Predsednica OO DS-a Voždovac registrovala udruženje "1 od 5 miliona - Voždovac"
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock 

Nakon Vračara i Novog Beograda, registrovana su udruženja “1 od 5 miliona – Voždovac” i “1 od 5 miliona Savski venac” sa sedištima u prostorijama opštinskih odbora Demokratske stranke.

Udruženje „1 od 5 miliona – Voždovac“ registrovano je 22. avgusta ove godine u Agenciji za privredne registre (APR), a kao zastupnik navedena je Danijela Urošević, predsednica Opštinskog odbora Voždovac Demokratske stranke. Takođe, sedište udruženja nalazi se u Kruševačkoj 27 – istoj adresi na kojoj se nalazi i OO Voždovac DS.

Ovo nije prvo udruženje koje nosi naziv „1 od 5 miliona“ a koje registruju članovi Demokratske stranke – ranije u toku godine isti slučaj imali smo i u opštinama Vračar i Novi Beograd. Predsednici opštinskih odbora DS u ovim opštinama, Bogdan Tatić i Dragan Vujević, izjavili su tada da su udruženja registrovana kako bi se sprečile zloupotrebe od strane Srpske napredne stranke. I Tatić i Vujević naveli su da postoji rizik da SNS registruje lažnu izbornu listu pod ovim imenom.

Zbog čega su ova udruženja registrovana u prostorijama Demokratske stranke? Šta o tome misle organizatori protesta?

 

Urošević: Udruženje osnovano iz istog razloga kao i u drugim opštinama – da se spreče zloupotrebe

Danijela Urošević, predsednica OO DS Voždovac, potvrdila je za Talas da su navedene informacije tačne i da je ona registrovala udruženje „1 od 5 miliona – Voždovac“. Kako kaže, ovo je urađeno iz istog razloga kao i u opštinama Vračar i Novi Beograd – kako bi se sprečile moguće zloupotrebe.

Urošević je naglasila da ovo udruženje nije registrovala Demokratska stranka, već ona lično kao građanka, a da su za sedište odabrane prostorije DS-a budući da nije iskoristila svoju privatnu adresu.

“To ne umanjuje ni značaj ni aktivizam udruženja “1 od 5 miliona”, mislim da radimo u istom smeru, da se podržavamo međusobno, i ove aktivnosti apsolutno nisu u suprotnosti”, poručila je Urošević.

 

Bašić: DS je najeksponiranija jer jedina ima svu potrebnu infrastrukturu

Predsednik Gradskog odbora Beograd DS-a Danilo Bašić izjavio je za Talas da je “tačno da su ova tri odbora DS formirala udruženja”, ali da je tačno i da su „u formiranje ušli sa svim opozicionim odborima stranaka koje postoje, tj. formiranim odborima na teritoriji ovih opština“.

„Ideja je bila da se slogan zaštiti pred eventualne lokalne izbore kojih kako vidimo neće biti. Saglasnost su dobili od gdina Nikole Koja. Vidim da je pitanje i nepotrebna nervoza tendenciozno prisutna u vezi ovih aktivnosti, pa sam u obavezi da odgovorno tvrdim i garantujem, da nikakva zloupotreba slogana neće da se desi. Samim tim, što formiranje nevladine organizacije “1 od 5 miliona…” bilo gde, ne garantuje i ne donosi sigurnu zaštitu od zloupotrebe vlasti tj. partija na vlasti, da na dan raspisivanja izbora neko ne preda listu “Grupa građana 1 od 5 miliona (npr.) Voždovac” ova priča i tenzija nemaju nikakvog smisla“, napisao je Bašić u pisanom odgovoru Talasu.

Bašić je naglasio i da opštinski odbori DS-a imaju samostalnost u vođenju lokalne politike:

„Ništa u današnje vreme ne radimo sami“, dodao je Bašić, kao i da je normalno da je DS najeskponiraniji s obzirom na to da kao stranka jedini imaju svu potrebnu infrastrukturu.

 

Marković: Verovatno su u pitanju neki unutarstranački problemi Demokratske stranke

Srđan Marković iz udruženja „1 od 5 miliona“ kaže za Talas da nije upoznatom sa činjenicom da je udruženje „1 od 5 miliona – Voždovac“ registrovano, ali da ima isti komentar kao i u prethodnim slučajevima.

„Mi smo to ranije iskomunicirali sa DS-om, rečeno nam je da će rešiti, a verovatno su u pitanju unutarstranački problemi u koje mi ne želimo da se mešamo“, izjavio je Marković i dodao da političari treba da budu odgovorni i da ne prave poteze koji mogu da ugroze građanske proteste.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac na pitanja Talasa u vezi sa novoosnovanim udruženjem odgovorio je da nema ništa novo da kaže u odnosu na prošli put, to jest da nije bio upoznat sa osnivanjem udruženja od strane predsednika opštinskih odbora, te da instrukcija nije došla iz vrha stranke.

 

“1 od 5 miliona Savski venac”

Pored navedenih opština, 29. jula ove godine registrovano je i udruženje “1 od 5 miliona Savski venac”, sa sedištem u Miloša Pocerca 25, čiji je zastupnik Stefan Malinović. Sedište se nalazi na istoj adresi kao i OO Savski venac Demokratske stranke.

Srđan Sandić, predsednik OO DS Savski venac, kaže za Talas da je udruženje registrovao Stefan Malinović, predsednik omladine u ovoj opštini, koji je inače aktivno učestvovao u dosadašnjim protestima – kako bi se zaštitili od eventualnih zloupotreba imena udruženja. Sandić naglašava da je Malinović udruženje registrovao kao građanin Savskog venca, a ne kao član DS-a, te da je najpre kontaktiran Nikola Kojo koji je dao saglasnost za osnivanje udruženja, nakon čega je i Sandić odobrio korišćenje prostorija OO DS Savski venac.