Šta PSG želi da postigne pismom Mekalisteru?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: PSG 

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović uputio je otvoreno pismo Dejvidu Mekalisteru, predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, u kojem ga poziva da organizuje dijalog „pod patronatom Evropske unije“ između predstavnika vlasti i opozicije, kao i civilnog društva i novinarskih udruženja, u okviru kojeg bi se radilo na unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

PSG je do sada učestvovao u dijalogu koji se odvija na Fakultetu političkih nauka, ali kako se konstatuje u pismu, to nije dovelo ni do kakvog napretka, pa se sada poziva na veću ulogu Evropske unije u medijaciji.

Da li PSG planira da nastavi učešće u dijalogu na FPN-u? Kakva su im očekivanja od ovog poziva Mekalisteru i kako bi tačno izgledala medijacija EU u ovom procesu?

O tome je za Talas govorio Natan Albahari, međunarodni sekretar PSG-a.

 

Albahari: Pismo kao poruka EU, ali i domaćoj javnosti

Natan Albahari, međunarodni sekretar PSG-a, u razgovoru za Talas objašnjava da se u pismu referiše na Severnu Makedoniju zbog činjenice da su u toj zemlji u dijalogu učestvovale vladajuća stranka, opozicija i „Trojka“, tj. tri poslanika Evropskog parlamenta.

„Postoji konkretan format za ovakve dogovore, ali on je namenjen za situacije u kojima parlament jedne zemlje poziva Evropski parlament, a mi nismo sigurni da će Narodna skupština Srbije to učiniti“, ističe Albahari i dodaje da to podrazumeva saglasnost vladajućih partija za održavanje ovakvog dijaloga.

Kako kaže, ideja otvorenog pisma bila je da se pokaže da postoje i druge metode za postizanje dogovora oko izbornih uslova, uz pretpostavku da uključene strane vide ulogu EU kao nešto pozitivno.

„Samim tim smo hteli kroz ovo pismo da stavimo EU do znanja da postoje partije u Srbiji koje se zalažu za ovaj put, a u domaćoj javnosti da postavimo novi diskurs“, kaže Albahari.

Na pitanje zašto se PSG obraća EU a ne OEBS-u, Albahari ocenjuje da bi procedure OEBS-a bile više „birokratske i tehničke“, dok bi EU bila efikasnija u postizanju dogovora, ali i da je PSG otvoren za saradnju sa OEBS-om ukoliko to bude opcija.

Naš sagovornik je pojasnio i zbog čega je PSG odabrao ovaj model obraćanja:

„Jedan od razloga zašto smo odlučili da izađemo u javnost je to što se tokom ove posete Mekalister sastaje samo sa parlamentarnim strankama, a PSG nije u parlamentu, pa je ovo jedini način da dođemo do njega i da javno pokažemo našu poziciju. Naravno, ne očekujemo brz odgovor ili neki koji nije opširan, ali to je očekivano“, zaključuje Albahari.

 

Mekalister: Nisam stigao detaljno da pročitam pismo

Na današnjoj konferenciji za novinare, Dejvid Mekalister je izjavio da još uvek nije stigao detaljno da pročita pismo lidera PSG-a Sergeja Trifunovića, te da će se o njemu izjasniti kada bude analizirao situaciju.

Govoreći o ulozi EU u daljem toku dijaloga, on je istakao da je Evropski parlament (EP) spreman da pruži podršku, ali da najpre mora da se ispita na koji način bi to bilo moguće.

Mekalister je naglasio i da EP prati aktuelni dijalog vlasti i opozicije koji se održava na Fakultetu političkih nauka, a kako je naredni sastanak predviđen početkom septembra, pitanje je koje od opozicionih partija će nastaviti da učestvuju u dijalogu. Pokret slobodnih građana još uvek nije doneo zvaničnu odluku.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke