Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock

Ukoliko ukucate “Pepa Prase” na Jutjubu, videćete da neke epizode popularnog dečjeg crtaća imaju preko 4 miliona pregleda. Ovo jasno ukazuje na to da deca sve više koriste Jutjub kao zamenu za televiziju, što otvara pitanja bezbednosti i privatnosti na internetu. Iako deluje da roditelji u Srbiji postaju svesni uloge koju internet igra u životima njihove dece, ne obraća se toliko pažnje na Jutjub, mrežu na kojoj deca i tinejdžeri provode dosta vremena.

 

Pregažen Miki Maus i drugi uznemiravajući video snimci

Nekada su roditelji puštali crtaće na televiziji kada žele da pažnja dece neko vreme bude okupirana, a sada ostavljaju decu sa sadržajem na Jutjubu, koji ima opciju automatskog puštanja sledećeg snimka. Roditelji često nisu ni svesni šta tačno njihova deca gledaju zato što Jutjubov algoritam može da ih odvede daleko od onog što je bio početni snimak koji su gledali.

Jutjub preko automatizovanog algoritma određuje da li je neki sadržaj prikladan za decu, ali ovaj algoritam nije savršen, pa tako postoji veliki broj primera da je sadržaj koji je prikazivan deci očigledno nepodoban za njih. Ovo su često snimci koji podsećaju na popularne crtaće, što motiviše decu da na njih kliknu, ali zapravo imaju potpuno drugačije zaplete. Pepa Prase koja pije otrovne tečnosti, Miki Maus koga pregazi automobil i epizoda crtaća Patrolne Šape u kojoj nekoliko glavnih likova umire samo su neki od primera sadržaja koji su deca mogla da vide na Jutjubu. Gledanje ovakvog sadržaja može biti traumatično, a postoje i primeri sadržaja seksualne prirode u kojem se pojavljuju poznati likovi iz crtaća, kao što su Miki i Mini Maus.

Veliki deo Jutjuba su i edukativni sadržaji za decu preko kojih mogu da nauče da razlikuju boje, slova i brojeve, ali i u tim sadržajima se mogu pojaviti uznemiravajuće scene koje algoritam ne uspe da prepozna. Milione pregleda imaju i videi na kojima neko otvara “jaja iznenađenja” u kojima se nalaze igračke, što kod dece izaziva lučenje dopamina i želju da nastave sa gledanjem sličnog sadržaja, nakon čega su bombardovani reklamama. Problematično je i to što scenario dečjeg sadržaja ponekada ne uređuju ljudi, već unapred napravljen algoritam, što otežava kontrolu.

Posebnu pažnju treba obratiti i na poznate Jutjubere koji su postali uzori velikom broju mladih. U Srbiji su najpoznatiji primeri jutjuberi Baka Prase i Janko, koji su poznati po svojim “klikbejt” videima. Baka Prase je nedavno bio uključen u kontroverzu zbog sukoba sa grupom jutjubera, a ovo je pokrenulo i pitanje vršnjačkog nasilja i govora mržnje na Jutjubu. Deo sa komentarima na Jutjubu je predmet kritika i zbog sporog uklanjanja problematičnih komentara. Jutjuberi kreiraju sukobe među sobom kako bi privukli više gledalaca, ali ovo često zna da se završi tako što fanovi sami kreću u onlajn “rat” protiv fanova drugih jutjubera. Upravo je to savršena prilika za vršnjačko nasilje, o čemu su govorili i neki srpski jutjuberi.

Jutjub je pokušao da se izbori sa kritikama i pritiskom od strane roditelja tako što je pokrenuo aplikaciju YouTube Kids na kojoj se  nalazi samo sadržaj koji je namenjen deci, međutim slični problemi su prisutni i na ovoj aplikaciji – u  jednom od videa je lik iz crtaća Patrolne šape išao u posetu striptiz klubu.

 

Šta se događa kada deca postanu poznati jutjuberi?

Iako su deca koja su iza ekrana ugrožena, posebnu pažnju treba obratiti i na sve veći broj dece koji stvaraju sadržaj za Jutjub. Porodični kanali koji na dnevnom nivou prikazuju život neke porodice, najčešće sa velikim brojem male dece, jako su popularni na Jutjubu, iako ovaj trend još nije zahvatio Srbiju.

Postoji veliki broj različitih vrsta porodičnih “vlogera”, ali uglavnom su centralne zvezde ovih Jutjub kanala deca, što povlači veliki broj pitanja. Upitna je njihova privatnost i količina pritiska koji roditelji stavljaju na decu da nastave sa proizvodnjom sadržaja. Popularan žanr na Jutjubu su otvaranja i recenzija dečjih igračaka, a jedna od jutjuberki koja je počela da snima recenzije lutki sa 13 godina rekla je da je osećala pritisak od strane roditelja da proizvodi sve više sadržaja kako bi oni prestali da rade.

Mačel Hobson, popularna Jutjub majka iz Arizone, nedavno je umrla u bolnici nakon što je optužena da je mučila svoje sedmoro usvojene dece koja su nastupala u popularnom Jutjub serijalu “Fantastične avanture”. Ona je u martu završila u zatvoru kada je jedna od njenih ćerki prijavila uznemiravanje i zlostavljanje.

Drugi potencijalni problem jeste i pitanje ko sve gleda porodične vlogove, u kojima su prikazana maloletna deca u različitim aktivnostima. Alison Ajrons koja je postavila nekoliko Jutjub snimaka sa novorođenom bebom je proučavajući Jutjub analitiku shvatila da je jedan njen video nekoliko puta embedovan na sajtovima sa pedofilskim sadržajem. Kada je ukinula opciju embedovanja, procenat muške publike njenih snimaka je opao sa 40% na samo 17%. Jutjub omogaćava svakom korisniku slobodan pristup, a ukoliko sadržaj uključuje maloletnike, nije teško pretpostaviti da će deo publike biti i ljudi sa lošim namerama.

 

Jutjub počinje da obraća više pažnje na decu

Nakon žalbi brojnih roditelja i grupe aktivista, Jutjub je u početkom novembra ove godine morao da plati 170 miliona dolara zbog kršenja privatnosti dece. Konkretno, američka Federalna komisija za trgovinu postigla je nagodbu sa Jutjubom zbog toga što je ova kompanija prikupljala podatke dece mlađe od 13 godina u svrhe oglašavanja, bez pristanka njihovih roditelja.

Podstaknut novčanom kaznom, Jutjub je nedavno uveo i nova pravila koja se tiču sadržaja koji je namenjen deci. Promene uključuju ukidanje oglasa koji specifično targetuju decu, prikupljanja podataka, kao i ograničavanja različitih opcija, poput komentara, za sadržaj koji je namenjen deci. Pomenutim promenama se usprotivio deo Jutjub zajednice koji proizvodi dečji sadržaj, zato što to utiče na monetizaciju videa i buduću zaradu.

Iako je tačno da roditelji treba da u velikoj meri kontrolišu i nadgledaju sadržaj koji deca gledaju, očigledno da je ta kontrola dosta teža u slučaju Jutjuba. Ono što ostaje kao nada zabrinutim roditeljima jeste to da će Jutjub aktivno raditi na promeni kontrole dečjeg sadržaja, kako se pomenuti problemi ne bi događali.