Zašto Zvezda nije dala akreditaciju Danasu?
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Darwinek

„Poštovani, zbog velikog interesovanja medija nažalost nismo u mogućnosti da vam odobrimo akreditacije. Srdačno, FK Crvena zvezda“ – piše u mejlu upućenom sportskoj rubrici dnevnog lista Danas uoči utakmice protiv kluba „Young boys“ za kvalifikaciju u Ligu šampiona.

U reakciji na mejl, Zoran Pavić, urednik sportske rubrike, navodi:

„Ali nikad nije bilo, za svih ovih 21 godinu kako tvrde sve vreme prisutni, da Danasu bude odbijena akreditacija za prisustvo nekom događaju u Beogradu, u svim režimima, i u svim oblastima javnog života, bez obzira smatrali li organizatori naše novine dovoljno „prijateljskim“. I da naš list „izvisi“ zbog velikog interesovanja medija.“

Šta se tačno desilo?

 

Milošević: Odbijena akreditacija nema veze sa naslovnom stranom Danasa

Na društvenim mrežama nisu izostale snažne reakcije na ovu vest, a neki korisnici povezali su najnovije istraživanje Danasa sa odbijanjem akreditacije.

Naime, na današnjoj naslovnoj strani Danasa nalazi se naslov „Državna banka Zvezdi oprašta 10 miliona“ – evra, a reč je otpisivanju duga za kamate Novoj Agrobanci. Urednik ekonomije u Danasu, Aleksandar Milošević, kaže za Talas da ta vest nema nikakve veze sa činjenicom da FKCZ nije odobrila akreditaciju Danasu, te da je reč o koincidenciji.

„Tekst o otpisivanju duga smo spremali u ekonomiji, nezavisno od sportske redakcije, bila je koincidencija. Odbili su akreditaciju Danasu, što znači da tamo ne žele novinare koji misle svojom glavom i koji žele da postave pitanja profesionalno. Do toga je došlo zbog izveštavanja sportske rubrike koja je imala kritičke komentare“, ističe Milošević i dodaje da se Danasu ovo nikada ranije desilo.

 

Georgiev: To je politika kluba, mogu da zabrane bilo kome da dođe

Urednik BIRN Srbija Slobodan Georgiev u razgovoru za Talas ističe da nije retko da jedan klub ne odobri akreditaciju nekom mediju ili novinaru:

„I meni su zabranili da idem na taj stadion par puta, ali to je politika kluba, mogu da zabrane bilo kome da dođe. Druga stvar je: da li neke druge kolege mogu da reaguju tako što neće otići na stadion, baš zato što Danas ne može?“, pita Georgiev i dodaje da je to malo verovatno.

Kako kaže, odbijanje akreditacije verovatno ima veze i sa pomenutom naslovnom stranom, i sa time što je urednik sportske rubrike navijač Partizana.

 

Novaković: Ne verujem da u Zvezdi prate šta radi Danas, redovno se odbijaju akreditacije

Novinar Sport kluba Vladimir Novaković kaže za Talas da ne vidi ništa sporno u ovoj odluci i da je FKCZ smanjila broj akreditacija Sport kluba za predstojeću utakmicu za polovinu.

„Znamo kakav je haos bio kada je Zvezda igrala sa Kopenhagenom, očekivano je da će za ovu utakmicu biti trostruko više traženih akreditacija“, kaže Novaković.

On je dodao i da se dešavalo da mediji dobijaju slične zabrane kada pišu negativno o upravi kluba, ali da u ovom slučaju nije reč o tome. „Jednostavno, traženo je oko 3 puta više akreditacija, ne verujem da u Zvezdi prate šta radi Danas i da je njihov uticaj preveliki“, istakao je naš sagovornik.

*FKCZ do trenutka objavljivanja ovog teksta nije odgovarala na pozive Talasa.