Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Wikimedia

Naša košarkaška reprezentacija nedavno je doputovala u Fošan, kineski grad u kom će igrati utakmice prve grupne faze na Svetskom prvenstvu u košarci.

 

View this post on Instagram

 

Fošan, sa jedne strane nove zgrade i soliteri…

A post shared by slobodan_sarenac_official (@slobodan_sarenac_official) on

Prvu utakmicu srpski reprezentativci će ove subote odigrati protiv reprezentacije Angole, a tim povodom želeli smo da uporedimo ove dve zemlje ne na košarkaškom terenu, već na polju ekonomije i ljudskih prava. Angola je sedma najveća zemlja na afričkom kontinentu, a poznata je po velikim rezervama nafte.

 

1. BDP po glavi stanovnika

Prema podacima MMF-a, BDP po glavi stanovnika u Srbiji iznosi 7,530 američkih dolara. Ovo je gotovo duplo više od Angole.

MMF u svom World Economic Outlook izveštaju navodi da je BDP po glavi stanovnika u Angoli 3,060 dolara. Inflacija je takođe visoka u Angoli – čak 17,5%, a rast BDP-a je 0,4%. U Srbiji je inflacija 2%, a rast BDP-a je 3,5%.

MMF svake godine objavljuje izveštaj World Economic Outlook u kojem je jedan od indikatora upravo BDP po glavi stanovnika – izražen u američkim dolarima, ali bez uzimanja u obzir pariteta kupovne moći.

Korupcija

Organizacija Transparency International svake godine objavljuje indeks percepcije korupcije, u kom na osnovu procenjene korupcije javnog sektora, 180 zemalja dobija ocene od 1 do 100, gde je 1 najveća, a 100 najmanja percepcija korupcije, tj. najbolja ocena.

Angola je prema izveštaju iz 2018. godine na 165. mestu, sa ocenom 19. Na istoj listi Srbija se nalazi na 87. mestu, sa ocenom 39. Srbija beleži pad u odnosu na prethodne dve godine, kada su naše ocene bile 42 i 41, dok je Angola sa istom ocenom već dve godine uzastopno.

Ekonomske slobode

Na osnovu indeksa ekonomskih sloboda fondacije Heritage, Srbija je ocenjena kao umereno slobodna zemlja sa ukupnom ocenom 63,9/100, a naša zemlja se na ovoj listi nalazi na 69 mestu(od 180 ukupno).

Angola je na istom indeksu dobila ocenu 50,6/100, i zauzima 156. mesto, a ovaj rezultat je ispod proseka u odnosu na zemlje u regionu. Indeks fondacije Heritage ocenjuje kvalitet vladavine prava, državnu potrošnju i fiskalne namete, poslovne regulacije i slobodu tržišta.

Ljudska prava

Organizacija Freedom House svake godine objavljuje izveštaj koji meri stanje demokratije u zemljama širom sveta i dodeljuje im ocenu, prema kojoj 100 označava potpuno slobodnu zemlju, a 0 potpuni nedostatak demokratije.

Prema ovom indeksu Angola je ocenjena kao zemlja koja „nije slobodna“, a njena ukupna ocena je 31. Srbija je klasifikovana kao delimično slobodna“, dok je ukupna ocena 67, što je pad u odnosu na izveštaj iz prethodne godine.

Vojna snaga

Najpoznatiji globalni pokazatelj vojne snage je Global Firepower Index koji obuhvata parametre poput brojnosti i opremljenosti oružanih snaga 137 zemalja sveta. Na toj listi Srbija se nalazi na 79. mestu, a od zemalja iz regiona Hrvatska i Bugarska su bolje plasirane.

Na ovom indeksu Angola je bolje rangirana. Ova zemlja se nalazi na 58 mestu,  a ispred nje se nalaze Čile i Austrija.

Srbija uspešnija od Angole prema većini indikatora

Nakon decenija portugalske kolonizacije Angola i dalje ima velikih problema sa korupcijom, ljudskim pravima i siromaštvom, iako ima ogromne rezerve nafte. Najveći deo budžeta ove zemlje su upravo prihodi od nafte, a nakon drastičnog pada nafte 2014. godine ekonomski rast stagnira.

Zanimljivo je da je Srbija 2002. godine prvi meč na SP u Indijanapolisu igrala takođe protiv Angole. Tadašnja  reprezentacija SR Jugoslavije je potom osvojila to takmičenje, tako što je u finalu pobedila Argentinu. Naša zemlja je prema prognozama organizacije FIBA favorit za osvajanje zlatne medalje, dok se na drugom mestu nalaze Sjedinjene Američke Države.