Šta se tačno desilo u sukobu policije i CarGo-a? Objavljujemo zvanično rešenje o privođenju
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: PR služba CarGo 

Više od 20 policijskih jedinica nalazilo se na Bulevaru Mihajla Pupina u ponedeljak uveče, 21. oktobra, gde su članovi udruženja CarGo blokirali saobraćaj zbog, kako navode, pokušaja nelegalnog oduzimanja privatnog automobila jednog od članova od strane Parking servisa. Ukupno 8 članova udruženja je te večeri privedeno, jedan automobil je zaplenjen, a prisutan je bio i policijski kordon usled blizine zgrade SIV-a, to jest Palate Srbije.

Nakon objave o pokušaju oduzimanja vozila, na licu mesta okupilo se više stotina članova udruženja u znak podrške CarGo-u, a jedan od njih legao je pred vozilo Parking servisa u znak protesta.

 

Okupljeni su se razišli malo pre ponoći kada je i prestala blokada saobraćaja, nedugo nakon što je predsednik udruženja CarGo Vuk Guberinić pozvao prisutne da se mirno povuku i najavio da će „ih goniti pravno, do Strazbura“.

Podsećamo da je, pre samo nedelju dana, epilog jedne drugačije blokade saobraćaja bila odluka države da taksistima dodeli subvencije iz budžeta kako bi obustavili proteste. Ovoga puta, umesto subvencija, reagovala je policija.

Šta se tačno desilo u ponedeljak uveče? Šta piše u zvaničnom rešenju policije o privođenju?

 

CarGo: Preko 10 oduzetih automobila, a nijedan vraćen – sada prvi put i privođenje

Kako navode iz CarGo-a, zaplena vozila koja se odigrala u ponedeljak je samo jedan od preko 10 takvih slučajeva – jedina razlika je što do sada nije bilo privođenja. Od decembra 2018. do danas, dodaju, nijedno vozilo nije vraćeno članovima udruženja, a ta vozila su njihova privatna svojina.

Na društvenim mrežama CarGo je izveštavao o oduzimanju vozila u Krnjači u maju ove godine:

 

 

U razgovoru za Talas, iz CarGo-a objašnjavaju da procedura oduzimanja vozila uvek izgleda isto – neko naručuje uslugu od CarGoa, policija zaustavlja člana udruženja, navodi ga da izađe iz automobila, službenik/ca policije zatim ulazi u automobil, zaključava ga, nakon čega Parking servis zaplenjuje vozilo.

Upravo zbog ovakve prakse koja se, kako kažu, ponavlja, članovi udruženja izbegavaju da napuštaju svoja vozila, što je bio slučaj i u subotu.

 

Član udruženja M.Š. bio u pritvoru 12 sati – šta piše u rešenju policije?

Kako dalje navode u udruženju CarGo, zaplenjeni automobil vozio je član udruženja M.Š. kome je, prilikom razgovora sa policijom, pozlilo, te je pozvana hitna pomoć. U međuvremenu su njegovi sinovi privedeni zbog ometanja službenih lica u obavljanju dužnosti, zbog čega se M.Š. uputio u policijsku stanicu na Novom Beogradu, gde je priveden negde između 3 i 4 sata ujutro.

U pritvoru je ostao narednih 12 sati, da bi bio pušten juče (utorak, 22. oktobar) u 16 sati, a zvanično obrazloženje jeste da je priveden zbog ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Objavljujemo zvanično policijsko rešenje za privođenje člana udruženja CarGo M.Š:

 

 

 

M.Š. u ovom trenutku ne želi da daje izjave za medije, ali iz udruženja navode da će CarGo obezbediti zamensko vozilo kako bi on mogao da nastavi sa poslom.

Pored M.Š, privedeno je još sedam članova udruženja CarGo, a među njima i Ognjen Tošić, pripravnik i član advokatskog tima CarGo-a. Dok su dešavanja na Novom Beogradu bila u toku, na društvenim mrežama pojavila se informacija da je priveden advokat – međutim, Tošić još uvek zvanično nije advokat, a iz CarGo-a navode da je reč o propustu usled stresnih događaja i brzih reakcija na mrežama koje su ih pratile.

 

CarGo se obraća Delegaciji EU, Ministarstvo saobraćaja traži primenu zakona

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana „CarGo“ i Vuk Guberinić, direktor kompanije CarGo Technologies, održali su konferenciju za medije ispred Delegacije EU u Srbiji povodom privođenja i zaplene vozila.

Tom prilikom, Vučić je izjavio: „Nismo mi huligani da se bijemo sa policijom po ulicama. Bukvalno nam je rečeno, ako se ne pomerite polomićemo vam rebra. Zato smo odlučili da kažemo ljudima da se raziđu“.

„Čije naloge je sinoć policija izvršavala? Ko su ljudi u crvenim duksevima i sa crvenim kačketima? Ko komanduje srpskom policijom? Država, zvanični kanali ili NN lica?“, pitao je Guberinić, govoreći o prisutnima tokom blokade saobraćaja u Bulevaru Mihajla Pupina, i dodao da od države ne traže ništa, „ni subvencije“, već samo da „ih pusti da rade i da prestane sa maltretiranjem građana i članova Udruženja“.

Ministarstvo saobraćaja nije odgovorilo na pitanje N1 da li akcija zaplene i privođenja predstavlja početak sprovođenja najavljene borbe protiv nelegalnih prevoznika. Kako navodi N1, iz Ministarstva poručuju da je njihov stav poznat i da glasi: „Svi na koje se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju odnosi, dužni su da ga poštuju i primenjuju, uključujući i nadležne institucije koje treba da sankcionišu one koji protivzakonito obavljaju delatnost.“

Kako se dalje navodi, iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije rečeno im je da je „automobil, koji je prevozio putnike suprotno zakonu, privremeno oduzet, te da je vozač po zaustavljanju odbio naređenje saobraćajne policije da izađe iz vozila“.

 

Pogledajte i izveštavanje CarGo-a sa blokade uživo na Tviteru:

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke