Dijalog sa RTS-om: koje opozicione stranke bi učestvovale?
Vreme čitanja: 5 minuta

Foto: N1

U proteklim danima otvoreno je pitanje popuštanje vlasti na najvažnijem polju od svih – u medijima. Iako je u toku dijalog predstavnika vlasti i opozicije, signali su i te kako pomešani. Nedavno smo imali krajnje neuobičajenu emisiju „Oko“ na prvom kanalu RTS-a koja je ukazivala na moguće promene, da bi se već dan kasnije desio skandalozan slučaj u kojem javni servis prenosi navode Informera koje je predsednik DS-a Zoran Lutovac odmah demantovao:

 

Postoje, međutim, indicije da bi moglo doći do dijaloga svih političkih partija sa javnim servisom. Kako je za Talas izjavio Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, reč je o najavljenom razgovoru partija sa RTS-om sa kojim se vladajuća koalicija saglasila: „Ideja je da partije razgovaraju sa onima koji su unutar RTS – sa direktorom, uređivačkim kolegijumom, pa da se kroz dijalog dođe do dogovora o najboljem modalitetu za ravnomernu zastupljenost političkih opcija na javnom servisu.“

Ukoliko do toga dođe, da li bi predstavnici opozicije učestvovali u dijalogu sa RTS-om?

Razgovarali smo sa liderima opozicionih partija i pokreta.

 

Trifunović: Razgovor sa ljudima iz RTS – uvek i bez uslova

„Na razgovore sa ljudima sa RTS-a bih išao uvek i bez uslova. Većina ljudi koji čine RTS vrlo dobro znaju kako bi nacionalna televizija trebalo da izgleda, mi treba da im pomognemo da bi mogli normalno da rade, bez pritisaka“, ističe u razgovoru za Talas Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana.

Kako kaže, nije reč samo o jednakoj zastupljenosti tokom izborne kampanje, već o „momentalnom  poštovanju zakona i oslobađanju RTS-a i za opoziciju, ali i o objektivnom izveštavanju o stvarima koje rade predstavnici vlasti“.

„Kako to da RTS nikad nije preneo vapaje porodice Stanike Gligorijević? Ili Marije Lukić? Ili gomile građana koji su nezadovoljni, kojima se preti gubitkom posla zbog lajka na Fejsbuku, ili se uslovljavaju odlascima na partijske mitinge SNS-a?“, pita Trifunović i dodaje da se varaju oni koji misle da novinarima i urednicima RTS-a ove teme ne izgledaju relevantno.

„I novinara RTS-a je bilo na protestima. Ne čine RTS dve ili tri partijske perjanice, čine ga ljudi, kojima režim brani da rade“, zaključuje Trifunović.

 

Obradović: Odgovor bi zavisio od formata i cilja razgovora

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je za Talas da, kao i za sve druge pozive za razgovore, odgovor zavisi od formata i cilja razgovora.

„Rezultat bilo kojih razgovora mora biti da se RTS potpuno oslobodi i da dogovor o radu RTS-a i ravnopravnoj zastupljenosti političkih opcija bude deo sveobuhvatnog sporazuma o izbornim uslovima na kom insistiramo. Nakon skandala u kom se u Dnevniku RTS čita tekst iz Informera, nemam dilemu da promene na RTS nisu moguće ako nisu deo šireg dogovora i promena“, objašnjava Obradović.

On ocenjuje da je sveobuhvatan sporazum o izbornim uslovima, koji bi uključio i promene u radu RTS-a, „poslednja šansa za normalizaciju političkih prilika u Srbiji“, te da su Dveri uvek za razgovor, ali da više ne pristaju „ni na kakvo fingiranje i foliranje vlasti“.

 

Šapić: Uvek sam za dijalog, to se ne dovodi u pitanje

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS), u razgovoru za Talas istakao je da je on uvek otvoren za dijalog i dodao da to što nije učestvovao u dijalogu na Fakultetu politčkih nauka nije njegov hir, već posledica toga što je pozvan „iz treće ruke“.

„Kod mene se to ne dovodi u pitanje, apsolutno sam za svaki vid dijaloga“, poručio je Šapić.

 

Živković: Dijalog sa RTS-om bez uslova

„Da, bez uslova“ – odgovor je Zorana Živkovića, predsednika Nove stranke, na pitanje učešća u potencijalnom dijalogu sa Radio televizijom Srbije.

 

Aleksić: Uvek smo za dijalog, ali to ne sme da bude pogodba

„Mi smo zapravo uvek za dijalog, bilo sa kime. Ali to ne sme da bude nikakva pogodba“, kaže u razgovoru za Talas Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, uz komentar da „pogađanje sa RTS-om“ nije u skladu sa zakonom i pravilima novinarstva.

„Što se dijaloga tiče, mi bismo o tome razgovarali u Narodnoj, ali nemam ništa protiv da se neki naš predstavnik pojavi na takvom sastanku. Mi od RTS-a tražimo da se pridržava zakona, zna se šta je blagovremeno, istinito i nepristrasno informisanje“, istakao je Aleksić.

 

Veselinović: Nužno je rešiti pitanje javnog servisa

„Inicijativa Ne davimo Beograd iskoristiće svaku priliku da govori o kontroli i zloupotrebi medija, i smatra da je RTS jedan od problema sa kojima se naše društvo suočava“, kaže za Talas Dobrica Veselinović iz Incijative.

„Smatramo da je nužno rešiti pitanje javnog servisa kako bi on postao servis građana a ne partijske elite“, istakao je Veselinović i dodao da su medijske slobode jedan od preduslova da se proces demokratizacije Srbije pokrene.

 

Miloš Jovanović: Nije problem razgovarati, ali je koncept čudan

„Nije naravno problem razgovarati ali ceo ovaj koncept je užasno čudan i nije sasvim jasno na kojim osnovama bi trebalo da se vode razgovori između političkih stranaka i javnog medijskog servisa“, izjavio je za Talas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS).

Kako kaže, sama ideja dijaloga sa RTS-om je dokaz da su institucije urušene, ili preciznije – da do sada nismo uspeli da ih izgradimo.

„Nisu u Srbiji problem propisi već je problem što se oni ne primenjuju! Problem je što nam je država stranačka i od te partitokratske bolesti moramo da ozdravimo. Biće to dugotrajan proces“; zaključuje Jovanović.

 

Đurić: Konflikti se uvek rešavaju dijalogom

Vladimir Đurić, član Šireg predsedništva Stranke moderne Srbije (SMS), ističe da ova stranka podržava sve formate dijaloga i da će u svakom učestvovati dok se ne iscrpe sve mogućnosti za postizanje izbornih uslova koji će svima biti prihvatljivi.

„Koliko god i čijom god krivicom se konflikti zaoštravali, oni na kraju uvek bivaju okončani dijalogom. Zato je uvek bolje dijaloge voditi pre nego što konflikti proizvedu veću društvenu štetu“, kaže Đurić u razgovoru za Talas. Kada je reč o medijima, smatra da razvoj demokratije u Srbiji neće biti moguć „sve dok propaganda odnosi prevagu nad istinskim informisanjem“, te da se zalaže da dijalog dovede do toga da „građani zaista budu informisani istinito, celovito i pravovremeno“.

 

Čedomir Jovanović bi se odazvao pozivu na dijalog

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović dao je potvrdan odgovor na pitanje Talasa o učešću u dijalogu sa RTS-om.

 

Marton: Ako je potreban dijalog za RTS, naravno da smo za njega

„Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je uloga RTS, kao medijskog Javnog servisa naše države, zakonom jasno precizirana. RTS ima obavezu objektivnog informisanja svih građana Republike Srbije, u šta spada i ravnopravan tretman svih političkih stranaka“, kaže za Talas portparol LSV-a Aleksandar Marton.

Marton dodaje da je samo potrebno da RTS poštuje zakon, ali da se naravno zalažu za dijalog ukoliko je on potreban za razjašnjavanje mogućih nedoumica.

„Bolje je i danima razgovarati i rešavati probleme, nego ćutati i probleme stavljati pod tepih.

Javni servis ima bitnu ulogu u našem društvu. Mi ga vidimo kao nezavisnu instituciju na čiji rad politika ne sme da ima uticaj. Kao rezime ponavljam ono što sam maločas rekao. Samo poštovati Zakon i problemi će postati sve manji“, zaključuje Marton.

 

Olenik: Niko drugi nas neće izvući iz ove tragedije

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Aleksandar Olenik smatra da sam koncept dijaloga sa nacionalnom televizijom „oslikava svu tragičnost naše trenutne situacije“, ali dodaje i da „nas niko drugi nas neće izvući iz ove tragedije, već mi to sami moramo da uradimo“.

„Zato i zagovaramo aktivnu političku borbu umesto pasivnog sakrivanja u mišije rupe i kukanja na mrežama“, ističe Olenik. Kako kaže, najveći problem jesu mediji sa nacionalnom pokrivenošću, te bi bilo neozbiljno ne iskoristiti sve mogućnosti za političku borbu, uključujući i dijalog sa RTS.

„Svako ’probijanje medijske blokade’ prevazilazi političku borbu jer je to korisno za društvo u celini“, ocenjuje.

 

*Do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovore Demokratske stranke i Stranke slobode i pravde.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke