Stamatović za Talas: I dalje sam u Savezu za Srbiju, nisam pozvan na sastanke na FPN
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Medija centar Beograd 

Lider „Zdrave Srbije“ i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović jedan je od osnivača opozicionog bloka Savez za Srbiju. Na sajtu Saveza za Srbiju naveden je kao jedan od članova Predsedništva.

Međutim, u javnosti se već neko vreme spekuliše o njegovom neformalnom izlasku iz SZS, a to pitanje je ponovo otvoreno nakon što je Stamatović izneo stav da je „jedini način da Srbija sačuva Kosovo“ to da ga „ustupi“ Rusiji na određeno vreme međudržavnim ugovorom.

U razgovoru za Talas, Stamatović objašnjava svoj odnos sa Savezom za Srbiju i buduće planove.

 

Stamatović: Zvanično sam i dalje član SZS; neću dozvoliti da neko donosi odluke u moje ime

Da li ste i dalje član Predsedništva i kako izgleda vaš trenutni odnos sa Savezom za Srbiju?

„Jesam, i dalje sam član. Zbog nekih privatnih, i obaveza na lokalu, stvarno nisam aktivan u Savezu, ali izgleda da neko to tumači na neki drugi način, a ja ne bih da komentarišem.

Nisam u nekom kontaktu sa ostalim članovima Saveza. U principu za sebe mogu da kažem da sam skroman čovek i neću nigde da se namećem ili guram u prvi plan. Svojim radom i zalaganjem i poštenim odnosom prema poslu koji radim, i prema građanima Srbije i državi, pokazujem na delu koliko čovek vredi i koliko može da napravi nešto u politici. Vidim da i članovi Saveza pogrešno tumače to, nisam razgovarao sa njima o tome, pa vidim da me neki ne svrstavaju u opoziciju.

Što bih se ja negde sad nametao i trudio se da dokažem, ja sigurno znam svoj cilj i put. Radim na jačanju svoje partije, prvo u Zapadnoj Srbiji, pa i na celoj teritoriji, vreme će pokazati ko je prava opozicija a ko lažna.“

 

Kakvi su vaši planovi u pogledu parlamentarnih izbora 2020?

„Još je rano o tome pričati. Ako su oni već uzeli stvar u svoje ruke, da postoji ta neka opozicija koja pregovara, vlast koja pregovara, videćemo kakav će biti ishod njihovih pregovora. A onda ću doneti svoju odluku.

Neću da dozvolim da neko donosi odluku u moje ime i u ime građana koje ja predstavljam. Nije primereno da danas u Srbiji neke nevladine organizacije ili neke organizacije koje očigledno nemaju kredibilitet daju sebi za pravo da odlučuju ko je opozicija.“

 

Govorite o dijalogu na Fakultetu političkih nauka? Jeste li pozvani na sledeći sastanak?

„Nisu me zvali. Sama činjenica da me niko nije pozvao govori o tome da moj status i moj put jeste upravo u interesu građana Srbije. Neke potpuno neafirmisane političke partije ili udruženja učestuvju u tim pregovorima, ne znam s kojim pravom i legitimitetom. Logično bi bilo da i ja učestvujem u pregovorima kao dokazan predsednik opštine, predsednik jedne nove političke partije, predsednički kandidat koji je zabeležio i neki zapažen rezultat, ima neku težinu koliko to bilo, da li je 2 ili 3 ili 1,5%, činjenica je da ja imam neke birače iza sebe.

Ako neko drugi mimo izbora ocenjuje i procenjuje ko treba da iznosi svoje mišljenje o stanju u Srbiji – da li to bio Čeda, Čanak, da li neke druge NVO, stvarno onda očigledno nešto debelo škripa na toj političkoj sceni u Srbiji.“

 

Juče ste izjavili da bi Srbija privremeno trebalo da ustupi Kosovo i Metohiju Rusiji. Da li je bilo reakcija iz SZS povodom toga?

„Niko iz Saveza me nije kontaktirao. To je moje lično političko mišljenje. A u mojim političkim razmišljanjima, idejama i programima na prvom mestu jeste Srbija i građani Srbije.“

 

Pročitajte i: Hoće li opozicija „žrtvovati“ opštine u kojima je na vlasti? O bojkotu lokalnih izbora

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke