Talas saznaje: Novi sastanak vlasti i opozicije u petak na FPN
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Talas 

U susret narednom sastanku predstavnika vlasti i opozicije, postavlja se pitanje otvaranja sastanaka za medije i javnost.

Prošle nedelje održan je prvi zatvoreni sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije na Fakultetu političkih nauka sa ciljem otvaranja dijaloga o izbornim uslovima. Incijativa za pokretanje dijaloga u ovoj formi došla je od Fondacije za otvoreno društvo, a sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog društva (CeSID, CRTA, BFPE, Transparentnost Srbija, CEP), kao i nekoliko zaposlenih na FPN-u.

Dogovoreno je da se na ovim sastancima poštuje tzv. Chatham House pravilo, što znači da je dozvoljeno davanje izjava medijima i generalno upoznavanje javnosti sa temama o kojima se diskutovalo, ali nije dozvoljeno citiranje učesnika, tačnije pripisivanje konkretnih izjava učesnicima razgovora.

Nakon inicijalnog negodovanja (mahom opozicione) javnosti zbog same činjenice da se sa predstavnicima vlasti pregovara, najveće pitanje u vezi sa budućim sastancima tiče se otvaranja pregovora za javnost – tačnije, mogućnosti da zatvorena vrata budu otvorena za medije, kako bi građani znali ko je, kako i o čemu govorio.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da on, kao ni SSP, neće dalje učestvovati u dijalogu ukoliko on ne bude otvoren za javnost, nakon čega je Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, izneo mogućnost da uvodni deo budućih sastanaka bude javan, kao i da učesnici daju izjave medijima nakon sastanaka. Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, kazao je da bi sastanci bili konstruktivniji bez uključenih kamera, ali i da bi mediji mogli da prisustvuju uvodnim delovima.

Da li treba otvoriti sastanke za javnost – u kom modalitetu i zašto? O tome su za Talas govorili učesnici prvog sastanka: Dušan Spasojević (FPN), Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Aris Movsesijan (Nova stranka) i Kenan Hajdarević (LDP).

 

Spasojević: Političari ne prave performans kada su sastanci zatvoreni za medije, ali je potrebna određena javnost rada

Dušan Spasojević, docent na Fakultetu političkih nauka i jedan od učesnika prvog sastanka, u izjavi za Talas kaže da navedeni predlog Milana Antonijevića predstavlja jedan od mogućih dobrih mehanizama za buduće sastanke.

„Kao što su mnogi akteri prvog sastanka pohvalno rekli, postoji prednost kada su sastanci zatvoreni za javnost – politički akteri su iskreniji, otvoreniji, i ne prave politički performans. To stvara uslove pod kojima bi se moglo pregovarati oko konkretnih stvari, a akteri nisu obavezani da zatežu svoje pozicije, napadaju jedni druge i slično, što bi radili u slučaju prisustva javnosti – kao što rade u parlamentu“, istakao je Spasojević.

S druge strane, dodaje, važno je ostvariti određenu javnost rada:

„Bilo bi važno da znamo o čemu se razgovara, šta je na dnevnom redu, a NVO na čijim analizama su sastanci zasnovani bi mogle te analize da objave javno, što je većina već i uradila“, ocenjuje Spasojević i dodaje da bi to dalo okvir za razumevanje ovih sastanaka.

„Taj okvir kaže: naša demokratija je u problemu, i skupili smo se da pokušamo to da rešimo“, zaključio je.

 

Aleksić: Sastanci apsolutno treba da budu otvoreni za javnost

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je za Talas da je nejasno zašto bi se bilo šta krilo od javnosti.

„Što se tiče mene lično kao učesnika prvog panela, i Narodne stranke koju predstavljam, sastanci apsolutno treba da budu otvoreni za javnost. Nemamo šta da pregovaramo sa režimom, na panelu smo rekli sve ono što su građani i pre toga mogli da čuju vezano za naše uslove za održavanje budućih parlamentarnih i lokalnih izbora“, ističe Aleksić.

On je dodao i da nema potrebe da građani razmišljaju da li opozicija na neki način popušta ili ne, budući da neće odustati od 42 preporuke stručnog tima 1 od 5 miliona.

 

Movsesijan: Dovoljno je da uvodna reč bude otvorena za javnost, i da se na kraju daju izjave

Predsednik Političkog saveta Nove stranke Aris Movsesijan smatra da je izneti predlog – otvaranje uvodne reči za javnost i davanje izjava nakon sastanaka – dobar.

„Lično mislim da je to sasvim dovoljno, intencija organizatora nije bila da se bilo šta sakrije, već da se ne diže pompa kako se ne bi izgubio smisao tih razgovora.

Ako bude jedna kamera unutra, ili publika, čitav sastanak će generalno biti – za publiku. A ne bi trebalo da bude. Na prvom sastanku, dogovor je bio da samo Milan Antonijević da izjavu, i to je ispoštovano“, kaže Movsesijan i dodaje da je opozicija mogla da predstavi prvi sastanak kao svoju pobedu, budući da to jeste slučaj.

 

Hajdarević: LDP će učestvovati u razgovorima, podržavam otvaranje uvodnog dela za javnost

Kenan Hajdarević, član predsedništva Liberalno demokratske partije, kaže za Talas da će LDP nastaviti da učestvuje u razgovorima, kao i da nije reč o tajnim pregovorima, već je dogovoreno da javnost ne bude prisutna u toku samih razgovora:

„Zašto su organizatori tako odlučili – da bi diskusije mogle da budu konstruktivnije, da se ljudi ne bi obraćali javnosti već međusobno razgovarali. Apsolutno podržavam da uvodni delovi budućih sastanaka budu otvoreni za javnost, kao i da se daju izjave nakon sastanaka“, objašnjava Hajdarević i dodaje da se to ne odnosi na one delove u kojima dve strane treba da dođu do konkretnih dogovora, a koji treba da ostanu zatvoreni.

 

Otvaranje uvodne reči i izjave nakon sastanaka – potencijalno dobar i izvodljiv modalitet

Utisak je da je većini učesnika ovog dijaloga prihvatljiva opcija otvaranja uvodne reči za javnost, kao i davanja izjava medijima nakon održanih sastanaka. Ostaje da vidimo kako će na ovaj predlog reagovati predstavnici vlasti.

Vladimir Đukanović, narodni poslanik SNS i učesnik prvog sastanka, na pitanje Talasa odgovorio je da ne daje izjave od kada je suspendovao svoje stranačke aktivnosti.

Usvajanje predloga o kojem su govorili naši sagovornici svakako ne mora da znači kršenje Chatham House pravila, ukoliko se pri njemu ostane, a izvesno bi dovelo do većeg poverenja javnosti u pogledu daljeg toka ovog dijaloga.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke