova Srbija, Narodni slobodarski pokret Miroslava Parovića i grupa građana Iskreno za Niš.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić u razgovoru za Talas izneo je mišljenje da je jedino rešenje za Srbiju – izlazak na izbore u dve kolone.

„Vučić nikada nije bio ranjiviji i slabiji. Treba ga dokrajčiti, a prilika za to je na izborima. Bilo kakvo odlaganje, bojkotovanje, pomeranje, njega će samo ojačati i dati mu snagu da ubedljivo pobedi na izborima. Jedino rešenje za Srbiju je izlazak opozicije u dve kolone“, kazao je Ilić.

Te kolone bi, kako kaže, bile formirane na ideološkim osnovama:

„Ono što je više narodno i nacionalno mora se odvojiti od ovog građanskog. Isti problem smo imali kada smo pravili DOS, kasnije se pokazalo da je bilo neodrživo. Ali, te dve kolone mogu dobro da sarađuju i funkcionišu“, navodi Ilić i dodaje da kao pozitivnu inicijativu vidi ujedinjavanje Demokratske stranke.

Kao još jednu od odrednica dve potencijalne kolone navodi i odnos prema Evropskoj uniji, budući da, kako kaže, postoje neke političke opcije koje su „po svaku cenu za EU“ i druge koje to nisu.

„Mi moramo da nađemo za svoje birače razlog i objašnjenje zašto smo u koaliciji sa nekim partijama. Jedna kolona treba malo da ohladi Evropu, druga da zategne, i to je dobra kombinacija. Tako bismo imali jedan sistem kontrole vlasti, a najbolje su koalicije tog tipa gde niko ne sme da napravi veliku grešku i gde jedni druge kontrolišemo“, objašnava naš sagovornik uz komentar da je neophodno ’ostaviti sujete po strani, ujediniti se i pobediti na izborima’.

Govoreći o nekim prethodnim koalicijama i saradnjama, Ilić je kazao i da mu „ne bi palo na pamet“ da podrži Tomislava Nikolića da je znao da to znači „da će da se vrate (Goran) Vesić, Siniša Mali, Jelena Trivan, (Nebojša) Krstić i slični“.

Zbog svega toga, zaključuje Velimir Ilić, opozicija treba da sprovede istraživanje javnog mnjenja, utvrdi „koga narod hoće“ i, kao u slučaju Vojislava Koštunice, zajednički podrži takvog kandidata. To je, dodaje, jedina opcija, budući da „protesti još uvek nisu iznedrili lidere, a bojkot samo odlaže probleme koji nas svakako čekaju“.

 

Samardžić: Suštinsko pitanje je ko će nakon izbora nastaviti da se bori za NATO i EU u koje se Srbija mora integrisati

Istoričar i osnivač političkog kluba Glas!, Nikola Samardžić, smatra da je, u ovom trenutku, bojkot jedini stav koji „uvažava stvarnost u kojoj su narušene sve institucije i sve procedure u Vladi i Narodnoj skupštini“.

„Bojkot će sigurno uništiti ili kompromitovati, ukoliko izađu na takve izbore, sve male političke organizacije. Ali je od svega toga važnija činjenica da je u ovom trenutku poništeno ono biračko telo koje je opredeljeno za reforme i povratak na put EU i NATO integracije, ili NATO i EU integracije“, ističe Samardžić u izjavi za Talas i dodaje da „(Aleksandar) Vučić i (Dragan) Đilas drže kao taoce ceo politički sistem, mada se Đilasova pozicija može objasniti činjenicom da je izložen stravičnom medijskom progonu, sa svim svojim saradnicima. U ovom trenutku nema jednostavnog odgovora na izazove koji su svakim danom sve složeniji.“

Zbog toga, kako kaže, pitanje opozicionih kolona mora postati tehničko, a ne suštinsko pitanje.

„Suštinsko pitanje je ko će nakon takvih izbora, bili oni delimično bojkotovani ili ne, nastaviti da se bori za NATO i EU u koje se Srbija mora integrisati kako bi ostala nezavisna i kredibilna država. Mi smo formirali Glas! kako bismo pomogli opoziciji pred potrebom da se idejno i kadrovski konsoliduje, i kako bismo ohrabrili javnost pred potrebom borbe za konkretne odluke u kojoj će biti sve manje mesta za trule kompromise, a evropska politika je ovde uništena upravo trulim kompromisima“, kazao je Samardžić.

On zaključuje da je uloga opozicije da zastupa javni interes u tom smislu, a ne da „trguje s Vučićem koji je svoju, a time i našu evropsku šansu predao ruskoj državi“.

 

Šapić: Blokovi i kolone treba da se dese prirodno

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS), u razgovoru za Talas izjavio je da političari ne treba da spekulišu o formiranju blokova ili kolona, već da je to nešto što treba da se desi prirodnim putem.

„Ne možemo mi da sednemo i nacrtamo kolone, to su procesi koji moraju sami da se dese. Ali pre toga treba da vidimo koje tačno stavove zastupaju političke opcije, to u ovom trenutku nije najjasnije“, ističe Šapić.

Kako kaže, on se politikom bavi da bi implementirao svoje ideje i programe, a ne da bi rušio aktuelnu vlast, jer se „politikom bavio i kada aktuelna vlast nije bila SNS“.

„Ako mislimo da je glavna i najvažnija stvar da se SNS sruši sa vlasti, onda možemo da smišljamo ko bi bio u kojoj koloni, ali ja ne mislim tako. Moj cilj bavljenja politikom je implementacija mojih ideja, a ne rušenje ili dovođenje bilo koga na vlast. To su stvari koje radi narod svojom voljom, a ne političari. Pored toga, nijedna politička opcija, izuzev SNS, nema dovoljno snažno utemeljenje u biračkom telu da bi sprovodila svoje politike i stvarno mislim da je suština da svako pokušava da bude što stabilniji i snažniji da bi došao u situaciju da nešto i uradi“, objašnjava Šapić i dodaje da na političkoj sceni generalno vlada konfuzija, te imamo i koalicije poput Saveza za Srbiju čije članice imaju „dijametralno suprotne stavove“. To je, kako kaže, „u redu ako oni misle da je to ispravno, ali o kakvim onda kolonama pričamo?“.

Kako se neko vreme spekulisalo o potencijalnoj koaliciji SPAS-a i DSS-a, Šapić ističe da ove dve stranke jesu komunicirale u više navrata, ali nisu došle do dogovora o koaliciji, što ne znači da to neće biti moguće u budućnosti.

Povezano:

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke