Trifunović i Miletić za Talas o izborima i dijalogu
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Pokret slobodnih građana 

Pokret slobodnih građana (PSG) objavio je dva zahteva kojim uslovljava nastavak učešća u dijalogu na Fakultetu političkih nauka: pisani obavezujući dokument o sprovođenju preporuka stručnih organizacija i uključivanje resornih ministara u proces sprovođenja. Kako je navedeni rok 19. septembar, za kada je zakazan naredni sastanak na Fakultetu političkih nauka, ostaje da vidimo da li će PSG nastaviti da učestvuje u dijalogu koji su neke od opozicionih partija već napustile.

U međuvremenu, pitanje učešća PSG-a na predstojećim izborima povod je brojnih rasprava na društvenim mrežama. Zvanična odluka još uvek nije doneta, ali predsednik PSG-a jeste otvorio novo pitanje u ovoj raspravi: mogućnost da deo opozicije koji odluči da učestvuje u izborima to uradi u jednoj ili dve kolone.

 

 

Kako bi to moglo da izgleda – ko bi bio u jednoj, a ko u drugoj koloni? O tome, kao i o perspektivi nastavka dijaloga i generalno komunikaciji unutar opozicije, za Talas su govorili predsednik PSG-a Sergej Trifunović i Petar Miletić, član Predsedništva PSG-a.

 

Trifunović: Hipotetički – dve kolone po ideološkom principu

„Tviter koristim za razmenu mišljenja s ljudima, a ne za donošenje odluka samo na osnovu Tvitera“, kaže za Talas Sergej Trifunović, predsednik PSG-a, i dodaje da se Pokret još uvek nije izjasnio o izlasku na izbore i da ovoj odluci pristupaju ozbiljno.

„Obavili smo internu anketu u kojoj smo se informisali o stavovima naših članova, konsultovali smo poverenike, a tu su i sastanci članova Političkog saveta i članova Predsedništva. Mi smo se Sporazumom s narodom obavezali da ćemo se boriti za fer izbore, i zato smo do sada prisustvovali razgovorima, ali mislim da je dosta “ćaskanja” i da je vreme da iz tog dijaloga izađe nešto konkretno. Upravo zbog toga, danas smo izneli svoje uslove za nastavak pregovora“, istakao je.

Na pitanje kako bi izlazak na izbore mogao da izgleda, Trifunović odgovora da bi hipotetički, pod uslovom da opozicija odluči da učestvuje na izborima, bilo moguće da celokupna opozicija bude na jednoj listi ili da ide u dve kolone, pre svega po ’ideološkom i programskom principu’.

„Dakle, to bi bila neka prirodna grupisanja – proevropske, građanske organizacije na jednu, a desno orijentisane i konzervativne političke opcije na drugu stranu. Poenta je da niko od političkih subjekata ne mora da objašnjava zašto pravi saradnju sa nekim. Na taj način se ne bi rasipao veliki broj glasova i režim bi doživeo udarce sa svih bokova. Ali ovo sve, naravno pod uslovom da se izborimo za minimum izbornih uslova koji bi učešće na izborima učinili mogućim“, zaključuje Trifunović.

 

Miletić: Svi želimo isto, metode dolaska do cilja se razlikuju

Član Predsedništva PSG Petar Miletić učestvovao je u dosadašnjim sastancima na Fakultetu političkih nauka. Kako kaže u razgovoru za Talas, u Pokretu smatraju da je krajnje vreme da se, nakon pet okruglih stolova, napravi analiza postignutog, i da se konkretizuju dogovori – ako ih ima.

„Mi tražimo, s obzirom da nemamo poverenja u usmene izjave, potpisan dokument kojim bi se garantovala implementacija dogovora. Ukoliko toga ne bude – nema razloga za nove sastanke. Pokazali smo strpljenje, ali sada na potezu je vlast“, izjavio je Miletić.

Kada je reč o komunikaciji unutar opozicije, Miletić ocenjuje da je ona na visokom nivou.

„Svi želimo isto, ali smo došli do trenutka kada nam se metode dolaska do cilja razlikuju. Ne mislim da je ništa tragično niti bespovratno. Nastavićemo borbu za fer i demokratske izborne uslove“, poručio je Miletić.

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke