Sa EU moramo da razgovaramo o medijima, pritiscima na birače i zloupotrebama
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: N1

“Druga tačka na kojoj ćemo mi sigurno insistirati jeste i pritisak na birače, kao i zloupotreba javnih resursa“

Tanja Fajon, kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, boravila je proteklih dana u Beogradu, gde je učestvovala u 11. po redu sastanku Odbora kojim je, ispred Skupštine Srbije, kopredsedavao Vladimir Orlić (SNS). Ovom prilikom, Fajon je u Skupštini otovoreno govorila o medijskoj situaciji o Srbiji, kao i tome da je brinu informacije o nasilju i zastrašivanju novinara.

Druga runda dijaloga vlasti i opozicije u parlamentu najavljena je za sredinu novembra, a u novim sastancima trebalo bi da učestvuju i Tanja Fajon, kao i Vladimir Bilčik, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Da li je na pomolu još aktivnija uloga EU u dijalogu vlasti i opozicije? Kakva su očekivanja u pogledu unapređenja izbornih uslova u Srbiji i o čemu će se sve pričati?

 

Antonijević: Uključivanje Fajon i Bilčika – bolja poruka Evropskog parlamenta

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Milan Antonijević u izjavi za Talas potvrdio je da su naredni sastanci u okviru dijaloga u parlamentu planirani za 14. i 15. novembar.

„Ti sastanci će biti nastavak onoga o čemu se do sada razgovaralo, a najviše pažnje biće posvećeno medijima. Videli smo i poruke Tanje Fajon koje se mahom odnose na stanje u medijima koje je alarmantno.

Druga tačka na kojoj ćemo mi sigurno insistirati jeste i pritisak na birače, kao i zloupotreba javnih resursa“, navodi Antonijević i dodaje da u ovom trenutku treba razmišljati o većim koracima kako bi se pokazala spremnost da se prekine sa postojećim negativnim praksama.

Kada je reč o uključivanju Tanje Fajon i Vladimira Bilčika, on ocenjuje da je reč o ’dodatnoj vrednosti’ uloge Evropskog parlamenta u čitavom procesu:

„Kukan i Flekenštajn su bili značajni zbog svog iskustva, ali je ovo ipak bolja poruka koja dolazi od EP“, smatra Antonijević.

Pored toga, dodaje, ne treba zaboraviti ni porodice evropskih partija koje deluju kroz EP i imaju svoje partnere sa kojima takođe razgovaraju – „većina stranaka u Srbiji ima određeni nivo povezanosti sa porodicama evropskih partija, pa podrška može da dolazi i sa tog nivoa, što je i te kako konstruktivno“, kaže Antonijević.

„Kukan i Flekenštajn su bili značajni zbog svog iskustva, ali je ovo ipak bolja poruka koja dolazi od EP“

Kao i do sada, objašnjava, postoji ponuda civilnom društvu da i dalje učestvuje u ovom dijalogu – što se opozicije tiče, još uvek nema naznaka o mogućem učešću Saveza za Srbiju.

Konačno, govoreći o novom izvestiocu EP za Srbiju, Antonijević ističe da Bilčik pokazuje mnogo energije, volje i poznavanja prilika u Srbiji, te da će „biti zadovoljstvo raditi sa njima (Bičikom i Fajon) u narednih par godina“.

 

Tanja Fajon zabrinuta informacijama o nasilju i zastrašivanju novinara

Obraćanje Tanje Fajon u parlamentu prošlo je u znaku veće direktnosti i, kako su neki mediji ocenili, „bez rukavica“, što odudara od diplomatičnog i birokratskog rečnika na koji smo navikli kada je reč o predstavnicima Evropske unije.

Tokom sastanka u Skupštini, Fajon je istakla da je, kao bivšu novinarku, brine situacija sa slobodom medija u Srbiji, piše FoNet. Dodatno, podsetila je da je u poslednjem izveštaju Evropske komisije konstatovano da nije bilo napretka u pogledu slobode medija u Srbiji. Izjavila je i da je brinu informacije o nasilju i zastrašivanju novinara, što ne bi trebalo da se dešava u zemlji koja želi da postane članica EU.

Pored toga, izrazila je očekivanje da se u Narodnoj skupštini otvori dijalog o Regulatornom telu za eletronske medije, uz uverenje da će izbor članova REM-a biti „nezavisan i transparentan“.

Fajon nije direktno govorila o eventualnoj promeni formata dijaloga vlasti i opozicije, piše RSE, ali jeste istakla da bi želela da što više partnera bude uključeno.

 

Bilčik: Nakon izbora, EP će oceniti situaciju i vratiti se dijalogu

Novoimenovani izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik, u intervjuu za Blic istakao je da se „moraju sprovesti“ postojeće preporuke OEBS-a, odnosno ODIHR-a, za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

U najnovijem intervjuu za portal European Western Balkans, precizirao je da će Evropski parlament, nakon održanih izbora 2020, „oceniti situaciju i vratiti se dijalogu“, što je na liniji sa ranijim najavama Dejvida Mekalistera o nastavljanju dijaloga o izbornim uslovima nakon završetka izbornog procesa.

 

12. novembra u Skupštini o REM-u

U utorak 12. novembra, u Narodnoj skupštini biće održan sastanak Odbora za kulturu i informisanje, piše Beta. Sastanak je sazvao predsednik Odbora Mirko Krlić, a tema je definisana kao „preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje“.

Odbor je saopštio i da su na sastanak pozvani predstavnici REM-a, pružalaca medijskih usluga u oblasti televizije, predstavnici političkih stranaka, kao i predstavnici Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke