Građani koji ne trpe koripciju - o protestima u Pragu

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

„Ostavka“ je najčešći natpis tokom protesta u Pragu, na kojima je prema procenama organizatora nedavno učestvovalo oko 250.000 građana.

Čovek čija se ostavka traži je Andrej Babiš, premijer Češke. Protesti traju već dva meseca, a Babiš je za to vreme izbegavao da ispuni zahteve demonstranata, ističući da „ne razume“ motive iza protesta. Organizatori protesta ipak jasno iznose zašto zahtevaju njegovu ostavku – sukob interesa, korupcija i potencijalni pritisci na pravosuđe.

Ovo su najveći protesti od pada komunističkog režima u Češkoj, a nema naznaka da će prestati uskoro.

Ko je Andrej Babiš?

Iako je Babiš nepoznat domaćoj javnosti, on nije dugo prisutan ni u političkom životu Češke. On je lider ANO partije, a postao je premijer 2017. godine. ANO je tada izgradila imidž kao evroskeptična stranka koja će se obračunati sa korupcijom. Pored toga, Babiševa stranka se protivi uvođenju evra i kvotama za migrante unutar EU.

Babiša po njegovom velikom bogatstvu porede i sa Donaldom Trampom, predsednikom SAD. Magazin Forbes procenjuje njegovo bogatstvo na oko 4 milijarde dolara. Babiš je vlasnik jedne od najvećih čeških firmi, Agrofert, a pored toga vlasnik je i dva velika češka lista.

U skladu sa njegovom biografijom biznismena, Babiš je često isticao da planira da Češku ekonomiju vodi kao biznis, ali su neki biznismeni javno govorili da se državno uplitanje u privredu povećalo tokom njegovog boravka na vlasti.

Kontroverzna je i njegova prošlost tokom komunističkog perioda u Češkoj. Babiš je bio član Komunističke partije, a prema dostupnim podacima, koje je on pokušao da porekne, bio je u nekoliko navrata i agent StB-a, tajne češke obaveštajne službe.

 

Zbog čega su nastali protesti?

Optužbe za korupciju protiv Babiša nisu nastale nedavno. Još tokom njegovog boravka na mestu ministra finansija govorilo se o političkim vezama pomoću kojih je Babiš uspeo da razvije svoje bogatstvo. Detaljan razvoj komanije Agrofert je u svojoj knjizi opisao češki novinar Tomaš Pergler.

Ono za šta ga terete danas jeste sukob interesa. U aprilu je češka policija predložila podizanje optužnice zbog zloupotrebe preko 2 miliona subvencija dobijenih iz EU fondova u proteklih deset godina. „Capi hnizdo“ je naziv farme i konferencijskog centra u blizini Praga, a češka policija navodi da je Babiš skrivao udeo u vlasništvu kako bi dobio subvencije Evropske unije za mala i srednja preduzeća.

Kada je policija preporučila tužilaštvu podizanje optužnice protiv Babiša, ministar pravde je dao ostavku, a na njegovo mesto je došla Mari Benešova. Ona je takođe postala meta kritike zbog blagonaklonog stava prema premijeru, zbog čega je upitno koliko će pravosuđe moći nezavisno da procesuira Babiša.


Dodatnu glavobolju za Babiša izazvao je i nacrt izveštaja Evropske komisije koji je nedavno dospeo u javnost. Zaključak tog izveštaja je da Babiš treba da vrati milione koje je dobio od evropskih subvencija.

Kada je došao na vlast 2017. godine on je navodno prebacio vlasništvo nad konglometatom Agrofert, ali je zapravo i dalje nastavio da profitira od njega. Zbog ovoga se Babiš našao u sukobu interesa, jer je taj konglomerat takođe dobijao novac iz EU fondova, a procenjuje se da bi konačna suma koju bi on morao da vratio Evropskoj uniji bila oko 17.5 miliona evra.

Babiš je izveštaj Evropske komisije nazvao „napadom na Češku“, a rekao je i da neće vratiti novac od subvencija jer ne smatra da je prekršio pravila o sukobu interesa. Evropska komisija je odbila da komentariše reviziju koja je u toku, dok je češki ministar finansija rekao da je primio preliminarni izveštaj revizije.

 

 

Korupcija – moćan motivator protesta

Iako primer iz Češke ne deluje strašno svima koji žive u zemlji gde je korupcija svakodnevna pojava i gde ministri imaju veze sa kriminalnim grupama, Česi su ozbiljno shvatili značaj ovih optužbi i svoje nezadovoljstvo iskazali su na ulici. Za sada je preko 400.000 građana potpisali peticiju kojom se zahteva da premijer podnese ostavku, a organizatori proteta su kritiku usmerili i na Miloša Zemana, predsednika Češke, koji se tokom protesta držao po strani.

Ono što ne treba zaboraviti jeste Babiševa popularnost. Uprkos svim optužbama, njegova partija je na nedavnim izborima za Evropski parlament dobila većinu sa osvojenih 21% glasova, ali ukoliko protesti budu potrajali njegova popularnost gotovo sigurno će se smanjiti. Potencijalnu slabost premijera je iskoristila češka opozicija koja će u toku nedelje verovatno zakazati glasanje o poverenju češkoj vladi.