Kako bi političke partije unapredile životni standard građana Srbije?
Vreme čitanja: < 1 minut

Foto: iStock 

Na najnovijem Globalnom indeksu inovacija Srbija se nalazi na 57. mestu od ukupno 129 zemalja, dok je prošle godine bila na 55. od 126. Ukupan skor naše zemlje povećao se sa 35,5 na 35,7.

 

Danas je objavljen Globalni indeks inovacija za 2019. godinu koji meri stanje i uspeh inovacija u 129 zemalja sveta.

Srbija se nalazi na 57. mestu i naš ukupni skor iznosi 35,7 što je, navodi se u izveštaju, očekivani nivo razvoja za našu zemlju.

Ovaj indeks obrađuje 7 oblasti: institucije, infrastrukturu, ljudski kapital, tržište, biznis, znanje/tehnologiju i kreativni učinak.

Srbija je najbolje rangirana u prvoj oblasti – kada je reč o institucijama, nalazimo se na 47. od 129 mesta, a kako je jedan od podindikatora vladavina prava, u tom pogledu smo na 72. mestu.

Najlošiji rang imamo u oblasti „sofisticiranosti tržišta“, tj. prilagođenosti srpskog tržišta razvoju i uspehu inovacija (103. od 129).

 

Gde smo u odnosu na region i Evropu?

Kada je reč o zemljama regiona, lošije od Srbije rangirane su Severna Makedonija (59), Bosna i Hercegovina (76) i Albanija (83).

U ostatku Evrope, ispod Srbije na listi nalaze se još Moldavija i Belorusija.

Na prvom mestu, kao i prošle godine, nalazi se Švajcarska čiji ukupan skor iznosi 67,2, a na poslednjem Jemen sa 14,5 bodova.

Ceo izveštaj GII za 2019. godinu možete pročitati ovde.

 

Pročitajte i: Dan nauke u Srbiji – kako stojimo sa inovacijama?