Birački spisak – izvor nepoverenja
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je proteklog vikenda u Titelu da će OEBS, bez obzira na najavljeni bojkot dela opozicije, pratiti izborne uslove 6 meseci pre održavanja izbora, prenosi Beta. Lider Nove stranke Zoran Živković protumačio je ovaj potez kao prihvatanje ultimatuma Nove, i zatražio od Vučića da javnosti dostavi garanciju da je tačna izjava da će OEBS i ODIHR nadgledati predstojeće izbore u Srbiji. Nakon toga, Živković je izjavio da je nezvanično saznao da Vlada Srbije jeste uputila poziv OEBS-u za slanje „preliminarne izviđačke misije“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju OEBS, tačnije ODIHR (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a), nadgledala je i prethodne izborne cikluse u Srbiji, a izveštaji posmatračkih misija su javno dostupni.

Pored posmatračkih misija koje OEBS/ODIHR šalje za pojedinačne izborne cikluse, i to isključivo na poziv države domaćina, Srbija je trenutno uključena i u projekat „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu“ koji je fokusiran na unapređenje izbornih procesa. Projekat je započeo 2017. godine, planirano je da traje do jula 2020, a finansiran je od strane Evropske unije i Austrijske razvojne agencije. Radna grupa Vlade Srbije koja je nedavno formirana, a na čijem čelu se nalazi ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, baviće se upravo praćenjem primene OEBS-ovih preporuka za unapređenje izbornog procesa u Srbiji.

Za posmatračke misije, kao i nadgledanje ovog projekta, zadužena je kancelarija OEBS-a, tj. ODIHR-a u Varšavi, dok u Srbiji postoji i redovna Misija OEBS-a koja se bavi brojnim temama, ali joj u fokusu rada nije izborni proces.

Zvanično, još uvek je otvoreno pitanje da li će OEBS/ODIHR posmatrati predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji i u kom kapacitetu. U međuvremenu, korisno je pogledati kako izgleda procedura posmatranja izbora i koje su preporuke ODIHR-a iz prethodnih izbornih ciklusa.

 

Prvi korak: Misija za procenu potreba

ODIHR je vodeća organizacija koja se u Evropi bavi nadgledanjem izbora, a svoje misije šalje isključivo na poziv države domaćina. Pre nego što ODIHR formira posmatračku misiju (Election observation mission – EOM), raspoređuje se misija za procenu potreba (Needs assessment mission – NAM) nekoliko meseci pre održavanja izbora. U toku nekoliko dana, članovi Odeljenja za izbore ODIHR-a sprovode NAM kako bi se utvrdila potreba za posmatranjem izbora.

Na osnovu izveštaja i preporuka NAM-a, donosi se odluka o tome da li je potrebno kompletno posmatranje izbora (EOM) ili je dovoljno poslati ograničenu misiju (Limited election observation mission – LEOM). Na primer, na parlamentarne izbore u Srbiji 2016. i 2014. godine ODIHR je poslao ograničenu posmatračku misiju, dok je tokom predsedničkih izbora 2017. godine poslata EAM (Election assessment mission) koju su činili šef misije i pet eksperata.

Izveštaj NAM-a bavi se, između ostalog, i procenom zakonskog okvira, stanjem u medijima, kao i bezbednosnom situacijom u zemlji.

Sveobuhvatan priručnik ODIHR-a o navedenim procedurama možete pogledati ovde.

 

Kratkoročni i dugoročni posmatrači

Kako se navodi u zavničnom priručniku, standardna misija uključuje osnovni tim, dugoročne posmatrače (LTO) i kratkoročne posmatrače (STO), s tim da članovi misije mogu biti isključivo građani država članica OEBS-a, izuzimajući građane države u kojoj se organizuju izbori.

Za svake pojedinačne izbore, ODIHR kontaktira sve države članice kako bi one poslale LTO i STO za konkretnu misiju. U okviru svake misije, direktor ODIHR-a postavlja šefa misije koji je odgovoran za njen rad.

Osnovni tim, pored šefa i zamenika šefa misije, uključuje sledeće eksperte: analitičar izbora, pravni analitičar, politički analitičar, medijski analitičar, statistički analitičar, koordinator dugoročnih posmatrača (LTO koordinator), službenik za logistiku, službenik za finansije i službenik sa vezu sa parlamentom. Pored toga, ukoliko postoji potreba, mogu biti uključeni i analitičar za rodna pitanja, analitičar za nacionalne manjine, analitičar za elektronsko glasanje ili analitičar za registrovanje birača.

Čime se tačno bave neki od ovih eksperata možete da pogledate u OEBS-ovom video prilogu:

 

 

Dugoročni posmatrači (LTO) dolaze u zemlju uglavnom oko nedelju dana od osnivanja posmatračke misije, i zadržavaju se nedelju dana nakon izbornog dana. Njihova uloga fokusirana je na posmatranje i ocenjivanje izborne administracije, primene izbornog zakonodavstva, prirode izborne kampanje i političkog okruženja.

Kratkoročni posmatrači (STO), s druge strane, zadržavaju se u zemlji oko nedelju dana i njihov zadatak fokusiran je na sam izborni dan. STO posmatraju otvaranje izbornih mesta, nakon čega biraju jedno biračko mesto na kojem nadgledaju zatvaranje i prebrojavanje glasova. Alternativno, mogu da budu zaduženi i za praćenje izbora u okviru izborne komisije ili specijalnih glasačkih procedura.

Konačno, posmatračka misija oslanja se i na domaće pomoćno osoblje koje, iako nije akreditovano od strane ODIHR, pruža značajnu podršku misiji.

Navedeni priručnik detlajno razrađuje procedure posmatranja predizbornog perioda, izbornog dana , prebrojavanja glasova, posmatranja nakon izbora i zatvaranja misije.

 

Izveštaji ODIHR-a i preporuke za unapređenje izbornog procesa

Dok kratkoročni posmatrači izveštavaju tokom izbornog dana i izborne noći, celokupna misija dan nakon izbora održava konferenciju za novinare na kojoj se daje izjava o preliminarnim zaključcima.

Na kraju svake misije, objavljuje se konačni izveštaj EOM-a. Izveštaj sadrži ocenu o posmatranom izbornom procesu – u kojoj meri je protekao u skladu sa OEBS-ovim principima i obavezama i domaćim zakonodavstvom. Još važnije – izveštaj sadrži preporuke za vladu države domaćina u cilju unapređenja kvaliteta izbornog procesa.

Kako su glasile preporuke ODIHR-ovih posmatračkih misija u proteklim godinama u Srbiji možete pogledati ovde.

Još jednom treba naglasiti razliku između dolaska posmatračke misije i aktivnog učešća Srbije u ODIHR-ovom projektu „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu“.

Dok čekamo zvaničnu izjavu predsednice Vlade, otvoreno je i pitanje da li će ODIHR, ukoliko bude pozvan da posmatra predstojeće izbore, odlučiti da pošalje ograničenu ili celokupnu posmatračku misiju.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke