Zašto Vučić proziva CRTU i CeSID? Crnanjski i Klačar za Talas
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Medija centar Beograd 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da su organizacije civilnog sektora “takozvana” CRTA i CeSID “laž” zbog toga što nikada nisu pomenule preporuke tih organizacija koje je aktuelna vlast ispunila, prenosi agencija Beta.

“Pre tri meseca smo imali sastanak sa njima i predstavnicima međunarodne zajednice. Te organizacija su imale pet zahteva. O zakonima po hitnom postupku, o javnom slušanju u Parlamentu, o problemima opozicije sa amandmanima i rasprave o budžetu – sve smo to ispunili”, izjavio je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink, i dodao da se na tome vidi „zla namera“ političkog bloka i civilnog sektora.

Govoreći o ideji prelazne vlade koja je došla od lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, Vučić je kazao: „ja sam taj koji daje mandat bilo kom budućem predsedniku Vlade, ja to neću dok sam živ da uradim“.

O čemu se tačno radi – zbog čega su organizacije civilnog društva na meti kritike predsednika i kako one ocenjuju ideju prelazne vlade?

O tome su za Talas govorili izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar i osnivačica i direktorka CRTE Vukosava Crnjanski.

 

Klačar: CeSID nije imao posebne sastanke sa Vučićem

„CeSID je svoje preporuke o finansiranju kampanja i pristupu medijima predstavio na Dijalogu o izborima (na FPN) i nije ni tim ni nekim drugim povodom u vezi sa izborima imao posebne sastanke ni sa jednom strankom, pa ni sa SNS odnosno A. Vučićem. Čini se da se radi o lošem citiranju njegovog gostovanja na TV Pink, tim pre što CeSID nije ni definisao specifične preporuke za rad parlamenta“, ocenio je u razgovoru za Talas Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a.

Kako kaže, dijalog je u toku, pa će CeSID uskoro moći da sumira i najvažnije zaključke i odnos svih stranaka prema preporukama koje su izneli, a koje su javno dostupne: o finansiranju kampanja i o pristupu medijima.

Klačar dodaje da motiv za ovakve izjave „verovatno leži u činjenici da se izbori približavaju, što u kombinaciji sa najavljenim bojkotom, dovodi do političke tenzije i dodatne polarizacije. Poruka ima za cilj da opravda poziciju SNS-a, za sopstvene birače i međunarodnu zajednicu, uoči najavljenog bojkota izbora sledeće godine.“

On je objasnio i da CeSID-ove strateške preporuke o promeni izbornog zakonodavstva datiraju iz 2008. godine i da su sa njima „za ovih deset godina upoznati svi relevantni domaći i međunarodni akteri“.

„Posle usvajanja Zakona o političkim strankama, jedinstvenom biračkom spisku i finansiranju političkih aktivnosti u periodu 2009-2011, nije bilo nikakvog napretka u adresiranju ovih preporuka”, ocenjuje izvršni direktor CeSID-a.

 

Crnjanski: Pretpostavljamo da je CRTA kolateralno „potkačena“

Osnivačica i direktorka CRTE Vukosava Crnjanski kaže za Talas da, po tonu izjave i mediju kojem je data, pretpostavljaju da se predsednik obraćao prvenstveno biračkom telu svoje partije, a da je CRTA kolateralno „potkačena“.

„Neophodni poslovi oko popravljanja izbornih uslova za nas su mnogo važniji od politikantskih provokacija koje dolaze sa raznih strana, te ne vidimo razlog da ih dublje analiziramo i detaljnije komentarišemo. U svakom slučaju, od predsednika države očekujemo da u dolazećem periodu postupa više kao predsednik države (i svih građana), a manje kao lider jedne partije“, poručuje Crnjanski.

 

Prelazna vlada – kolike su šanse da bude formirana?

Jedna od tema Vučićevog sinoćnjeg obraćanja bila je i ideja prelazne vlade koju je u javnost plasirao Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a.

Bojan Klačar smatra da se se radi o zanimljivoj ideji, ali da ima male šanse da zaživi jer je teško pronaći motiv koji bi SNS imao da podrži takvu ideju, imajući u vidu trenutni raspored snaga.

„Prihvatanje ove ideje bi na neki način značilo i njihov veliki ustupak za opoziciju, a čini se da je za to još uvek prerano bez obzira na to što SNSu ne odgovora bojkot“, ocenjuje Klačar.

On ističe i da je ova ideja posledica „specifične pozicije LDP-a koja se izjasnila protiv bojkota, ali je istovremeno svesna mogućih negativnih efekata koje bi taj bojkot imao i za njihovu poziciju i celokupni imidž stranke“ jer je, dodaje, očigledno da će biti napravljena referendumska podela na predstojećim izborima: „vlast i saradnici vlasti“.

Stoga je, kako kaže, ideja o prelaznoj vladi „dobra za LDP da bi se prevazišla situacija u kojoj mogu da trpe veliku štetu učešćem na sledećim izborima ukoliko ostatak opozicije pristane na bojkot“.

S druge strane, Vukosava Crnjanski ističe da u CRTI ideju o prelaznoj vladi vide kao apsolutno neostvarivu u datim okolnostima, te da im stoga nije ni jasna motivacija sa kojom je izneta:

„Mislimo da je rešenja za neadekvatne izborne uslove neophodno tražiti u doslednoj primeni važećih zakona, kao i u neophodnim (i u dogledno vreme mogućim) zakonskim izmenama“, zaključuje ona.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke