Svako donosi svoju odluku? Opozicija izvan Saveza za Srbiju
Vreme čitanja: 5 minuta

Foto: iStock 

Najveće pitanje vrelog političkog leta 2019, izbori ili bojkot, još uvek nema svoj odgovor, iako deluje da je najveći opozicioni blok Savez za Srbiju sve bliže ovoj drugoj opciji. Nekima je, razume se, lakše da tu odluku donesu od drugih – nemaju svi opozicioni akteri jednake resurse, pa nemaju ni isto da izgube.

Debata o mogućim posledicama bojkota traje, a sa izvesnošću može da se kaže da opoziciona scena Srbije nakon bojkota ne bi izgledala isto. Retorika Saveza za Srbiju upućuje na njihovu ideju da protivu režima treba da se ide u jednoj koloni – ili ste s nama, ili ste za njih. I to, sa stanovišta njihovih ambicija, može da se razume.

Pitanje ostaje – da li će druge opozicione stranke, koje nisu članice SzS, pristati na ovu podelu? U kojoj meri će odluka SzS-a glede izbora uticati na njihove pojedinačne odluke, i kakvi su im planovi za dalji tok dijaloga vlasti i opozicije?

O tome su za Talas govorili Petar Miletić (PSG), Dobrica Veselinović (NdmBgd), Tatjana Macura (SMS), Aleksandar Olenik (GDF), Aris Movsesijan (Nova stranka) , Kenan Hajdarević (LDP) i Aleksandar Marton (LSV).

 

Miletić: PSG ide na sledeći sastanak, odluku o izborima donosimo samostalno

Nedavne izjave predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića dovele su u pitanje učešće PSG-a u daljem toku dijaloga vlasti i opozicije. Međutim, član predsedništva PSG Petar Miletić kaže za Talas da će Pokret slobodnih građana učestvovati u narednom sastanku na Fakultetu političkih nauka na kojem će tema biti medijski uslovi.

„Ići ćemo sigurno. Želimo da iscrpimo sve što je moguće da dođemo do dogovora. Nismo preveliki optimisti da će vlast pristati na naše uslove, ali hajde da nedolazak na sastanke ne bude izgovor za to“, kazao je Miletić.

Na pitanje kako će odluka Saveza za Srbiju da bojkotuje, odnosno izađe na izbore, uticati na odluku PSG-a, Miletić odgovara – nikako.

„Mi ćemo doneti odluku samostalno. Voleli bismo da je donesemo u saglasju, ali svako će doneti svoju odluku i snositi posledice. Svakako ćemo razgovarati, to je jasno, imamo redovne sastanke sa svim opozicionim strankama, ali to neće odlučujuće uticati na odluku PSG“, ističe Miletić.

 

Veselinović: Cela opozicija zajedno treba da odluči da li se izlazi na izbore ili ne

Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd u izjavi za Talas kaže da je još uvek rano da se priča o kolonama jer izbori još uvek nisu raspisani, ali da je njihov stav da svi zajedno treba da donesu odluku da li se na izbore izlazi ili ne.

„Mislim da od toga zavisi, ne od Saveza za Srbiju nego svih ostalih, a mi ćemo u krajnjoj liniji doneti odluku kada izbori budu raspisani. Radi se o zajedničkom stavu opozicije kao takve“, naglašava Veselinović.

Kada je reč o dijalogu vlasti i opozicije, smatra da su dosadašnja dešavanja pokazala da ne postoji nikakvo poverenje sa strane vlasti, kao ni iskrenost u nameri da se na Fakultetu političkih nauka nešto zapravo reši.

„Ne treba se praviti lud – imamo agresivan nastup prema ljudima koji protestuju, a onda se pregovara kao da se ništa nije desilo“, osvrnuo se Veselinović na incident ispred Predsedništva.

 

Macura: Odluka o bojkotu ne treba da bude podela na „pravu i lažnu“ opoziciju

Članica Predsedništva Stranke moderne Srbije Tatjana Macura ističe da će SMS nastaviti da učestvuje u dijalogu na Fakultetu političkih nauka.

Kada je reč o donošenju odluke o izlasku na izbore, odnosno bojkotu, kaže da svako treba da donese tu odluku za sebe.

„Ma koliko se SzS silio da sebe predstavi kao jedinu pravu opoziciju, problem je što postoje grupacije koje su građanski orijentisane, kao i one koje su nacionalističke a nisu deo Saveza. Možemo privatno o njima da mislimo šta god, ali je činjenica da postoje“, kaže Macura za Talas i objašnjava da pod „nacionalističkom stranom“ misli na DSS i SPAS, dok na „građansku“ svrstava Građanski demokratski forum, Toleranciju, Pokret slobodnih građana i druge.

„Da li će njihova odluka biti u korist ili protiv bojkota – ne treba da bude pitanje toga da li su prava opozicija ili ne“, izjavila je Macura za Talas.

 

Olenik: GDF učestvuje u dijalogu, ne znam zašto je to medijski skriveno

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik kaže za Talas da GDF učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije:

„Mi učestvujemo u tom dijalogu, ali ne znamo zašto je to medijski sakriveno. Smatramo da je uvek bolje voditi dijalog oko tih političkih pitanja nego ulaziti u sukobe, videli smo sada za vikend kako izgleda kada nema dijaloga nego dolazi do protivzakonite i bespotrebne upotrebe sile“, ocenjuje Olenik.

Kada je reč o donošenju odluke o izlasku na izbore, Olenik ističe da ne postoji jedinstvena opozicija, te da stav najvećeg opozicionog bloka ni na koji način neće uticati na GDF.

„U ovom trenutku – to je izbor između dva zla, a mi smatramo da je manje zlo izaći na izbore, ali ćemo konačnu odluku doneti kada izbori budu raspisani“, zaključuje Olenik, uz komentar da je GDF mišljenja da će Savez za Srbiju izaći na izbore.

 

Movsesijan: Bojkot trenutno nije reč o kojoj Nova stranka diskutuje

Predsednik Političkog saveta Nove stranke Aris Movsesijan kaže za Talas da Nova planira da nastavi učešće u dijalogu na Fakultetu političkih nauka.

„Vrlo smo dosledno izjavili da ćemo odluku o bojkotu doneti kada za to dođe vreme. Bojkot trenutno nije reč o kojoj diskutuje Nova stranka, bar ne u javnosti. Trenutno su neke stvari mnogo važnije“, ističe Movsesijan i dodaje da tu odluku „neće doneti šef stranke, već čitava stranka na konferenciji, kako se i odlučuje demokratski, a do tog trenutka ima još mnogo toga da se desi“.

 

Hajdarević: LDP će i dalje učestvovati na sastancima, ne interesuje nas šta Boško Obradović misli

Član Predsedništva Liberalno demokratske partije Kenan Hajdarević izjavio je za Talas da će LDP nastaviti da učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije, kao i da odluka Saveza za Srbiju u pogledu izbora neće uticati na njihovu odluku.

„Mene, kao ni LDP, apsolutno ne interesuje mišljenje Boška Obradovića. LDP interesuju posledice politike koja je pogubna za Srbiju, što se pokazalo devedesetih, a koju ne zastupa samo Obradović već i drugi, kako u opoziciji, tako i na vlasti“, dodao je Hajdarević.

 

Marton: LSV učestvuje u dijalogu, naš interes je da zaštitimo prava građana i građanki Vojvodine

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleknsadar Marton u razgovoru za Talas ističe da je stav LSV-a o dijalogu jasan: smatraju da je on koristan, ali da je samo prvi korak, te da sve dalje razgovore treba premestiti u institucije, gde im je mesto. Liga će, kako kaže, nastaviti da dolazi na sastanke jer veruju da je dobro što neko pokušava da „pomiri strane, kojih nema samo dve nego više“ u Srbiji.

Govoreći o donošenju odluke o učešću na izborima, Marton smatra da svako ima legitimno pravo da tu odluku donese za sebe:

„Savez za Srbiju ima svoje legitimno pravo da donese odluku o bojkotu, ali to njihovo pravo ne sme zadirati u pravo nekoga drugog. Nisam u potpunosti siguran da će oni, kao ni drugi koji sada zagovaraju bojkot, zapravo bojkotovati izbore.

Što se tiče Lige, mi smo samostalni politički subjekt koji ima svoje interese – prevashodno, to je zaštita prava građana i građanki Vojvodine, ali i decentralizacija Srbije. To se bez učešća u političkom životu i institucijama ne može ostvariti“, kazao je Marton i dodao da poziva „sve druge da se ne vode interesima pojedinaca koji trenutno nisu u parlamentima, a pozivaju na vaninsitucionalnu borbu“.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke