Antonijević za Talas: Bojkot izbora ne treba da utiče na nastavak dijaloga
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Talas 

Narodna stranka prva je zvanično objavila odluku o bojkotovanju predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora 2020. godine. Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i jedan od organizatora dijaloga na Fakultetu političkih nauka, kaže za Talas da odluka o bojkotu ne treba da utiče na nastavak dijaloga jer su teme medijskih uslova, finansiranja stranaka i izborne kampanje od značaja za celo društvo.

 

Kako vidite odluku Narodne stranke da već sada proglasi bojkot predstojećih izbora – kako će to uticati na nastavak dijaloga?

„Dijalog koji se vodi vezan je za izborne uslove. Da li neko bojkotuje izbore ili ne – ne verujem da to treba da utiče na nastavak dijaloga o ovim pitanjima. Ukoliko se medijska situacija popravi, ona će biti kvalitetnija za sve koji su na političkoj sceni.

Imamo još desetak dana do narednog sastanka, dosta je toga što organizacije mogu da urade u međuvremenu pa ćemo videti šta su konkretne stvari na kojima može dalje da se radi. To su pre svega teme prethodna dva sastanka – finansiranje političkih stranaka, izborne kampanje, kao i stanje u medijima.“

 

Kakva su vaša očekivanja u pogledu predstojećih sastanaka na Fakultetu političkih nauka?

„Cenim ono što je rečeno unutar sastanaka, i u okviru ‘Četam haus’ pravila, mnogo više nego ono što se dešava van. To je još jedan od dokaza zašto je ovo jedini mogući format za ovakav dijalog.

Zatvoreni format nam ipak garantuje razumevanje i mogućnosti za razgovore i oštre polemike, za razliku od onoga što se dešava kada se sa sastanaka izađe.“

 

Planirana su još dva sastanka – da li će Fondacija za otvoreno društvo i nakon toga učestvovati u komunikaciji vlasti i opozicije, i u kom formatu? Da li to zavisi od odluke opozicije da izađe na izbore, odnosno da ih bojkotuje?

„Ne, to neće uticati na naš rad, učestvovanje ili bojkotovanje nije nešto čime se Fondacija, druge organizacije, pa ni Fakultet političkih nauka vode. Teško da FPN može da prestane da se bavi političkim naukama. To važi i za organizacije koje prate i proučavaju izbore kao što su CRTA, CeSID, Transparentnost Srbija, pa i asocijacije medija – svi oni nastavljaju da se bave svojim poslom.

To je slučaj i sa Fondacijom za otvoreno društvo. Nema razloga da ne insisitiramo i dalje na stvarima koje smo započeli. Nastavljamo da radimo na borbi za vrednosti koje su upisane u zakone i u Ustav, od toga nećemo odustajati. Nismo to uradili poslednjih 29 godina, nećemo ni danas.“