Gubitnici i dobitnici protesta osmaka povodom male mature

Autorka

Vreme čitanja: 5 minuta

Foto:N1

Kažu da se istorija prvi put ponavlja kao tragedija, a zatim kao farsa. Odličan primer toga je ovogodišnje polaganje male mature, koje hiljadama osnovaca određuje buduću srednju školu.

Pred početak testa iz matematike, otkriveno je da su testovi procureli u javnost. Ministar prosvete Mladen Šarčević je tokom gostovanja na RTS-u rekao da su tri žene učestvovale u lancu u kom je iz jedne škole u Zemunu uzet test koji je potom snimljen i poslat osobi koja se bavi medijima.

Test iz matematike je potom odložen, nakon čega je usledio protest osnovaca ispred Ministarstva prosvete, koji su zahtevali da se čitav proces prijemnog poništi, kao i da ministar Šarčević podnese ostavku. Osmacima su se pridružili i roditelji koji su ušli zgradu Ministarstva, ali im je obezbeđenje reklo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima, pošto je ministar na „službenom putu“.


Ovo nije prvi put da testovi postanu javni pre samog polaganja završnog testa. Generacija koja je polagala prijemni 2013. godine na društvenim mrežama mogla je unapred da pronađe testove, zbog čega su učenici pri upisu u srednje škole bili rangirani isključivo na osnovu bodova ostvarenih tokom školovanja, umesto na osnovu zbirnog broja poena iz škole i sa prijemnog. U rekonstrukciji vlade, koja je usledila dva meseca nakon male mature, ostavku je podneo tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović.

Iako je još neizvesno kako će se situacija sa testovima ove godine na kraju razrešiti, postoji nekoliko jasnih gubitnika i dobitnika situacije koja je zadesila osmake.

 

Gubitnik: ministar Šarčević

Visoko obrazovanje u Srbiji je predmet kritika već duže vreme. Od sumnjivih doktorata političara na najvišim državnim pozicijama, pa sve do angažovanja poslanika SNS-a kao predavača u Višoj školi u Ćupriji, poverenje u visoko obrazovanje je na jako niskom nivou.


Međutim, sada se kritika pomerila na osnovno obrazovanje, što može biti kobno po karijeru ministra Šarčevića. Iako su građani uglavnom protiv nepravilnosti na svakom nivou obrazovanja, osnovno obrazovanje je posebno škakljiva tema jer su u pitanju najmlađi članovi našeg društva. Empatija je više prisutna kada se percipira da su oštećena deca i njihova budućnost, nego kada su meta kritike apstraktni koncepti kao što je „akademska čestitost“. Upravo na ovo su ciljali osmaci kada su na protest doneli transparent na kom piše „Kradete nam budućnost“.

Šarčevićev mandat na poziciji ministra jeste delimično uzdrman, a ovo je prilika da se iz naftalina izvuku i neke druge afere u koje je on bio uključen, kao što je njegova saradnja sa Spasojem Ivanovićem. On je nedavno napustio emisiju Crvena linija na televiziji N1 zbog pitanja o ukidanju društvenog smera u Prvoj beogradskoj gimnaziji, što je samo jedna od kontroverznih odluka koje su donete za vreme njegovog mandata. Ipak, deluje da će njegova sudbina biti odlučena od strane „šefova“, što bi u ovom slučaju bili predsednik Vučić i premijerka Brnabić, a osnov za odluku će biti količina medijske buke koja se podigne oko male mature. Događaji iz prošlih meseci pokazuju da vladajuća koalicija povremeno popusti pred pritiskom javnosti, a upitno je da li će se to dogoditi i sada.

Dobitnik: Aktivizam osmaka

Ono na šta su ukazivali mnogi tokom nekoliko meseci protesta 1 od 5 miliona jeste da mladih na protestima gotovo i nema. Ovo je automatski stvorilo antagonizam u delu javnosti koji čine generacije koje su bile aktivne i tokom protesta 5. oktobra, a koje su mlade optužile za pasivnost i nezainteresovanost. Protest koji su organizovali osmaci ipak pokazuje da ova generacija poseduje potencijal za politički aktivizam u Srbiji, kao i da su kritike zbog „apolitičnosti“ mlađih generacija neosnovane.


Spremnost da se brzo organizuje protest i blokira deo grada na neko vreme pokazuje da generacija Z, kako neki nazivaju mlade rođene okvirno posle 1997. godine, nema problema sa političkim angažmanom kada osećaju da problem direktno utiče na njih. Instagram, mreža koju dominantno koristi ova generacija, poslužio je kao odlično mesto gde su snimci sa protesta deljeni, što je uticalo na njegovu vidljivost.

Iako su neki osuđivali muziku ili način na koji su nedavno maturanti proslavili kraj osnovnog obrazovanja, očigledno je da su neke lekcije, kao što je građanska neposlušnost, savladali i da je veliki broj kritika na njihov račun samo posledica generacijskog jaza, a ne istinskih mana pripadnika ove generacije.

Gubitinik: Digitalizacija

Premijerka Ana Brnabić nedavno je tokom izlaganja u Londonskoj biznis školi izjavila da Srbija može biti jedan od „pobednika Četvrte industrijske revolucije ako se pripremi za izazove i razume prilike koje se otvaraju, investira u reforme i pre svega stvori povoljno okruženje“. Ipak, Četvrta industrijska revolucija nikada nije izlgedala dalje ako uzmemo u obzir da se završni testovi u osnovnim školama rade na papiru.

Zbog toga što se testovi rade na papiru javljaju se razni logistički izazovi. Prvo, testove treba odštampati unapred i podeliti školama. Ovde je zloupotreba moguća, što se pokušava sprečiti tako što se testovi čuvaju i nalaze zapečaćeni, ali ovo ipak nije savršeno rešenje. Ministar Šarčević je za N1 sam priznao da je prethodnih godina problem bilo štampanje materijala, ali da je tu “začepljena rupa”, kao i da je ranije bilo slučajeva da su se testovi dopisivali i prepravljali.

Sve ovo govori u prilog tome da testove treba raditi elektronski, čime bi mogućnost da testovi procure bila značajno manja, a rezultati bi takođe bili brže dostupni. Ovo bi podrazumevalo određena ulaganja u računare ili druge uređaje na kojima bi se testovi radili, ali bi se to isplatilo ukoliko bi polaganje testova postalo izvesnije i manje stresno iskustvo od trenutnog stanja, u kojem đaci znaju da uvek postoji šansa da testovi za koje su se spremali cele godine budu naprasno poništeni.

 

Dobitnik: 1 od 5 miliona i opozicione partije

S obzirom da je javnost naročito osetljiva na pitanja koja se tiču dece, propust Ministarstva je u ovom slučaju odlična stvar za opoziciju koja ovo može da iskoristi kao motiv za dalje proteste. Neke od opozicionih partija su javno podržale zahtev za smenu ministra Šarčevića, a organizacija protesta 1 od 5 miliona je pozvala ljude da dođu na protest osmaka i pruže im podršku.


S obzirom da je zbog pomešanih poruka i dalje nejasno kakva je budućnost ovih protesta, objavljeni testovi iz matematike mogu biti ponovni okidač za buduće masovne proteste, ali će to zavisiti od daljih poteza Ministarstva, kao i od toga da li će ministar Šarčević zaista i dati ostavku ili će je samo „ostaviti kao opciju“.