Despotović za Talas: O čemu sam razgovarao sa Makronom?

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Mutualité Française

Evropska unija je odavno prepoznala da veliki potencijal za poboljšanje odnosa u regionu Zapadnog Balkana leži upravo u većem angažmanu i saradnji mladih u ovom regionu. Upravo ovo je bio i povod za sastanak Emanuela Makrona, predsednika Francuske, i šestoro mladih iz zemalja Zapadnog Balkana, tokom njegove posete Beogradu.

Na ovom sastanku je Đuro Blanuša, generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), predstavio dosadašnji rad ove organizacije i zahvalio se regionalnim vladama na podršci.

RYCO je organizacija koja je nastala po modelu sličnog programa razmene mladih između Francuske i Nemačke, koji je počeo sa radom nakon Drugog svetskog rata, sa ciljem pomirenja ova dva naroda. RYCO je, nakon mnogo prepreka, osnovan 2016. godine u okviru Berlinskog procesa, koji podstiče saradnju regionalnih vlada Zapadnog Balkana.

Kao predstavnik iz Srbije, na sastanku sa predsednikom Francuske prisustvovao je i Ivan Despotović, iz nevladine organizacije LIBERO, a on je za Talas govorio o njegovim utiscima sa sastanka i perspektivi mladih na Zapadnom Balkanu.

 

Despotović: Makron želeo da se upozna sa potrebama mladih

Ivan Despotović je u razgovoru za Talas rekao da je tema sastanka bio položaj mladih u regionu Zapadnog Balkana, i uloga mladih u izgradnji i procesu EU integracija.

“Sastanak je organizovan iz perspektive Makronove želje da se upozna sa mladima, i sa tim kako oni žive u oblasti Zapadnog Balkana. Šta su njihove potrebe i izazovi, kao i na koji način EU može da im pruži podršku. Makron je došao na sastanak sa ciljem da to sazna, kako bi mogao da pruži podršku koja je neophodna”, rekao je Despotović.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Vučić, koji je bio u ulozi domaćina. “On je imao svoje komentare i slagao se sa mladim. Ujedno su sve poruke koje su adresirali mladi bile i poruke predsedniku Vučiću”, dodao je Depostović.

“Razgovarali smo o projektima koje su organizovale različite organizacije. Naglasili smo značaj prava na dostojanstven život i rad, kao i problem učešća mladih u donošenju odluka, koje bi moralo da bude veće. Ostale teme su se ticale zaštite prava mladih u regionu, ali i ljudskih prava generalno, kao i procesa pomirenja”, rekao je Despotović.

On je posetu Makrona Srbiji opisao kao izrazito značajnu. “Poseta je generalno jako važna iz perspektive ne samo godina koje su prošle od poslednje posete, već je jako važna poruka da Srbija mora da ide putem EU integracija, i da će na tom putu imati podršku Francuske. Potrebno je da Srbija skapira svoju ulogu i reši probleme sa kojima se danas suočava. Ono što je bilo jako jasno iz Makronove posete jeste i da EU prolazi kroz proces reforme, ali da on te reforme ne doživljava kao odvojen proces od Zapadnog Balkana, već kao dva paralelna procesa”, istakao je Despotović.

Sastanak sa Makronom je za Despotovića važna poruka za mlade. “Jako važna poruka za nas mlade je da sa našom vizijom Zapadnog Balkana, u kom se tolerancija stavlja ispred svega, ubuduće možemo da računamo na podršku Evropske unije, i da Makron deli tu našu viziju”, zaključio je Despotović.

 

 Saradnja mladih je od velikog značaja za region

RYCO nije organizacija koja će često biti u medijima, ali njen značaj i potencijal su veliki. Upravo kroz povezivanje mladih i povećanje njihove mobilnosti u okviru regiona postoji velika šansa za razbijanje predrasuda, kao i za postizanje pomirenja i tolerancije.

Na poslednjem sastanku u okviru Berlinskog procesa, Blanuša je upozorio da se tenzije između Beograda i Prištine negativno održavaju i na rad organizacije, s obzirom i da je Kosovo učesnik u ovom programu.

RYCO je jedan od retkih konkretnih ishoda Berlinskog procesa, a činjenica da se u Beogradu Makron sastao sa mladima govori o značaju koji on pridaje ovom poduhvata i budućnosti regiona.