Autorka

Vreme čitanja: 5 minuta

Foto: Wikimedia

Malo šta je izvesnije u učešću srpskih klubova u evropskim takmičenjima od kazne regulatornog tela UEFA. Ove kazne su toliko česte da niko nije bio naročito iznenađen kada je UEFA potvrdila kaznu Partizanu od 24 hiljade evra i dve utakmice bez prisustva publike u evropskim takmičenjima. UEFA kao razloge izricanja kazne navodi “ubacivanje predmeta u teren”, “rasističko ponašanje”, blokiranje prolaza i pirotehniku na utakmici treće runde kvalifikacija za Ligu Evrope protiv turske Malatije.

 

View this post on Instagram

 

Utakmica bez prisustva publike Molba FK Partizan regulativnom telu UEFA za ukidanje suspenzije nad stadionom Partizana u utakmici plej of faze kvalifikacija za Ligu Evrope FK Partizan – FK Molde je odbijena. Žalba koju je FK Partizan podneo disciplinskoj komisiji UEFA biće naknadno uzeta u razmatranje o čemu će klub i javnost biti pravovremeno obavešteni. Na molbu FK Partizan po članu 73 (h) DR utakmici plej of faze kvalifikacija za Ligu Evrope regulativno telo UEFA je dozvolilo prisustvo dece uzrasta do 14.godina koja pripadaju Omladinskoj školi fudbala crno-belih ili školama fudbala u Beogradu i Srbiji. Škole fudbala čiji članovi uzrasta do 14.godina, isključivo uz prisustvo trenera , žele organizovano da dođu na utakmicu moraju se prijaviti na brojeve telefona 011/2197437. Deca moraju imati validnu đačku ili zdravstvenu knjižicu tokom ulaska na stadion Partizan. FK Partizan

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

„Rasističko ponašanje“ se odnosilo na dva odvojena incidenta tokom pomenute utakmice. U jednom trenutku se na tribinama pojavio keltski krst, koji se povezuje sa promocijom rasizma, a drugi problem je bio taj što su navijači Partizana skandirali Mičelu Donaldu, igraču Malatije, “pi*ko ciganska”.

O razlozima za često kažnjavanje srpskih klubova zbog incidenata na tribinama i posledicama ponašanja navijača za Talas govorili su Vladimir Novaković, sportski novinar, Ivana Jeremić, urednica Balkan Insight-a, i Ivan Lovrić iz navijačko-umetničke grupe Grobarski treš romantizam (GTR).

 

Novaković: Krivica je na nama

„Ovaj problem kod nas postoji zato što smo, ako računamo naša oba velika kluba i reprezentaciju, za istu stvar 5-6 puta kažnjeni. Razlog je taj što keltski krst kod nas niko ne razmatra kao neko rasističko obeležje, dok UEFA to smatra rasističkim“, rekao je u razgovoru za Talas novinar Sportkluba Vladimir Novaković. „Generalno mislim da je kaznena politika koju UEFA ima glupa, jer se neke zemlje kažnjavaju oštrije, naročito one na istoku. S druge strane, krivica je i na nama jer se ponašamo glupo zato što ne možemo da naučimo iz prve greške“, dodao je Novaković.

On smatra da Partizan očigledno nije uradio dovoljno da spreči ovakvo ponašanje navijača, ali da se na tome u Srbiji generalno ne radi dovoljno. „Atmosfera u našem društvu je takva da se nije primetilo da su se okolnosti globalno promenile i da stvari koje su bile dozvoljene 90-ih sada više nisu. Primer toga jeste uvreda „puta“, koja je česta u Latinskoj Americi i koja se skandira golmanu protivničke ekipe. Ona se prevodi kao „muška kurva“, a u poslednjih deset godina FIFA je tretira kao uvredu na seksualnoj osnovi i zbog tog su mnoge zemlje, poput Meksika i El Salvadora, dobile kazne“, rekao je Novaković.

Ipak, on naglašava da su srpski klubovi dobijali kazne i za mnogo bezazlenije stvari, kao što je sedenje na stepeništu, što je svuda u Evropi zabranjeno iz bezbednosnih razloga. „Ovo je bazična stvar i racionalna je, a mi takve stvari ne poštujemo jer smo kao društvo bahati i ne želimo da menjamo navike. Kada UEFA jednom kazni za prikazivanje keltskog krsta, tada treba prestati sa tim“, smatra Novaković.

Kao primer nespremnosti srpskih klubova da se povinuju UEFA pravilima Novaković navodi utakmicu između Bazela i Crvene Zvezde 2005. godine, kada je Crvena Zvezda dobila kaznu zato što je na jednoj zastavi bio keltski krst, iako je igrala pred praznim stadionom zbog kazne iz prethodnog meča.

„U Engleskoj su od početka 1990-ih kamere postavljene na stadione i šta god da si uradio tog dana kamera snimi i nakon dva dana ti policija dolaze na vrata. Problem je kod nas što postoji loša praksa i u sudstvu, ali sigurno se na kamerama može videti ko je bacio petardu ili ko je novčano naškodio klubu, što je osnov da takvu osobu nikada ne pustiš na stadion kasnije. Ukoliko vikneš nekom igraču nešto rasističko u Engleskoj kazna je zabrana od jedne ili pet godina prisustvovanja utakmicama“, navodi Novaković kao primer dobre prakse iz Evrope.

 

Jeremić: Uprava Partizana nema legitimitet kod navijača

Iako je u svom saopštenju Partizan pokušao da apeluje na navijače, upitno je koliko su oni spremni da se povinuju ovome. Ivana Jeremić, urednica Balkan Insight-a, ističe da je problem to što su navijači Partizana trenutno podeljeni u više frakcija. „Manje-više svi su protiv uprave, tako da im ne znači previše to što apeluju na navijače da ne nose transparente i ne vređaju na različitim osnovama, zato što misle da uprava nema legitimitet jer je ne podržavaju oni iz različitih pobuda“, kaže naša sagovornica.

Ona smatra i da je moguće sprečiti ih da unose problematične rekvizite. „Ne uvek kada su u pitanju verbalni ispadi, ali bar kada su u pitanju baneri i pirotehnika, jer se sve to unosi na stadion mnogo ranije na utakmicama koje bezbednosno nisu toliko bitne“, istakla je Jeremić.

 

Lovrić: Navijači da preispitaju zašto navijaju za ovaj klub

U saopštenju na sajtu nakon dobijanja kazne iz uprave fudbalskog kluba Partizan pozivaju navijače da poštuju pravila koja su propisana UEFA pravilnikom. Ono što je ipak izvesno jeste da kazna organizacije UEFA pogađa sve navijače koji su planirali da podrže Partizan u plej-of meču za ulazak u Ligu Evrope sa norveškim Moldeom. O odnosu navijača prema ovoj kazni razgovarali smo sa Ivanom Lovrićem iz navijačko-umetničke grupe Grobarski treš romantizam (GTR).

„Koliko god mislim da je nebulozno nositi keltski krst toliko mislim da je nebulozno da 99% navijača koji ne misle tako budu kažnjeni zbog jedne osobe. Ta kolektivna odgovornost je stvar totalitarnih režima i ta kazna je isto što i taj krst, promovisanje kolektivizma i totalitarizma“, u razgovoru za Talas navodi Lovrić.

On ističe i da određeni deo navijača treba da preispita zašto navija za ovaj klub. „Partizan kao klub baštini tradiciju otvorenosti prema drugim rasama, narodnostima i nacijama i to je nedvosmisleno pozitivno. Takođe, svaki navijač ima prava da ima svoja politička uverenja, ali ona, osim kada se Partizan sistematski ne uništava od strane vlasti, treba da ostanu daleko van stadiona“, smatra Lovrić.

 

Kazna za Partizan je kazna za ceo srpski fudbal

Prema UEFA pravilniku koji je uprava Partizana postavila na svoj sajt svi prestupi za koje je ovaj klub kažnjen jasno su definisani i unapred poznati. Takođe, generalni direktor Partizana Miloš Vazura je pre nekoliko godina govorio o kamerama na stadionu u Humskoj koje bi mogle brzo da uoče svako problematično ponašanje, ali je nejasno zašto je njihova primena sada izostala.

Iako deluje kao da kazna za neprimereno ponašanje pada samo na upravu kluba Partizan, ovakvi ispadi utiču i na širu percepciju srpskog fudbala, ali i Srbije. Kada se 2012. godine dogodio sukob na utakmici Srbija-Engleska, ili kada su srpski huligani iste godine napravili incidente u Italiji, loša slika je poslata u svet o srpskom fudbalu i sportu generalno. Ukoliko zbog ratova devedesetih i dalje u ozbiljnom delu javnosti postoji negativna percepcija Srbije, ispadi huligana samo pojačavaju takav stav.

Ovo je samo dodatni razlog da se srpski klubovi istinski obračunaju sa problematičnim ponašanjem očigledne manjine svojih navijača, a da pristojnoj većini građana Srbije pre svega omoguće da uživaju u fudbalu i nesmetanom navijanju za svoj klub.