Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: N1

Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana (PSG), više puta je pokretao kontroverze svojim izjavama, a nedavno je meta njegovih napada bila Olivera Jovićević, voditeljka emisije Upitnik.

“Emisija koju vodi Olivera Jovićević, postoji isključivo da Olivera Jovićević ne bi radila za 150 eura na sat, na poziv. Ali i to će se promeniti. Pored legalizacije marihuane, PSG će se boriti za legalizaciju prostitucije i onda će mnoge redakcije biti ostavljene novinarima”, tvitovao je juče Trifunović povodom poslednjeg izdanja emisije Upitnik.

Ovo je očekivano izazvalo burne reakcije na Tviteru koje su postale još oštrije nakon narednih Trifunovićevih tvitova u kojima je tvrdio da Jovićević nije novinarka. Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, takođe je osudila Trufinovićevu izjavu. Oštre reakcije novinarskih udruženja i javnosti na društvenim mrežama govore dosta toga o seksizmu, populizmu, ali i unutarstranačkoj demokratiji koja nedostaje srpskim partijama.

Da li su Trifunovićevi tvitovi seksistički?

Očigledna optužba koja je došla na Trifunovićev račun nakon pomenutih tvitova jeste da je seksista. Nazvati ili insinuirati za bilo koju ženu da treba da se bavi prostitucijom neosporno je neumesan komentar koji ne bi bio upućen muškarcu u istoj poziciji. Uvrede koje specifično u obzir uzimaju rod osobe koja se vređa jesu seksističke, jer nisu bazirane na pukim postupcima ili ličnosti te osobe. U suštini je dosta jednostavno pravilo za ispitivanje postojanja seksizma u nekoj izjavi. Sve što je potrebno jeste da se upitamo da li bi taj komentar bio upućen i muškarcu na istom mestu? Ako je odgovor ne, u pitanju je seksizam. Sve ovo se uklapa u širi opus problematičnih Trifunovićevih izjava upućenih različitim ženama, što je onda dodatno zabrinjavajuće.

Ukoliko pogledate komentare ispod Trifunovićevog tvita, videćete gomilu muškaraca koji su pisali daleko vulgarnije stvari od Trifunovića. Ovo je posledica kada se ovakav govor pojavi u javnoj sferi, jer on ohrabruje druge ljude sa sličnim mišljenjem da ga javno dele.

Čak i da kažemo da je u pitanju samo vulgarnost, a ne seksizam, pomenuta izjava je i dalje izrazito problematična. Ovakvi ad hominem napadi su argumenti najniže vrste kojih se treba kloniti u javnoj sferi, iako gotovo svaki političar nekada zapadne u njih. Umesto razumnih kritika na način na koji Jovićević vodi emisiju, na pristrasna pitanja ili neprofesionalno ponašanje, Trifunović je bespotrebno izabrao vulgarnu uvredu na njen račun.

“Ali ovo je način da se pobedi Vučić”

Mnogi koji su su podržali ili branili izjave Trifunovića ističu da je njegov rečnik potreban da bi se pobedio Vučić koji i sam često koristi vulgarnu retoriku. Ovaj stav je ipak problematičan na dva nivoa.

Prvo, ukoliko je glasačko telo PSG-a uglavnom urbano i liberalno stanovništvo, ovakve izjave sigurno odbijaju tu grupu glasača. Time što vređa Jovićević, Trifunović ne čini mnogo za poboljšanje rejtinga sopstvene stranke, već samo za stvaranje svog brenda kao “politički nekorektnog” političara.

Drugo, čak i da prihvatimo tezu da ovakav rečnik nalazi pristalice među glasačima, da li zaista želimo da zamenimo jedan vulgaran režim drugim vulgarnim režimom? Jedan od razloga zašto je vlast SNS-a jeste toliko pogubna za politički život Srbije jeste upravo zbog toga što su povećali nivo vulgarnosti, ličnih napada i neprimerenih komentara u javnom životu. Ukoliko želimo da to promenimo i da gradimo civilizovanu javnu raspravu, svi treba da se suzdrže od vulgarnog vređanja novinarke i komentara poput ovog – da bi se bavila prostitucijom bez posla na RTS-u.

“Ali Olivera Jovićević nije prava novinarka”

Nakon što su UNS i NUNS izdali saopštenja u kojima osuđuju njegove izjave, mnogi su ubrzo krenuli da ističu kako iz nekog razloga Jovićević nije “prava novinarka” i da je stoga besmisleno Trifunovićeve izjave videti kao napad na novinarku.

Olivera Jovićević je voditeljka jedne informativne emisije na javnom servisu, zbog čega se može označiti kao novinarka. Ukoliko postoje sumnje u njenu objektivnost ili profesionalizam, to je odvojeno pitanje od toga da li je ona novinar. “Novinar” nije titula koja se dodeljuje novinarima koji to zasluže, već je zanimanje koje se može obavljati dobro ili loše, kao i svako drugo.

Takođe, nejasno je šta se postiže time što se ukazuje da ona nije novinarka. Trifunovićevi tvitovi su svakako vulgarni i neprimereni, bez obzira na to da li su upućeni nekome ko je na vrhu novinarske profesije, ili nekome ko ima političku agendu.

Postoji pluralitet mišljenja u PSG-u

Iako je čitava kontroverza oko Trifunovića i Jovićević loša za političku raspravu u Srbiji, postoji jedna stvar koja je ohrabrujuća, a to je da je Trifunović zbog spornih tvitova bio kritikovan i od strane sopstvenog pokreta.

Politički savet PSG-a juče je objavio izjavu u kojoj poziva sve učesnike u javnom životu, uključujući  i Trifunovića, da “doprinesu zalaganju za pristojno društvo”. Pavle Grbović, član Predsedništva PSG-a, u gostovanju na N1 rekao je da nije saglasan sa Trifnovićevim izjavama i da to nije stil komunikacije koji on praktikuje.

Iako je politička diskusija unutar partija normalna i uobičajena stvar, ona nije toliko česta u Srbiji jer većina partija i dalje neguje jednoumlje unutar svojih redova, a svako odstupanje od mišljenja čelnika partije se tumači kao nedostatak lojalnosti. Zbog ovoga je zaista pozitivno videti da u PSG-u, makar po ovom konkretnom pitanju, postoji pluralitet mišljenja, i da se ne plaše da kritkuju potez predsednika pokreta.

Ipak, čitava situacija i uvrede koje je Trifunović uputio voditeljki Upitnika su neprimerene i pogrešne, a ukoliko ih budemo tolerisali, opozicija će se po rečniku opasno približiti vladajućoj stranci, što je sigurno razlog za brigu.