Paunović: Ukoliko bi se izašlo na izbore, mogli bismo da pobedimo u Paraćinu
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: N1

Nedavna pobeda mađarske opozicije na lokalnim izborima u Budimpešti i 10 drugih gradova pokazala je uspeh jedne od mogućih strategija opozicije u nedemokratskim režimima: ujedinjenje na lokalnom nivou. Sličnu situaciju imali smo i na lokalnim izborima u Turskoj kada je opozicija ovog proleća na izborima za gradonačelnika pobedila u 5 od 6 najvećih gradova, uključujući i Istanbul.

U aktuelnim raspravama o strategijama opozicije u Srbiji, kompetitivnom autoritarnom režimu koji po mnogo čemu podseća na Erdoganov i Orbanov režim, značaj lokalnih izbora nije jedna od centralnih tema. Iako je deo opozicije (Savez za Srbiju i Inicijativa Ne davimo Beograd) uveliko doneo odluku o bojkotu, rasprave su uglavnom vođene oko parlamentarnih izbora, dok je stanje na lokalu mahom zanemarivano.

Da li je, i u kojoj meri, moguće uporediti iskustvo mađarske i turske opozicije sa političkom situacijom u Srbiji? Kakve lekcije opozicija u Srbiji može da izvuče, a kakvo je raspoloženje građana na lokalu?

O tome je za Talas govorio Saša Paunović, dugogodišnji predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika Demokratske stranke.

 

Paunović: Sasvim sam siguran da je tako nešto moguće primeniti i u Srbiji

Saša Paunović je na mestu predsednika opštine Paraćin od 2004. godine, a trenutno ima funkciju zamenika predsednika DS-a. U razgovoru za Talas, Paunović ističe da je uspeh opozicije u Mađarskoj došao na isti način kao i u Turskoj:

„Uspeh u Mađarskoj i Turskoj, odnosno Istanbulu, došao je na isti način – tako što se opozicija ujedinila. I u jednoj i drugoj zemlji situacija je slična, a u Turskoj je daleko teže za opoziciju nego u Srbiji. Ali, opozicija se ujedinila, i levi i desni zajedno, a pobedili su zahvaljujući tom ujedinjenju, kao i jedinstvenom porukom koju su slali“, ističe Paunović i dodaje da ta poruka nije bila samo uopšteno pozivanje na slobodu i demokratiju, što jeste neophodno, već je sadržala i konkretne teme koje pogađaju građane, kao što su ekonomija i bolji životni standard.

„Ja sam sasvim siguran da je tako nešto moguće primeniti i u Srbiji. Tokom zimskih demonstracija bio sam uveren da je to nešto što sledi, ali sada nisam siguran da ima vremena za takvu organizaciju na lokalu“, smatra Paunović.

Kada je reč o situaciji u Paraćinu i raspoloženju građana, on ističe da sa njima ne razgovara o pitanjima poput bojkota izbora, već o konkretnim problemima koje treba rešiti u gradu:

„Ono što se čini da je raspoloženje građana je da bismo, ukoliko bi se izašlo na izbore, mogli ovde da računamo na pobedu.“

Budući da je Demokratska stranka već donela odluku o bojkotu predstojećih izbora, Paunović objašnjava da, ukoliko ta odluka ostane na snazi, neće biti liste DS-a na lokalnim izborima. Na pitanje o drugim opcijama, kao što je grupa građana, odgovara da za sada tako nešto nije najavljeno.

„Ja sam sasvim siguran da je tako nešto moguće primeniti i u Srbiji.”

Ponovo se osvrćući na uspeh opozicije u Mađarskoj i Turskoj, Paunović pojašnjava i da je situaciju u Turskoj pratio detaljno budući da je bio posmatrač na izborima u ime Saveta Evrope:

„Nema nikakve bitne razlike između ovih režima, osim što je situacija u Turskoj teža – tu pre svega mislim na medijsku scenu i političke i državne pritiske.

Jedina bitna razlika u odnosu na Srbiju je to što u Turskoj, a i u Mađarskoj, postoje zaista organizovane političke partije, dok kod nas i dalje postoji lutanje u opozicionoj i građanskoj sferi – da li nam trebaju stranke, pokreti, udruženja građana, lokalne inicijative…

Potpuno je jasna lekcija za nas: potreban je organizovan politički pokret koji se zove politička stranka, a zatim i ujedinjenje takvih organizacija“, zaključuje Paunović.

Pročitajte i: Hoće li opozicija „žrtvovati“ opštine u kojima je na vlasti? O bojkotu lokalnih izbora

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke