5G mreža – šta je, kada dolazi i šta donosi?

Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock

Samoupravljajući automobili, virtuelna realnost, „pametna ogledala“ koja vam prikazuju sve notifikacije sa vašeg telefona, kao i Netflix serije koje više ne baguju samo su neke od stvari koje sa sobom donosi 5G, naredna generacija tehnologije mobilnih mreža.

4G mreža koju koristimo sada će uskoro (prema procenama već 2020. godine u nekim zemljama) biti zamenjena bržom i efikasnijom 5G. Prema procenama, 5G donosi brzinu od oko 10 gigabajta po sekundi, što je oko 100 puta brže od prosečne brzine koju 4G postiže.

Tehnološka promena poput ove biće značajna za razvoj brojnih drugih tehnologija kao što su veštačka inteligencija, ali 5G ima potencijal i da doda ulje na vatru u sukobu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Umesto po broju nuklearnih raketa, borba za prevlast u svetu sve više se vodi na polju tehnologije, a zemlja koja prva bude imala široku primenu 5G mreže dobiće veliku prednost.

 

Šta je tačno 5G?

Ono što je važno na početku naglasiti jeste da 5G nije jedinstvena tehnologija ili standard, već skup različitih tehnologija, koje omogućavaju bržu internet povezanost. Takođe, maksimum koji 5G može da postigne u brzini neće biti ostvaren još nekoliko godina, a do tada će kompanije koristiti različite tehnologije koje obezbeđuju bržu internet povezanost, ali će se oslanjati na infrastrukturu koja već sada postoji.

Da biste skinuli film koji traje 2 sata, ukoliko koristite 4G trebaće vam oko 6 minuta, dok bi ovo trajalo samo 3 sekunde ako  se koristi 5G. S obzirom da savremeni svet i sve više poslova zavise od brzine internet povezanosti, ovakav napredak biće značajan.

Pored brzine, 5G omogućava da drastično veći broj uređaja bude povezan u isto vreme, što znači da će „pametni gradovi“ ili „pametne kuće“ u kojima mnogobrojni uređaji komuniciraju između sebe konačno postati široko rasprostranjeni. Prema nekim proračunima, u teoriji bi na 5G mrežu istovremeno moglo da bude povezano više od milion uređaja po metru kvadratnom, dok u slučaju 4G mreže broj uređaja iznosi tek 60.000.

Takođe, biće omogućeno i personalizovano iskustvo interneta, kroz tehnologiju koja se zove „network slicing“, gde će biti moguće da prilagodite brzinu i druge performanse interneta vašem poslu i potrebama.

 

 

Kada možemo da očekujemo 5G?

Iako 5G obećava dosta, upitno je i dalje kada će ova tehnologija postati standard. Prema svemu sudeći, izgradnja potrebne infrastrukture za 5G biće skup i dug poduhvat. 5G se trenutno testira u nekoliko gradova u svetu, ali je nejasno šta je tačno 5G koja se isprobava, kao i da li je u pitanju zaista revolucionarna tehnologija ili samo poboljšanje već postojeće 4G mreže.

Verizon, američka kompanija, nedavno je pokrenula prvi telefon koji može da koristi 5G u delovima Čikaga i Mineapolisa, a u nekoliko gradova je pokrenuta i 5G usluga, ali u domovima. Ova kompanija planira da proširi uslugu u preko 30 gradova u SAD.

AT&T, takođe velika komunikaciona kompanija, pokrenula je 5G uslugu u nekolicini američkih gradova, ali ona nije dostupna putem mobilnog telefon, već preko računara.

Švajcarska, Bahrein i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe imaju 5G uslugu u određenim gradovima. Preko 85 gradova u Južnoj Koreji će imati 5G mrežu do kraja godine, a preko milion ljudi nedavno se pretplatilo na 5G uslugu korejske telekomunikacione kompanije.

Ipak, 5G povezanost je daleko s obzirom na količinu infrastrukture koja mora da bude izgrađena. U SAD telekomunikacione kompanije se suočavaju i sa otporom lokalnih zajednica, koje su zabrinute zbog potencijalnog rizika po zdravlje. Za sada nema nikakavih podataka koji pokazuju da spektar milimetarski talasi imaju neke negativne efekte po zdravlje, ali je potrebno obaviti još istraživanja.

Takođe, čak i ako infrastruktura za 5G postoji, trenutno samo nekoliko telefona može da koristi 5G. Za sada to su MOTO Z3, Samsung Galaxy S10 5G i LG V50 ThinQ, a ovi telefoni koštaju značajno više nego telefoni bez mogućnosti za korišćenje 5G mreže.

Početkom aprila Irina Reljin, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, rekla je da se Srbija priprema za uvođenje 5G mreže, a najavila je i državne subvencije za razvoj infrastrukure u ruralnim područjima. Za uvođenje 5G zalaže se i Majk Mišel, novi direktor srpskog Telenora, ali je istakao da se ovo neće dogoditi tokom noći i da će biti jako skupo.

 

Huavej – pretnja po sigurnost?

Huavej, kineska telekomunikaciona kompanija, od nedavno je na meti kritika velikog broja zapadnih zemalja, a jedna od posledica toga je i odluka kompanije Gugl da prekine saradnju sa ovom azijskom kompanijom.

Glavni razlog zašto je pritisak zapadnih država na Huavej nedavno porastao jeste upravo učešće ove kompanije u izgradnji 5G internet mreže. Prema mišljenjima različitih stručnjaka, Huavej je značajno ispred bilo koje druge kompanije u izgradnji 5G tehnologije, a pored tehnološke superiornosti Huavej može da ponudi i niže cene ove tehnologije. Zbog straha od potencijalnog špijuniranja od strane kineske vlade, SAD su nedavno zabranile upotrebu proizvoda ove kompanije u svim federalnim službama, a Australija i Novi Zeland zabranili su upotrebu bilo koje 5G tehnologije koju je proizveo Huavej.

Koliko je velika zabrinutost SAD zbog napretka Kine u oblasti 5G tehnologije pokazuje i tajni dokument američke vlade koji je objavljen u januaru, a  kojim se predlaže nacionalizacija 5G mreže kako bi se napredak u ovoj oblasti ubrzao, a istovremeno smanjila prednost koju Kina trenutno ima.

 

5G revolucija će morati da pričeka

„Internet stvari“ (Internet of things) koji predstavlja povezanost velikog broja uređaja koji mogu da komuniciraju između sebe i donose odluke, predstavljaće revoluciju u načinu na koji živimo, radimo i odlazimo na posao (verovatno u samoupravljajućim automobilima).

Revolucija ipak neće doći odmah, biće jako skupa i sa sobom donosi nove izazove, kao što je velika mogućnost hakovanja uređaja u vašem domu, od termostata do tostera. Ovu revoluciju ipak vredi čekati, a 5G ima moć da promeni brojne aspekte svakodnevnog života koje sada ne možemo ni da zamislimo.