ESLJP razmatra uvođenje privremenih mera Srbiji – šta to znači?
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: VICE Srbija

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) tražio je od Vlade Srbije da odgovori na pitanja o preduzetim merama da se osigura bezbednost Sofije Todorović, koordinatorke projekta u Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN), koja je bila meta onlajn kampanje zastrašivanja, piše portal Balkan Insight.

Advokat Sofije Todorović, Mihailo Pavlović, podneo je zahtev ESLJP-u za usvajanje privremene mere nakon što su institucije u Srbiji ostale neme na to što je Todorovićeva dobila niz pretnji i bila meta targetiranja usled aktivističkog angažovanja i dokumentovanja desničarskog skupa ispred pekare „Roma“ u Borči.

Zašto se ESLJP, sudska institucija Saveta Evrope čija je Srbija članica, zainteresovao za ovaj slučaj? Kakve mogu da budu posledice po Srbiju i šta nam sve ovo govori o zaštiti građana koji su mete onlajn zastrašivanja i pretnji u našoj zemlji?

 

Sofija Todorović: Država me je zarobila u vakuumu ćutanja tužilaštva i institucija; odgovor ESLJP-a je veliki uspeh

Evropski sud za ljudska prava je sudski organ Saveta Evrope čija uloga nije da zameni domaće pravosudne organe, već da interveniše kada su svi pravni mehanizmi unutar države iscrpljeni. Zašto je onda ovaj slučaj dospeo do ESLJP-a?

„Povodom moje prijave podnete Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal (VTK), pred pravosudnim organima u Srbiji se ništa nije desilo. Bez obzira na sve kasnija dalja obaveštenja koja je moj advokat slao, a kojih nije bilo malo“, objašnjava u razgovoru za Talas Sofija Todorović i dodaje da je njen advokat zahtevao da im se hitno dodeli broj predmeta jer bez toga nije moguće tražiti dodatnu zaštitu od policije, ako postoji procena da njena bezbednost nije osigurana.

„Mene je tehnički država zarobila u vakuumu ćutanja tužilaštva i institucija, ali je moj advokat iskoristio apsolutno sve što mu stoji na raspolaganju da opominje pravosudne organe. Kada to nije više imalo smisla, napisali smo celokupan zahtev za ESLJP i podneli sva dokumenta. Nije dovoljno samo podneti krivičnu prijavu i sedeti, ćutati i žaliti se kako država ništa ne radi“, istakla je naša sagovornica.

Kako dalje objašnjava, ESLJP je Vladi Srbije postavio 5 pitanja, a rok da Vlada na njih odgovori ističe u petak 5. jula. Sofija Todorović dobila je dva pitanja: da li je bila angažovana u organizaciji ovogodišnjeg festivala „Mirëdita, dobar dan!“, budući da se tokom onlajn kampanje zastrašivanja pojavljivao materijal u vezi sa festivalom, kao i da li se uznemiravanje na društvenim mrežama nastavilo i tokom juna.

Ona odgovor ELJP-a smatra velikim uspehom budući da je, kako kaže, statistika takva da ESLJP u proseku odbacuje 98% sličnih zahteva, dok je ovaj konkretan slučaj uzeo u razmatranje.

Za nju lično, najveći utisak iz celog procesa jeste situacija u kojoj se našla njena porodica – kako su se događaji oko pekare „Roma“ odigravali u Borči gde ona živi, shvatila je da je „mnogo opasnije biti glasan na lokalu“:

„Svi se znaju, atmosfera tenzije ne jenjava, ako vam majka radi u firmi koja se takođe nalazi na lokalu, njen poslodavac može vama da preti njenim otkazom, zatim sestra brine da li će je neko povezati sa vama, to su sve neke ljudske brige. Prosto, nije normalna atmosfera za život u kojoj imate 27 godina a majka vas zove milion puta dnevno da vidi gde ste i brine ako uveče šetate sami“, zaključuje Sofija Todorović uz komentar da oseća punu podršku prijatelja i ljudi sa kojima radi.

 

Advokat Mihailo Pavlović: Sama činjenica da ESLJP nije odbacio zahtev pokazuje da je dovoljno ubeđen da je zahtev osnovan

Advokat Sofije Todorović, Mihailo Pavlović, u razgovoru za Talas objašnjava da su se u obraćanju ESLJP-u pozvali na povredu članova 2, 3 i 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima – reč je o pravu na život, zabrani mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja, te prava na poštovanje privatnog i porodičnog života.

„Ukratko, reč je o preispitivanju toga da li država preduzima sve što joj je na raspolaganju da zaštiti život i telo građanke Republike Srbije. Između ostalog, ESLJP je Vladi Srbije postavio pitanja – da li ste sproveli adekvatnu procenu rizika, da li je Sofiji Todorović pružena adekvatna zaštita, da li država poznaje mehanizam zaštite u slučaju pretnji i progona na društvenim mrežama“, pojasnio je Pavlović.

Kako kaže, njegovo očekivanje je da će ESLJP usvojiti privremenu meru i naložiti državi Srbiji da izvrši bezbednosnu procenu, proveru pretnji, kao i sve što joj je na raspolaganju da utvrdi da li ove pretnje i progoni vode povredi prava iz navedenih članova Konvencije.

Podsećamo da Vlada Srbije ima rok do 5. jula da odgovori na 5 pitanja koja je ESLJP postavio, a Pavlović ističe da taj mehanizam funkcioniše, i da se država uvek izjasni kada je reč o pitanjima ESLJP-a.

„Šta privremena mera znači – da postoji opasnost od neke štete koja može da nastane. U ovom slučaju, verovatnoća je tolika da šteta zaista može da nastane, u smislu da je život Sofije Todorović ugrožen usled progona koji traje nedeljama. Sama činjenica da ESLJP nije odbacio naš zahtev pokazuje da je dovoljno ubeđen da je zahtev osnovan“, naglašava naš sagovornik.

U pogledu daljeg procesa, Pavlović objašnjava da tok zavisi od izjašnjavanja Vlade Srbije, te da ćemo naknadno saznati odluku o usvajanju i obimu privremene mere od strane Evropskog suda za ljudska prava.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke