Mitrović, Lazović i Božović o rešenju za taksi prevoz u Beogradu
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock 

Protest taksista u Beogradu traje već 12 dana – po ustanovljenom rasporedu, veliki broj taksista i danas blokira neke od centralnih ulica u Beogradu. Aktuelni protesti usmereni su na poslovanje kompanije, odnosno udruženja građana Car:Go, koja je danas najavila „akciju otkrivanja zloupotreba taksi udruženja“.

U centru spora nalazi se pitanje – ko, na koji način, po kojem zakonu i kojoj ceni može da prevozi građane Beograda? Imajući u vidu da ovo nije prvi put da deo taksista protestuje, kao i da već 12 dana nemamo jasnu reakciju gradskih ili republičkih vlasti, deluje da epilog ovog sukoba ideja i aktera nije na pomolu.

O potencijalnom rešenju za problem taksi prevoza u Beogradu za Talas su govorili Peđa Mitrović (Stranka slobode i pravde), Radomir Lazović (Incijativa Ne davimo Beograd) i Balša Božović (Demokratska stranka).

Premijerka Ana Brnabić nije odgovorila na pitanja Talasa u vezi sa ovom temom.

 

Mitrović: Besmisleno zabranjivati rad kompanijama – treba ih integrisati u sistem

Peđa Mitrović (SSP), zamenik šefa odborničke grupa Saveza za Srbiju u Skupštini Grada Beograda:

„CarGo i Uber su izdanci poslednje digitalne revolucije i boriti se protiv takvih promena znači boriti se protiv suštine tehnološkog napretka, a to je da se stvari obavljaju efikasnije, jednostavnije i jeftinije. Blagodeti tih promena uživaju pre svega obični ljudi.

Umesto da se zabranjuje, CarGo treba da se integriše u sistem zajedno sa svim benefitima koje je doneo – nižim cenama, mogućnošću naručivanja preko aplikacije, ocene vozača itd. Nijedan veliki grad nije zabranio ovakav vid prevoza, pa ni Beograd nema razloga da to uradi.“

 

Lazović: Država huška suprotstavljene strane umesto da ponudi rešenje

Radomir Lazović, Inicijativa Ne davimo Beograd:

„Država se odlučila za najgori mogući pristup ovom problemu, da nahuška suprotstavljene strane jedne na druge, umesto da ponudi dijalog i rešenje. Za to vreme, ova borba za tržište i posao dobija nove farsične momente, pa nam se CarGo prikazuje kao pokret za slobodu, napredak i inovativnost, a taksisti protestuju jer su zabrinuti za poštovanje zakona, bezbednosti i dobrobit građana.

Smatram da bi država morala da promeni pravila i napravi način da CarGo ne mora da traži rupe u zakonu i lažno nam se predstavlja kao pomoć na putu, već da svoju uslugu prevoza mogu slobodno da reklamiraju i nude. Ona je svakako kvalitetno unapređenje i očito postoji ogromna potražnja za njom. Sa druge strane, država mora zaštiti vozače od dodatnog snižavanja cene rada i gubitka drugih radnih prava i nikako ne treba dozvoliti da se povoljna cena prevoza lomi na radniku. Takođe, ne može se u potpunosti odustajati od regulacije javnog prevoza, već treba ponuditi rešenje koje bi uvažilo sve aspekte. Smatramo da postoji prostor na tržištu da se svi ovi zahtevi zadovolje.

U okruženju imamo tri primera prakse kako je ovaj problem rešen, a Srbija ne može da se pravi da on ne postoji. Dok su u Bugarskoj potpuno zabranili poslovanje Ubera, a u Hrvatskoj ga kategorizovali kao taksi udruženje, Rumunija je napravila sistem u kome ova preduzeća i njihovi vozači moraju ispunjavati set dosta logičnih uslova za rad. Od minimalne starosti vozača, preko korisničke podrške, do izdavanja računa i naplate poreza i doprinosa za radnike. Nama je ovaj model najbliži, a u javnoj raspravi bi trebalo uskladiti detalje regulacije ovog polja, tako da se i omogući rad i zarada, zaštite prava radnika, a građanima obezbedi kvalitetna usluga.“

 

Božović: Neka blokiraju one koji mogu da im reše problem, a ne građane koji ne mogu

Balša Božović, zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke:

„Mislim da svako treba da se bori za svoja prava, s tim što smatram da je pogrešan način na koji oni (taksisti ) to danas rade, zato što od toga trpe građani, a ne oni kojima se oni obraćaju i koji mogu da im reše taj problem. Umesto što blokiraju građane koji idu i vraćaju se sa posla, mislim da bi svrsishodnije bilo da blokiraju gradsku upravu i Ministarstvo koji su nadležni za rešavanje njihovog problema.

Dakle, neka blokiraju one koji mogu da im reše problem, a ne građane koji ne mogu. Mislim da u svakom protestu treba da postoji solidarnost. Nisam siguran da će građani blagonaklono prihvatiti njihov poziv na solidarnost ukoliko ne mogu da odu ili da se vrate sa posla.“

 

Pročitajte i: Sukob taksista i Car:Go pokazuje dublji problem srpske privrede

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke