Birački spisak – izvor nepoverenja
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je proveru biračkog spiska od strane međunarodnih institucija, čime se osvrnuo na samo jedan, po svoj prilici marginalan, od brojnih zahteva i preporuka opozicije i stručnog tima 1 od 5 miliona.

 

“Mi ćemo da pozovemo ODIHR, koji se bavi izborima, da dođu, pa neka se pet, šest meseci pre izbora bave proverom kako navodno mrtvi glasaju, živi ne glasaju. Neka provere birački spisak da kažu da li mi nešto petljamo i krademo”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na TV Pink.

Ova izjava odnosi se na zahteve opozicije, formulisane nakon preporuka stručnog tima 1od5miliona, među kojima se našlo i sređivanje biračkog spiska. Predsednik Vučić najavio je proveru biračkog spiska od strane međunarodnih institucija, uz komentar da ga „nije briga“ da li će opozicija bojkotovati predstojeće izbore.

Preporuka za sređivanje biračkog spiska je, međutim, samo jedna od 42 koje je stručni tim izradio, što potvrđuje ranije pretpostavke analitičara da će vlast biti spremna da ispuni one zahteve koje ne mogu mnogo da joj naštete, štaviše – mogu i da pomognu.

 

 

Koliki je zaista problem biračkog spiska? Kome odgovara insistiranje na tome da „mrtvi glasaju“ i da tu leže dokazi o navodnim izbornim krađama?

 

Bursać: Promašena tema, reč je o fragmentu biračkog spiska

Dejan Bursać, istraživač na Institutu  za političke studije, u razgovoru za Talas objasnio je razmere problema biračkog spiska u Srbiji:

„Teško je proceniti koliko je tačno ovakvih primera, ali je definitinvo promašena tema.

Kod nas u javnosti postoji jedna ’konvencionalna istina’, uvreženo uverenje da su to desetine ili stotine hiljada mrtvih koji glasaju. To jednostavno nije istina. Problem je vrlo mali, svodi se na one lokalne samouprave koje su neažurne ili nemaju kapaciteta da ažuriraju birački spisak kada dobiju nove informacije“, objašnjava Bursać.

Međutim, u februaru ove godine Ministarstvo državne uprave i lokalne uprave povezalo je birački spisak sa matičnom knjigom umrlih, čime je, kaže naš sagovornik, ovaj problem nominalno rešen.

„Ne znamo još uvek kako to funkcioniše, ali trebalo bi da je automatski rešeno. Sada bi trebalo samo još prečistiti neke ranije greške u biračkom spisku, ali to je samo fragment biračkog tela.

Svako ko se iole bavi izbornim procesom zna da je nemoguće da dođete sa tuđim dokumentom i glasate dva puta, radi se kontrola senzorom za očitavanje prsta, kontrola dokumenata, te je mala šansa da se u ovoj oblasti desi neka velika izborna krađa“, dodao je Bursać.

Kako dalje ističe, fokusiranjem na ovaj konkretan zahtev skenuta je pažnja sa važnijih tema, među kojima izdvaja medijsku ravnopravnost vlasti i opozicije koju ocenjuje kao istinski preduslov demokratskih izbora. Pored toga, naveo je i proceduralne preporuke stručnog tima 1od5miliona koji se tiču rada biračkih odbora.

„Kako da se spreči da neovlašćena lica vode svoje kopije biračkih spiskova, kako sprečiti korupciju u vidu ’bugarskog voza’, kako da članovi biračkih odbora budu bolje obučeni“ – problemi su koje Bursać vidi kao važne za unapređenje izbornih uslova.

Pored toga, navodi i šire teme poput pitanja funkcionerske kampanje, ali smatra da to nije nešto što može da bude rešeno u kratkom roku, tj. do narednih izbora.

A kakav može da bude rezultat ove Vučićeve najave?

„Ako u SNS-u budu dovoljno uporni, pozvaće nekoga, međunarodnog aktera ili možda domaću NVO, da isproverava birački spisak i doći će upravo do ovog nalaza. Da se radi o jednom fragmentu ljudi koji su u međuvremenu preminuli ili se odselili, i pokazaće se da nije reč o nekoj velikoj teoriji zavere sa ogromnim brojem mrtvih koji glasaju, već o jako malom broju slučajeva“, zaključio je Bursać.

 

Pročitajte i: Koliko su ostvarive preporuke stručnog tima #1od5miliona?

—————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke