Kako do prestižne Chevening stipendije – moja iskustva i saveti

Aktivistkinja civilnog društva

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock 

Prethodnu godinu sam kao Chevening stipendistkinja provela u Bristolu, gde sam studirala program Policy Research. Mislim da nije potrebno naglašavati koliko je sve ovo jedno sjajno iskustvo i prilika da živite u zemlji o kojoj ste do sada mogli samo da sanjate. Kada sam prošlog septembra po prvi put stigla u Englesku, pomislila sam: „Sve je kao na filmu“.

Najveći utisak mi je angažovanost mladih i spremnost da volontiraju u različitim dobrotvornim organizacijama (eng. charity), kao i ekološka osvešćenost velikog dela društva. Iskustvo na univerzitetu bilo mi je isključivo pozitivno, iako se rad dosta razlikuje od našeg. Mnogo toga ostavljeno je vašoj ličnoj inicijativi i volji da istražujete, čitate, pitate. Ispite sam polagala preko eseja. Vrhunac ovog iskustva bio mi je kada sam shvatila da su u biblioteci spremni da mi nabave bilo koju knjigu u roku od samo nekoliko dana.

Ovim tekstom želim da na jednostavan način i kroz praktične savete približim kako izgleda put do ove prestižne stipendije.

 

Šta je uopšte Chevening stipendija?

Chevening je stipendija britanske Vlade koja se dodeljuje svake godine u više od 150 zemalja sveta. Stipendija je namenjena (mladim) liderima i liderkama i pokriva školarinu za studiranje (koja obično iznosi oko 20.000 funti) i troškove života tokom godinu dana boravka u Velikoj Britaniji. Takođe, uključuje i avionsku kartu na početku i kraju programa.

Uslov za stipendiju je minimum dve godine radnog iskustva (uključujući i volontiranje ili praksu), kao i dobro znanje engleskog jezika. Prilikom apliciranja za stipendiju obavezujete se da ćete se vratiti u Srbiju na minimum dve godine. U Srbiji je prethodne tri godine dodeljen rekordan broj stipendija, što ne znači da je proces manje kompetitivan i zahtevan.

 

Kako izgleda proces prijavljivanja?

Proces aplikacije se sastoji iz dva dela. Najpre, popunjava se onlajn aplikacija koja se sastoji iz četiri eseja u kojima treba da objasnite zašto želite da studirate u Britaniji, šta su vam karijerni planovi za budućnost i kako se Chevening u to uklapa, kao i da predstavite svoje liderske veštine i sposobnost umrežavanja. Takođe, potrebne su vam i dve preporuke.

Potom, ako prođete u drugi krug, nakon otprilike četiri meseca (u februaru ili martu), sledi intervju u ambasadi Velike Britanije.

 

Na šta treba da se fokusirate u svojim esejima?

Najpre, budite realistični i iskreni u svojim esejima. Na primer, niko ne očekuje da kažete da želite da postanete predsednik/ca ili premijer/ka. Dovoljno je da pokažete da imate volju da se borite za sebe i svoje stavove, i da vaš rad ima uticaj na društvo, makar to bila i lokalna zajednica ili škola u kojoj radite.

Poželjno je da koristite dosta primera iz vašeg dosadašnjeg iskustva kako biste potkrepili svoje argumente. Na primer, ako kažete da imate razvijenu mrežu kolega i saradnika sa kojima ste i dalje u kontaktu i planirate buduće projekte, dajte primer i objasnite kako je došlo do toga i koja je vaša uloga.

Takođe, studiranje u Velikoj Britaniji i znanje koje ćete tamo steći mora da igra jasnu ulogu u vašim planovima za budućnost, uz primere kako ćete iskoristite stečene veštine.

 

Prvo stipendija, pa potom program koji biste studirali

Zbog toga je važno i da pažljivo izaberete program koji želite da studirate. Prilikom apliciranja za stipendiju, neophodno je da navedete tri programa na koja planirate da se prijavite ili ste se već prijavili. Vaše apliciranje na univerzitete je odvojen proces od Cheveninga, i stoga budite sigurni u svoj izbor i dobro procenite koje su vam šanse da budete primljeni na željene programe.

Ja sam prvo aplicirala za stipendiju, a tek potom u decembru na univerzitete i relativno brzo sam dobila odgovor. Stoga, već na intervjuu u martu sam bila uslovno primljena na Univerzitet u Bristolu (nedostajao mi je položen TOEFL), što je i bio moj prvi izbor. Program koji sam izabrala je bio snažno povezan sa mojim prethodnim radnim iskustvom, ali ne mora uvek da bude tako. Međutim, važno je da navedete dovoljno jake razloge u aplikaciji za Chevening zašto želite baš to da studirate u ovom momentu i kakav će to imati uticaj na vašu budućnost.

 

Intervju je u vezi sa vašim esejima

Najvažnije, nemojte se plašiti intervjua. Zapamtite, komisija je tu da vam pomogne. Normalno je da budete malo nervozni i normalno je da to i pokažete. Komisija nije tu da vam postavlja nezgodna pitanja ili da vas uhvati da nešto ne znate. Ukoliko ne možete da se setite neke reči na engleskom, nemojte da paničite. Intervju je pre svega razgovor i velikim delom se oslanja na eseje koje ste već pripremili. To je prilika za predstavnike ambasade da vas upoznaju i da lično popričate o svojim planovima i motivaciji za prijavu.

Ukoliko ste, kao i ja, oduvek maštali da studirate na prestižnom britanskom univerzitetu, ovo je prilika za vas. Rok za prijavu za Chevening stipendiju ove godine je do 5. novembra. Srećno!

Stavovi izraženi u kolumnama na Slobodnom uglu predstavljaju isključivo lične stavove autora, a ne stavove uredništva Talasa.