Da li je moguće pomiriti jaku porodicu i slobodnog pojedinca? Jelena Vujanović u Talasnoj dužini
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Talas / Talasna dužina

Gošća najnovije 11. epizode emisije Talasna dužina bila je Jelena Vujanović, direktorka Informativne službe Srpskog pokreta Dveri. Autor emisije i glavni urednik Talasa Miloš Nikolić razgovarao je sa Vujanovićevom o odnosu jake porodice i slobode pojedinca, granicama slobode govora, Paradi ponosa, ratnim zločincima i drugim važnim pitanjima u pogledu identiteta i budućnosti Dveri.

 

Kako pomiriti jaku porodicu i slobodu pojedinca?

„Pošto se obično tumači da su jaka porodica i slobodan pojedinac neki suprotstavljeni pojmovi, ja ne mislim da je tako. Za mene, slobodan pojedinac nije izolovan od svog društva“, istakla je Jelena Vujanović i dodala da, po njenom mišljenju, jaka porodica ne sputava ili ograničava pojedinca, već ga uči da svoju slobodu ostvaruje.

Kada je reč o politici Dveri u pogledu ovih principa, ona smatra da postoje dva aspekta: jedan koji je pojavni i tiče se narativa koji koriste, i drugi koji se odnosi na konkretne mere.

„Mislim da treba više da se fokusiramo na emitovanje nade a ne ogorčenja, emitovanje odgovornosti, a ne konflikta, jer je to ono što porodicama treba u Srbiji – sigurnost“, objašnjava Vujanovićeva prvi aspekt. Govoreći o konkretnim merama za ova pitanja, navela je primere beneficija i povlastica za firme koje omogućavaju klizno radno vreme za roditelje dece do 6 godina, kao i smanjenje poreza za sklapanje braka i rađanje dece. Sve to, kako kaže, mora biti praćeno ekonomskim emrama koje idu u pravcu razvojne, a ne socijalne politike.

 

Zabrana promocije homoseksualizma?

Kako je jedna od stavki programa Srpskog pokreta Dveri „zabrana promocije homoseksualizma“, to je bilo i jedno od prvih pitanja za gošću Talasne dužine.

Jelena Vujanović istakla je da, po njenom shvatanju, porodična politika nije polika zabrane, ali i da ne bi trebalo da se bavi pitanjima LGBT populacije.

Dodala je da je svaki pojedinac slobodan do slobode drugog pojedinca, ali da treba biti oprezan i razlikovati ono što je „stvarno bitno za slobodnu jednog gej pojedinca“ od onoga što je „promocija u smislu nametanja nečega kao pozitivnog modela ponašanja“:

„Promocija homoseksualizma, na primer deci, narušava slobodu i prava garantovana Ustavom roditeljima da imaju moralno vaspitanje dece kakvo oni žele“, kazala je Jelena Vujanović.

 

Odnos prema ratnim zločincima

Jedna od čestih tema u javnosti kada je reč o Dverima jeste njihov odnos prema osuđenim ratnim zločincima, posebno povodom reakcija na presude poput one koja je 2017. izrečena Ratku Mladiću.

Informativna služba Dveri je tada izdala saopštenje u kojem se navodi da je „Haški tribunal ovom odlukom potvrdio da je antisrpski sud i da mu je jedini cilj da fabrikovanjem navodnih zločina demonizuje srpski narod i njegovo pravo na državu“.

Osvrćući se na te događaje, Vujanović je rekla da postoje neka pitanja – ako govorimo o ratnim zločincima, ko ih je osudio, ako je reč o gencodiu u Srebrenici, ko je to kvalifikovao kao genocid i slično.

Govoreći o Ratku Mladiću, naglasila je da je to pitanje za nju više lično nego političko:

„Ja sam rođena 1993. kao sedmomesečna beba (…) sada ne bih sedela ovde da Ratko Mladić nije naredio probijanje koridora u Brčkom. Zato ja, lično, mislim da su to pitanja koja za nas mlađe treba nekako ipak ostaviti, i treba da se zalažemo da postoje nezavisne institucije jer će nama olakšati saznavanje istine. Ovako, svi se krećemo u nekim tim mutnim kategorijama, nametnutim“, pojasnila je svoj stav gošća Talasne dužine, i dodala da je za sve bolje da se zalažu za postojanje nezavisne institucije koja će objektivno razmatrati ovakve slučajeve.

 

Pogledajte celu epizodu Talasne dužine sa Jelenom Vujanović: