Glas mladih u partijama - izbori ili bojkot? Najava KOMS debate
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: KOMS

U sredu, 4. septembra, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) organizuje debatu mladih iz političkih partija pod nazivom „U susret izborima 2020. godine – ima li demokratije u Srbiji?“ čiji je Talas medijski partner.

Predstavnici omladina stranaka debatovaće o problemima izbornog procesa, bojkotu, kampanjama i generalno stanju demokratije u Srbiji. U debati, međutim, za sada neće učestvovati predstavnici vladajućih SNS i SPS. Koordinator programa u KOMS-u Boban Stojanović u izajvi za Talas objašnjava i zašto.

„Obe partije su pozvane, kao i svakog puta do sada, s tim što SNS od početka ne učestvuje. Od njih nikada nismo dobili bilo kakvu povratnu informaciju, ni na jedan zvaničan poziv“, kaže Stojanović i dodaje da su predstavnici SPS-a ranije učestvovali u ovim debatama, ali da se na najnoviji poziv još uvek nisu odazvali.

Kada je reč o značaju mladih u partijama, Stojanović ocenjuje da ih partijska rukovodstva u velikoj meri i dalje gledaju sa „nekom dozom nepoverenja i nipodaštavanja“, ali da ima i pozitivnih primera gde se mladi zaista uključuju u rad najviših stranačkih organa.

„Mislim da stranke treba više da promovišu mlađe članove, to su ipak predstavnici nove političke elite u povoju. Ne treba da budu samo aktivisti koji izvršavaju zadatke, već da se čuju njihova razmišljanja, argumentacije, zbog toga mislim da su ovakve debate u interesu strananka“, zaključuje Stojanović.

 

Prenosimo saopštenje KOMS-a:

“U susret izborima 2020. godine – ima li demokratije u Srbiji?” – debata mladih iz političkih partija

Krovna organizacija mladih Srbije u susret izborima 2020. godine organizuje debatu o tome da li mladi iz političkih partija smatraju da je Srbija demokratija, šta vide kao probleme izbornog procesa, kako misle da će izgledati izbori 2020. godine, da li će opozicija bojkotovati izbore, šta bi bili argumenti za i protiv bojkota, šta bi bojkot značio za Srbiju u periodu koji sledi, zašto mladi iako čine 17% populacije u Srbiji nisu ciljna grupa partijama u kampanjama itd.

Debata se održava u sredu 4. septembra 2019. godine od 18h u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, 11 000 Beograd).

 

Trenutno potvrđeni govornici su:

Katarina Ruvidić – Demokratska stranka 

Nikola Stavrov – Liberalno-demokratska partija

Dobrica Dević – Dveri

Marko Živković – Nova stranka

Predrag Marinković – Srpska radikalna stranka

Đorđe Aleksić – Stranka slobode i pravde

Dušan Stevanović – Demokratska stranka Srbije

Stefan Simić – Pokret slobodnih građana

Petar Mitov – Narodna stranka

Dimitrije Gašić – Dosta je bilo

 

Moderator: Boban Stojanović

Live prenos debate možete pratiti na KOMS Facebook stranici.

Debata se realizuje u okviru projekta “Glas mladih u demokratskim procesima”.

Rad Krovne organizacije mladih Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.