I posle Tita, kult vođe – 40 godina od smrti Josipa Broza
Vreme čitanja: 2 minuta

„Ne bih rada ni da budem živa, kad ja ne bih član partije bila!“

Iako je od Titove smrti prošlo skoro 40 godina, njegov kult ličnosti i dalje živi. U isto vreme, utisak je da su neki novi kultovi ličnosti na našim prostorima tek u nastajanju, te je korisno podsetiti se kako taj proces može da izgleda.

Josip Broz, drug Tito, sin svih naroda i narodnosti, otac komunističke Jugoslavije, decenijama je radio na izgradnji sopstvenog kulta ličnosti. O Titu se učilo u školama, pevalo na priredbama, njegov rođendan slavio se kao državni praznik, a čitave generacije odrastale su kao Titovi pioniri.

U najnovijem Talas video prilogu, istoričar dr Srđan Cvetković govorio je o pet najvažnijih elemenata kulta ličnosti Josipa Broza Tita. Kako se gradio kult ličnosti? Gde je bio najvidljiviji i koje oblasti društvenog života je prožimao?

 

1. Obrazovanje

Obrazovanje je bilo jedno od uporišta izgradnje kulta ličnosti Josipa Broza. Jedna od pesama koju su đaci učili napamet glasila je:

Tito se voli najviše

  • “Otac se voli puno,
  • majka se voli više,
  • a Tito se voli najviše!
  • Vole se mama i tata,
  • vole se seka i bata,
  • ali ako te ko bude pit’o,
  • najviše se voli Tito.“

Takođa, na spisku obavezne lektire za osnovne škole nalazila se zbirka pesama u kojoj ste, između ostalog, mogli da pročitate i:

„Ne bih rada ni da budem živa, kad ja ne bih član partije bila!“

 

POVEZANO:

 

2. Pop kultura – muzika

Izdvajamo samo neke od najpoznatijih pesama koje su doprinele izgradnji Titovog kulta ličnosti:

 

 

 

3. Filmski blokbasteri

Uloga filmova u doprinosu izgradnji kulta ličnosti nekada je bila direktna, a nekada suptilnija, kao što je slučaj sa Bitkom na Neretvi:

https://www.youtube.com/watch?v=76U_ydEXol0

 

U filmu Sutjeska, Tita je igrao legendarni Ričard Barton:

https://www.youtube.com/watch?v=9iy-LZOiI9Y

 

4. Filmske novosti i informativni program

Jedna od najzapamćenijih scena u informativnom programu na našim prostorima odigrala se 4. maja 1980. kada je spiker Miodrag Zdravković saopštio gledaocima – „Umro je drug Tito“.

Mnogo pre čuvene scene, program strogo kontrolisane televizije bio je u službi izgradnje i održavanja kulta ličnosti – čak i onima koji program nisu gledali kada je emitovan, poznati su arhivski snimci brojnih državničkih poseta:

 

5. Državne proslave u službi kulta

Konačno, učvršćivanje kulta ličnosti odvijalo se i veličanjem lika Josipa Broza na nivou državnih praznika – pored Prvog maja i Dana republike 29. novembra, najveći među njima svakako je bio Dan mladosti.

Datum 25. maj u prvim godinama Druge Jugoslavije obeležavao se kao Titov rođendan, da bi od 1957. postao poznat kao Dan mladosti. Čuvena je tradicija nošenja štafete:

 

Ovo su samo neki od primera izgradnje i održavanja Titovog kulta ličnosti. Pogledajte ceo Talas video prilog: