Žene kao živi zid vlasti - zašto Vučić hoće ženske Kobre u svom obezbeđenju?

Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock

Nakon nedavnog sukoba demonstranata sa obezbeđenjem ispred Predsedništva, predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Predsedništvo tokom narednog protesta čuvati ženske pripadnice Kobri, što je izazvalo veliku polemiku u javnosti. “Molim ih da devojke i žene ne tuku, jer će devojke i žene sada da obezbeđuju spolja objekte”, izjavio je predsednik Vučić, čime je postala očigledna namera iza promene u obezbeđenju.

SNS je više puta koristio žene kao „štit“ protiv opozicije, a ovo postaje još više skandalozno ako u obzir uzmemo seksističke izjave nekih članova ove partije, kao i ignorisanje slučajeva seksualnog uznemiravanja koje su počinili funkcioneri SNS-a.

 

Mizoginijom protiv opozicije

Predsednik Vučić i ostali zvaničnici Srpske napredne stranke od početka građanskih protesta 1 od 5 miliona pokušavaju da opozicioni blok prikažu kao nasilan i bezobziran. Ova taktika je bila primenjena kada je u martu  deo demonstranata upao u zgradu RTS-a, ali i kada je nekoliko opozicionih lidera pokušalo da uđe u Skupštinu grada Beograda u aprilu, kada su ih zaustavile žene koje rade u Skupštini.

Nakon ovoga incidenta, funkcionerke iz SNS-a pohvalile su ove žene i kritikovale opoziciju zbog „nasilja“. Ministarka Zorana Mihajlović rekla je tom prilikom da su žene pokazale da su „zakon“, a Marija Obradović, potpredsednica SNS-a, izjavila je da su u pitanju „fašističke akcije“ Saveza za Srbiju (SZS).

Ukoliko želite da pripadnike neke grupe prikažete kao bespotrebno nasilne i destruktivne samo pokažite kako se obračunavaju sa slabijima od njih. Upravo ovo je ideja iza kritikovanja opozicije za mizoginiju, jer se tako mogu odvući potencijalni glasači koji su osetljivi na sve što može da izgleda kao rodno nasilje. Od strane ljudi u Srpskoj naprednoj stranci ne postoji istinska želja da se ispita da li su demonstranti zaista prešli granicu legitimnog protesta, već je namera samo da se oni diskredituju svim sredstvima, makar to bilo i optužbama za mizoginiju.

Ovo je bilo očito i u izjavi predsednika nakon odluke da ženske pripadnice Kobri obezbeđuju Predsedništvo. Kada ga je novinarka Studija B pitala da šta će raditi ako opozicija bude napala ove žene, Vučić je odgovorio: ” Moraćemo da zaštitimo žene, nadam se da će da bude neko pametan ko će da im kaže da to nije tako pristojno ko što su mislili ranije”. Ovim je Vučić jasno pokazao ne veruje u sposobnosti pripadnica Kobri da se same odbrane, što one zasigurno mogu s obzirom na trening kroz koji je ova jedinica prošla.

Takođe, pre nekoliko godina kada je bilo pokrenuto pitanje zašto u svom obezbeđenju Vučić nema žene, on je odgovorio da nije na njemu da bira ko će biti u njegovom obezbeđenju. Nakon ove izjave Vučić je očigledno odlučio da se umeša u rad bezbednosnih snaga kako bi prikupio nekoliko političkih poena, i još jednom prikazao opoziciju kao batinaše i nasilnike.

 

Šta je zapravo SNS uradio za ženska prava?

Opozicioni blok Savez za Srbiju sigurno nije otelotvorenje feminističke partije. Željko Veselinović, nekadašnji član Predsedništva SZS-a, povukao se sa te pozicije nakon neprimerenih komentara na račun Milene Ivanović, udovice Olivera Ivanovića. Ipak, napadi za mizoginiju od strane SNS-a jako su maliciozni i imaju negativan efekat za ženska prava.

U trenutku kada istinski postoji problem nasilja nad ženama u Srbiji, SNS spinuje realnost i pravi od opozicionih lidera i demonstranata još jednog nasilnika, bez istinske namere da se pozabave problemom rodnog nasilja. Na ovaj način se unižavaju sve žrtve koje su zaista proživele nasilje, jer se ono koristi kao politički alat za diskreditovanje druge strane.

Celokupno licemerstvo SNS-a na ovom polju vidljivo je u njihovom ophođenju prema slučaju Marije Lukić i Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus. Kada je ga je Lukić optužila za višegodišnje seksualno uznemiravanje funkcionerke SNS, koje se inače ponose svojim zalaganjem za ženska prava, nisu se javno oglašavale, niti su stale u zaštitu žrtve. Tek nakon pritiska javnosti koji je trajao mesecima, Jeličić je podneo ostavku, a i dalje je neizvesno koliko će njegovo suđenje dobiti epilog, s obzirom na stalna odlaganja ročišta i pritiske na pravosuđe u Brusu.

Ukoliko ovaj jedan slučaj nije dovoljan, dobro je setiti se izjave predsednika Vučića kada je krajem prošle godine obilazio pogon fabrike tekstila. „Pa, ti si sve žene uzeo da rade. Pa, zato si ti srećan. Misliš da ćeš… Eee“, rekao je Vučić pred kamerama direktoru te fabrike, što ima očiglednu seksističku konotaciju.

SNS je poznat po tome i da štiti kadrove koji su izjavljivali uvredljive stvari o ženama, poput bivšeg ministra Gašića ili Siniše Malog, koga je bivša žena optužila za fizički napad i zloupotrebu položaja tokom sudskog postupka o starateljstvu nad decom. Sve ovo oslikava šta SNS i predsednik Vučić zaista misle o ženama – dobro je dok služe kao alati za spinovanje i borbu protiv opozicije, ali tišina nastaje kada treba da se počiste sopstveni redovi i obračuna sa nasilnicima u okviru stranke.

Nema sumnje da će Predsedništvo biti dobro obezbeđeno od strane ženskih pripadnica Kobri, ali ne treba se zavaravati da je to ono što je važno Vučiću. One su tu samo kao živi zid i otvorena zamka za pripadnike opozicije, ukoliko budu želeli da se tokom narednog protesta približe zgradi Predsedništva.